ПОСТна храна

От днес (15ти Ноември) започват Коледните пости, които са последни за годината и продължават 40 дни (до 24 декември). Всички сме на ясно, че постите означават лишение от онова, което може да изкуши тялото и душата, но повечето от нас възприемат постенето само и единствено като ограничения в яденето. Това може да доведе до накои самозаблуди, като например мисли от рода “Аз постя, лишавам се от месо, но мога да си похапвам колкото си искам хляб.” Важно е да знаем, че не винаги постите могат да ни помогнат да отслабнем.

 

Как да се храним по време на пости?

 

По време на пости лишавате организма си от белтъчините, които се съдържат в месните и млечни продукти.  Поради тази причина е изключително важно да си набавяте нужните белтъчини от други храни. Има много растителни храни с високо съдържание на белтъчини, които можете да похапвате по време на Коледните пости. Това са бобовите растения във формата на фасул, леща, грах и нахут. Много протеини има и в ядките (особено във фъстъци, кашу, шам фъстъци, бадеми) и семената (слънчоглед, сусам, тиквени семки). Важна роля имат и соевите продукти като соево мляко, тофу и други. Храни, които съдържат белтъчини са също и различни пшенични и пълнозърнести продукти (булгур; киноа); както и зелето, гъбите и много други.

 

Плодовете и зеленчуците са неотменна част от всяко здравословно меню. По време на пости, е още по - важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. 

 

Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций, затова ви препоръчваме да включвате в менюто си сусам и сусамово масло; тиквени семки; сушени кайсии; както и различни бобови храни; спанак; броколи и моркови.

 

Въпреки че по време на пости тестените изделия са разрешени, не се изкушавайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни. Това важи със същата сила за плодовете.  Ако решите да замените едно от основните си храненеия с плодове, рискувате да огладнеете много по-бързо, защото плодовете не ви засищат за дълго време.

 

Не на последно място, не забравяйте, че постите са най-вече душевно пречистване. Те са не само въздържание от храна , а и въздържание от лоши думи, мисли и чувства.

 

Днес можете да поръчате своя 30 дневен режим, включващ само с постни храни! 

Попълни теста и виж своя профил и съветите на Ипократис Пападимитракос. Разбери навиците си, за да ги промениш.
кг.
кг.
см.
г.

Намерете ни във Фейсбук

Затвори