skip to Main Content

#Хранителни съставки

Ароматни съставки

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

10.09.2015

ароматни съставки

 

Продължаваме с темата за подготовка на седмичното меню. Днес ще обърнем внимание на ароматните съставки и как да ги приготвим, за да се улесним в кухнята. Използвайки ароматни съставки при приготвянето на храната от режима си, ще успеете да превърнете и най-семплото ястие в удоволствие за сетивата. Препоръчваме ви да използвате разнообразни подправки и други ароматни съставки всеки път, когато готвите, за да можете да се насладите на храната.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво са ароматните съставки?

Ако имате опит в кухнята знаете, че повечето рецепти не могат да се получат, без да добавим определени съставки. Например, ако не сложим лук в супата, то тя няма да има този леко сладък вкус или пък сос къри без джинджифил и чесън, просто не е същото. Обикновено рецептите започват със сотиране или задушаване на комбинация от лук, чесън, целина, чушки или моркови, домати и др. Точно това са съставките, които придават аромат на повечето ястия. Разбира се ароматните съставки не се ограничават само до няколко вида зеленчуци и подправки, има много и разнообразни видове, комбинации и начини на приготвяне, характерни за различните етноси и култури. Можете да измисляте всякакви комбинации, отговарящи на вашия вкус и да подправяте ястията от режима си с тях.

Как да ги приготвим

В зависимост от това, какво искате да постигнете, можете да добавите ароматните съставки цели или нарязани. За да придадем аромат на бульоните и ястията, е достатъчно да добавим например една глава лук, срязана на две или няколко стръка целина по време на готвене, а след това да ги извадим преди да сервираме. Когато ароматните съставки са част от ястието, обикновено са ситно нарязани, за да се „стопят“ в крайната смес и предварително сотирани в малко мазнина. Горещата мазнина им помага да освободят своите аромати и да придадат специфичен вкус и характер на ястията. Но внимавайте, не е необходимо да изсипете 2-3 супени лъжици олио в тигана. Можете да постигнете същия ефект с една капка мазнина, която да разнесете по повърхността на съда. Разбърквайте често, за да не загорят или оставете на тих огън под капак, за да се задушат с малко вода. Бихте могли да добавите и малко бульон (3-4 с.л.) или няколко лъжици вода, които допълнително ще помогнат на съставките да омекнат по-бързо.

Да замразим ароматните съставки

Ако нямате време да приготвите предварително някои от ястията за седмичното си меню, най-лесно и бързо е да си помогнете, като замразите предварително ароматните съставки във фризера. Нарежете няколко глави лук, моркови, чушки, целина, магданоз и всичко, което често добавяте в ястията. Поставете нарязаните продукти върху хартия за печене и ги разпределете равномерно по повърхността. Може да подредите няколко листа хартия с различни продукти един върху друг, за да спестите място. Поставете листите с нарязани продукти за около час във фризера, след което можете лесно да разпределите различните заготовки в пликчета или кутии и да им сложите етикети.

Когато започнете да готвите, не е нужно дори да размразявате ароматните съставки!  Използвайки този метод, спестявате не само време, но и средства. Ако видите пресни продукти на изгодна цена, купете по-голямо количество и заредете фризера за предстоящите зимни месеци.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top