Ароматни съставки

ароматни съставки

 

Продължаваме с темата за подготовка на седмичното меню. Днес ще обърнем внимание на ароматните съставки и как да ги приготвим, за да се улесним в кухнята. Използвайки ароматни съставки при приготвянето на храната от режима си, ще успеете да превърнете и най-семплото ястие в удоволствие за сетивата. Препоръчваме ви да използвате разнообразни подправки и други ароматни съставки всеки път, когато готвите, за да можете да се насладите на храната.

Какво са ароматните съставки?

Ако имате опит в кухнята знаете, че повечето рецепти не могат да се получат, без да добавим определени съставки. Например, ако не сложим лук в супата, то тя няма да има този леко сладък вкус или пък сос къри без джинджифил и чесън, просто не е същото. Обикновено рецептите започват със сотиране или задушаване на комбинация от лук, чесън, целина, чушки или моркови, домати и др. Точно това са съставките, които придават аромат на повечето ястия. Разбира се ароматните съставки не се ограничават само до няколко вида зеленчуци и подправки, има много и разнообразни видове, комбинации и начини на приготвяне, характерни за различните етноси и култури. Можете да измисляте всякакви комбинации, отговарящи на вашия вкус и да подправяте ястията от режима си с тях.

Как да ги приготвим

В зависимост от това, какво искате да постигнете, можете да добавите ароматните съставки цели или нарязани. За да придадем аромат на бульоните и ястията, е достатъчно да добавим например една глава лук, срязана на две или няколко стръка целина по време на готвене, а след това да ги извадим преди да сервираме. Когато ароматните съставки са част от ястието, обикновено са ситно нарязани, за да се „стопят“ в крайната смес и предварително сотирани в малко мазнина. Горещата мазнина им помага да освободят своите аромати и да придадат специфичен вкус и характер на ястията. Но внимавайте, не е необходимо да изсипете 2-3 супени лъжици олио в тигана. Можете да постигнете същия ефект с една капка мазнина, която да разнесете по повърхността на съда. Разбърквайте често, за да не загорят или оставете на тих огън под капак, за да се задушат с малко вода. Бихте могли да добавите и малко бульон (3-4 с.л.) или няколко лъжици вода, които допълнително ще помогнат на съставките да омекнат по-бързо.

Да замразим ароматните съставки

Ако нямате време да приготвите предварително някои от ястията за седмичното си меню, най-лесно и бързо е да си помогнете, като замразите предварително ароматните съставки във фризера. Нарежете няколко глави лук, моркови, чушки, целина, магданоз и всичко, което често добавяте в ястията. Поставете нарязаните продукти върху хартия за печене и ги разпределете равномерно по повърхността. Може да подредите няколко листа хартия с различни продукти един върху друг, за да спестите място. Поставете листите с нарязани продукти за около час във фризера, след което можете лесно да разпределите различните заготовки в пликчета или кутии и да им сложите етикети.

Когато започнете да готвите, не е нужно дори да размразявате ароматните съставки!  Използвайки този метод, спестявате не само време, но и средства. Ако видите пресни продукти на изгодна цена, купете по-голямо количество и заредете фризера за предстоящите зимни месеци.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Откъс
Ароматни съставки
Заглавие
Ароматни съставки
Описание
Използвайки ароматни съставки при приготвянето на храната от режима си, ще успеете да превърнете и най-семплото ястие в удоволствие за сетивата. Препоръчваме ви да използвате разнообразни подправки и други ароматни съставки всеки път, когато готвите, за да можете да се насладите на храната.
Автор
Издател
Топ Форма