skip to Main Content

#Хранителни съставки

ВъглехидраТИ

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.08.2013

въглехидрати

 

Много диети заклеймяват въглехидратите, приписвайки им ролята на основните виновници за нежелано качване на килограми. Те обаче са неизменна част от всеки здравословен хранителен режим.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Докато мазнините и белтъчините осигуряват запаси от енергия за дългосрочно ползване, то въглехидратите задоволяват моментните нужди на тялото. Те са първият източник на енергия, към който то прибягва. Защо тялото предпочита въглехидратите? Те се разграждат и усвояват по-бързо и по-лесно от мазнините и белтъчините. Така че не лишавайте тялото си от това, от което се нуждае, за да не изостава от активния ви начин на живот. Колкото по-висока е физическата ви активност, толкова повече въглехидрати трябва да присъстват в ежедневното ви меню.

Добри и лоши въглехидрати

Съществуват два вида въглехидрати – прости /непълноценни/ и сложни /пълноценни/. Простите въглехидрати се усвояват бързо от организма, което води до бързо покачване и последващо бързо спадане на кръвната захар и нивата на енергия. Резултатът е чувство на  умора, глад и силно желание да изядете нещо сладко. Непълноценните въглехидрати имат ниска хранителна стойност и ползата от тях е почти нулева.  Те се съдържат в храни като захарни пръчки, сладолед, сладкиши и бонбони, газирани напитки, бял хляб, бял ориз и др. (храни направени от рафинирана захар, бяло брашно, бял ориз). Плодовете също се отнасят към групата на простите въглехидрати, но те съдържат натурална захар, която е богата на различни хранителни вещества, както и необходимите за организма фибри.

За усвояването на сложните въглехидрати, от друга страна, е необходимо по-дълго време и нивото на кръвната захар остава постоянно. Това води до чувство за ситост  и прилив на енергия. Сложните въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите култури, едрозърнестите зърнени храни: в ориза, овесената каша, както и в печените картофи.

Най-добрите източници на въглехидрати

Според различни проучвания, въглехидратите трябва да осигуряват над 50% от дневния енергиен прием. По-голямата част трябва да са пълнозърнести храни и други сложни въглехидрати, но не забравяйте и плодовете, които въпреки, че са прости въглехидрати, снабдяват организма с необходимите количества фибри.  Ако намалите количеството въглехидрати, организмът ще изпитва нужда от повече гориво. Тогава мазнините се трансформират в глюкоза и това води до отслабване. Но ако консумирате прекалено малко въглехидрати (под 50 г дневно) може да настъпи кетоза – състояние на организма, при което собствената мазнина на организма се използва предимно за енергия.

За да се снабдите с въглехидратите, от които организмът ви се нуждае, избирайте най-добрите източници на тези хранителни елементи:

–       Пълнозърнести култури като ечемик, булгур, елда, киноа и ядки
–       Пълнозърнеста пшеница и други пълнозърнести хлябове
–       Кафяв ориз
–       Пълнозърнеста паста
–       Плодове и зеленчуци
–       Боб, леща и грах
–       Пълнозърнести мюсли като триците

Това не означава, че не ви е позволено да хапнете нещо сладко за десерт, купичка бял ориз или печени картофи. Означава, че тези храни трябва да се превърнат в изключения, а не в ежедневен избор за източници на въглехидрати. В същото време трябва да се стараете да избягвате консумирането на прекалено много сложни въглехидрати и превръщането им в основен източник на калории. Всяка диета, която е прекалено богата на пълноценни въглехидрати или на каквато и да е храна – доставя повече калории в тялото ви, което в повечето случаи води до напълняване.

Сложните въглехидрати са добри за вас, така че не гледайте на купичката пълнозърнеста паста или кафяв ориз като на нещо лошо или като на врагове на вашата диета. Вместо това се отнасяйте към тях като към здравословно гориво, от което се нуждаете, за да имате нужната енергия. Нито едно друго хранително вещество не доставя на мускулите и на мозъка толкова спешно необходимата им енергия както въглехидратите. Като допълнение – мозъкът има нужда от въглехидрати, за да образува серотонин – веществото на доброто настроение.

Ако все още нямате личен хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Какво представлява инсулиновата резистентност? Често инсулиновата резистентност е наричана още и “преддиабетно състояние”, при което клетките в организма не могат да усвояват добре глюкозата от кръвта. В резултат,  панкреасът реагира като произвежда повече инсулин. Как се случва това ? При…

Прочети още

Подготвили сме ви изцяло постно меню с вкусни и лесни за приготвяне рецепти, подходящи за цялото семейство. Дори и да не спазвате Великия пост, можете да си направите постен ден с тези здравословни рецепти.   Постна закуска За закуска си…

Прочети още
Back To Top