skip to Main Content

#Хранителни съставки

Захар и подсладители

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.08.2015

Захар и подсладители

Горчивата истина за захарта

Добавената захар в продуктите, които консумираме е сред най-големите врагове на здравословния хранителен режим. В нея няма протеини, полезни мазнини, витамини или минерали, а съдържа само огромно количество калории. Да, захарта ще ни даде енергия, но за да разберем защо е толкова вредна за здравето ни, трябва първо да видим от какво е направена.
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Захарта се разделя на две прости захари (монозахариди) – глюкоза, която се намира във всяка жива клетка в природата и фруктоза, от която нямаме физиологична нужда. Големите количества фруктоза от добавени захари се превръщат в мазнини, които се трупат основно в областта на корема и понякога, мазнини невидими за нас, които се складират около органите ни.

Както може би знаете, не всички калории са еднакви. Фруктозата не предизвиква чувство на ситост в мозъка или понижаване на хормона на глада (грелин), толкова колкото глюкозата. Освен това, захарта може да доведе до пристрастяване, защото предизвиква освобождаване на допамин. Допаминът е неврохормон, който  контролира телесната температура, чувството за глад и жажда, умората, съня и денонощните ритми. Заради влиянието, което оказва захарта на хормоните и мозъка, тя драстично повишава риска от наднормено тегло и затлъстяване. Също така има доказателства, че вреди на метаболизма и може да предизвика сърдечни заболявания, диабет и дори рак.

Захар под прикритие

Захарта освен, че е изключително вредна за здравето ни, се крие в храни, в които дори не подозираме, че се съдържа.  Например продуктите обозначени с надпис „без мазнини“ или „нискомаслени“, често съдържат двойно количество захар. Производителите заместват премахнатите мазнини с добавена захар, за да компенсират вкуса и консистенцията на нискомаслените продукти. Типичен пример за това са обезмаслените или нискомаслени кисели и пресни млека.
Готовите сосове за спагети, кетчупа и салатните дресинги също съдържат добавена захар в големи количества. Друга скрита захарна бомба са газираните и плодови напитки. Една чаша плодов сок съдържа същото количество захар, колкото и чаша кола. Някои „здравословни“ зърнени закуски с различни вкусове (мед, шоколад и др.), “крият” толкова захар, колкото и продуктите, които не претендират да са здравословни. Затова винаги четете внимателно етикетите.

Най-лесният начин да си представите точно количеството захар, което се съдържа в даден продукт е като обърнете грамовете в супени лъжици. Това става по следния начин – 4,2 г захар = 1 супена лъжица; 8,4 г захар = 2 супени лъжици. Пресмятайте колко супени лъжици захар приемате като разделяте посоченото количество за порция на 4.

Представяме ви няколко от най-фрапиращите случаи на захар под прикритие:

Нискомаслено кисело мляко (400 г) – 4-5 с.л. захар
Натурален сок от ябълка (200 мл) – 10 с.л. захар

Доматен сос за паста (една порция) – 10-12 с.л. захар

Препоръчителното количество

Достатъчно е да кажем, че Световната Здравна Организация препоръчва дневния прием на захар да не надвишава около 25 г или 6 чаени лъжици. Само едно кенче газиранa напитка съдържа приблизително 30-40 г (или около 10 чаени лъжици) захар. Всеки може сам да прецени и да сметне приблизителния грамаж на захарта, която консумира дневно.

 

Здравословни алтернативи

За щастие има здравословни алтернативи на захарта и изкуствените подсладители, като например натуралния мед. Въпреки, че е съставен наполовина от фруктоза, той е богат на полезни хранителни вещества. Друг естествен подсладител е стевията. Тя не съдържа въглехидрати и калории и не повишава нивата на кръвната захар в организма. И накрая, най-добрият избор на здравословен подсладител остават плодовете и зеленчуците.

Ако искате да бъдете здрави, можете драстично да ограничите количеството захар, което поемате, като спазвате здравословен и балансиран хранителен режим, изготвен специално за вас и съобразен с вашите цели, здравословно състояние и вкусови предпочитания. Когато спазвате хранителен режим, е много по-лесно да устоите на безбройните изкушения, които съдържат големи количества захар.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top