skip to Main Content

#Хранителни съставки

Защо напълняваме – 5 причини за наднормено тегло

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.11.2020

проучване

 

Наше собствено проучване,  разкрива навиците на хората с наднормено тегло в страната. Данните показват хранителните навици, нивото на физическа активност и здравословното състояние на близо 10 000 човека с наднормено тегло. Резултатите разкриват едни от основните причини за напълняване сред българите.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Една от най-силно изразените тенденции е липсата на навици за редовно хранене у българина. Най-голям процент от хората с наднормено тегло (34.42%) се хранят само по два пъти на ден. Един на всеки десет анкетирани се храни само по веднъж на ден. Данните сочат, че половината от хората с проблеми с килограмите, ежедневно пропускат закуската, а тези, които закусват редовно, най-често предпочитат тестени изделия.
Най-често срещаните причини за пропускането на хранене са липсата на време и натоварената работа.

Нередовното хранене, изразено в пропускане на едно от основните хранения за деня – закуска или обяд, води до проблеми с метаболизма и съответно – до проблеми с теглото. Много често хората погрешно пропускат хранене, в стремежа си да отслабнат по-бързо. Ефектът обаче е точно обратният – забавен метаболизъм и натрупване на излишни килограми, единодушни са консултантите по хранене в Топ Форма.

Тестените изделия заемат второ място в класацията на хората с наднормено тегло за храни, които ги изкушават. “Сладките храни” са най-често срещаните изкушения за анкетираните (49..%), като изненадващо “пържените храни” са посочени за изкушаващи от само 12 % от потребителите на уеб сайта.
Предпочитаната храна за обяд на повече от половината потребители влиза в здравословната група на “готвени ястия, салата, супа” (67 %). На второ място е “бързата храна” (19%) и на последно остават “аламинутите”.

Умереното хранене се оказва основен проблем за голяма част от хората с наднормено тегло. Тази тенденция ясно проличава от отговорите на въпроса “Склонни ли сте да прекалявате с храната?”, където повече от половината анкетирани отговарят положително (69%).

За сметка на това, в България все още ясно личи тенденцията за предпочитане и консумиране на домашно приготвена храна, пред храненето в заведения. 47 % от анкетираните посочват, че консумират домашно приготвена храна “почти всеки ден”, а 36 % се хранят с домашна храна всеки ден.

Друга положителна тенденция е, че голяма част от българите спазват препоръката на диетолозите за пиене на минимум 1.5 л вода дневно. 37 % от респондентите посочват, че пият над 5 чаши (200 мл).

Притеснителни са резултатите относно физическата активност на хората с наднормено тегло в България. Повече от половината потребители на сайта не спортуват, като едва един на десет анкетирани са физически активни – т.е. спортуват от 3 до 5 пъти седмично.

Въпреки вредните хранителни навици и ниската физическа активност, 71.81 % от анкетираните определят здравословното си състояние като „добро” и  12.68% дори като „отлично“. В същото време повече от половината от респондентите имат проблеми с кръвното налягане (високо или ниско кръвно).

За проучването:
Проучването е проведено от www.topforma.bg, в периода октомври 2017 г. – октомври 2020 г. и се базира на информацията, предоставена от 10 000 потребители на сайта,  на средна възраст 41 г. 79% от участниците в проучването са с наднормено тегло (Индекс на телесна маса над 25). Това е първото проучване от такъв мащаб върху навиците на хората с наднормено тегло в България.

Ако все още нямате персонален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top