Защо напълняваме – 5 причини за наднормено тегло

проучване

 

Проучване, на първия в България уеб сайт за индивидуални консултации по хранене www.topforma.bg, разкрива навиците на хората с наднормено тегло в страната. Проучването изследва хранителните навици, нивото на физическа активност и здравословното състояние на близо 4000 човека с наднормено тегло. Резултатите разкриват едни от основните причини за напълняване сред българите.

Една от най-силно изразените тенденции е липсата на навици за редовно хранене у българина. Най-голям процент от хората с наднормено тегло (34.42%) се хранят само по два пъти на ден. Един на всеки десет анкетирани се храни само по веднъж на ден. Данните сочат, че половината от хората с проблеми с килограмите, ежедневно пропускат закуската, а тези, които закусват редовно, най-често предпочитат тестени изделия.
Най-често срещаните причини за пропускането на хранене са липсата на време и натоварената работа.

“Нередовното хранене, изразено в пропускане на едно от основните хранения за деня – закуска или обяд, води до проблеми с метаболизма и съответно – до проблеми с теглото. Много често хората погрешно пропускат хранене, в сремежа си да отслабнат по-бързо. Ефектът обаче е точно обратният – забавен метаболизъм и натрупване на излишни килограми.” коментира специалистът по хранене и консултант в www.topforma.bg Ипократис Пападимитракос.

Тестените изделия заемат второ място в класацията на хората с наднормено тегло за храни, които ги изкушават. “Сладките храни” са най-често срещаните изкушения за анкетираните (49..%), като изненадващо „пържените храни“ са посочени за изкушаващи от само 12 % от потребителите на уеб сайта.
Предпочитаната храна за обяд на повече от половината потребители влиза в здравословната група на „готвени ястия, салата, супа“ (67 %). На второ място е „бързата храна“ (19%) и на последно остават „аламинутите“.

Умереното хранене се оказва основен проблем за голяма част от хората с наднормено тегло. Тази тенденция ясно проличава от отговорите на въпроса „Склонни ли сте да прекалявате с храната?“, където повече от половината анкетирани отговарят положително (69%).

За сметка на това, в България все още ясно личи тенденцията за предпочитане и консумиране на домашно приготвена храна, пред храненето в заведения. 47 % от анкетираните посочват, че консумират домашно приготвена храна „почти всеки ден“, а 36 % се хранят с домашна храна всеки ден.

Друга положителна тенденция е, че голяма     част от българите спазват препоръката на диетолозите за пиене на минимум 1.5 л вода дневно. 37 % от респонденнтите посочват, че пият над 5 чаши (200 мл).

Притеснителни са резултатите относно физическата активност на хората с наднормено тегло в България. Повече от половината потребители на сайта не спортуват, като едва един на десет анкетирани са физически активни – т.е. спортуват от 3 до 5 пъти седмично.

Въпреки вредните хранителни навици и ниската физическа активност, 71.81 % от анкетираните определят здравословното си състояние като „добро” и  12.68% дори като „отлично“. В същото време повече от половината от респондентите имат проблеми с кръвното налягане (високо или ниско кръвно).

За проучването:
Проучването е проведено от www.topforma.bg, в периода октомври 2013 г. – октомври 2014 г. и се базира на информацията, предоставена от 5000 потребители на сайта,  на средна възраст 41 г. 79% от участниците в проучването (3 920 души) са с наднормено тегло (Индекс на телесна маса над 25). Това е първото проучване от такъв мащаб върху навиците на хората с наднормено тегло в България.

Ако все още нямате персонален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Откъс
Защо напълняваме - 5 причини за наднормено тегло
Заглавие
Защо напълняваме - 5 причини за наднормено тегло
Описание
Една от най-силно изразените тенденции е липсата на навици за редовно хранене у българина. Най-голям процент от хората с наднормено тегло (34.42%) се хранят само по два пъти на ден. Един на всеки десет анкетирани се храни само по веднъж на ден.
Автор
Издател
Топ Форма

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg