Истината за детокса

Идеята за интензивна детоксикация на организма преди или след почивката звучи съблазнително. Повечето програми за детоксикация обещават не само бърза загуба на килограми, но и пълно пречистване на организма от вредните токсични вещества. Преди да бързате да започнете поредната актуална детокс диета, първо се информирайте и помислете добре. Въпреки голямата си популярност в момента, детокс диетите могат да имат и негативни последствия, които понякога ни се спестяват.

Истината е, че в някои случаи, детокс диетата, не само нямат полза за организма ни, но могат и сериозно да ни навредят.

Вашето тяло знае как …

Основната цел на всяка детокс диета, е пречистване на тялото от вредни вещества и токсини. Не винаги обаче, организмът ни се нуждае от специална диета за това. Органите в човешкото тяло са подготвени и способни да се справят с отровните и вредни вещества, стига естествено, те да са в допустими стойности. Бъбреците и черния дроб помагат за преработването на алкохол, медикаменти и изхвърлянето на други вредни вещества. По-добре е да заложите на един балансиран и здравословен хранителен режим, за да поддържате добро здравословно състояние, а не да разчитате на еднократни диети.

Драстичните диети могат допълнително да стресират организма

Всички сме чували за прочистващи режими, които включват само плодови сокове в продължение на дни. Подобни крайни мерки не са полезни за организма. Те водят до загуба на мускулна маса, а това може да доведе до усложнения, като се има предвид, че сърцето е един от основните мускули в тялото ни. Обикновено хората, които се подлагат на драстични детокс диети страдат от липса на важни витамини и минерали. Дори да избягвате крайностите, регулярното прочистване също подлага организма на излишно натоварване. И в двата случая, в следствие на химичните процеси, в тялото се отделят големи количества свободни радикали и резултатът може да е оксидативен стрес (липса на кислород), а тогава нуждата от антиоксиданти нараства драстично. Още повече, важно е да отбележим, че диетите, които залагат изключително и само на консумация на сокове от плодове и зеленчуци, ни лишава допълнително от антиоксиданти. При прием на сокове от плодове и зеленчуци, губим до 40% от полифенолите в тях, които са точно тези мощни антиоксиданти.

Отслабването може да е временно

Да, с драстична детоксикация можем да свалим някой друг килограм и то бързо, но лошите последствия са повече от добрите. Стресовата загуба на тегло нарушава метаболизма. Ако за една седмица се свалят повече от 2,5 килограма, това води риск от до йо-йо ефект. Прeчистването със сокове, не бива да се прилага повече от 2 пъти годишно, тъй като килограмите които губим за кратък период, се връщат със същата скорост и то в по-голямо количество, отколкото ако спазваме един балансиран хранителен режим и сваляме килограмите бавно и стабилно.

Липсва ви енергия за тренировки

След дълъг уикенд или почивка, когато сме прекалили с напитките и храната, най-доброто, което можем да направим е да посетим фитнеса. Още повече, обилното потене може много ефективно да реши проблема с вредните вещества, тъй като кожата е най-големия детоксикиращ орган в човешкото тяло. Но ако сте на детокс диета, няма да имате енергията и силите за една интензивна тренировка.

Как безопасно да прочистим организма?

Ако все пак сте решили да пречистите организма си, опитайте за една една седмица да минете на по-лек хранителен режим. На първо място пийте много вода, минимум 2 литра вода на ден. Избягвайте житните храни, захарта, месото, млечните продукти, алкохола, цигарите и кофеина. Включете повече плодове като боровинки, къпини, цитруси, праскови, броколи, пъпеш, брюкселско зеле, краставици, домати, лук, сладки картофи и моркови. Приготвяйте ги във вид на супи, запечени във фурна или задушени на пара. Добавете в менюто си просо, киноа, кафяв ориз и различни видове риба.

Не е необходимо да подлагате организма на стрес, за да се прочистите от натрупаните отровни вещества. Не бързайте да сваляте килограми и не вярвайте на всичко, което ви обещават детокс диетите. Достатъчно е да спазвате един здравословен и балансиран хранителен режим, за да сте винаги топ форма! Ако все още не сте поръчали своя индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

Откъс
Истината за детокса
Заглавие
Истината за детокса
Описание
Идеята за интензивна детоксикация на организма преди или след почивката звучи съблазнително. Повечето програми за детоксикация обещават не само бърза загуба на килограми, но и пълно пречистване на организма от вредните токсични вещества.
Автор
Издател
Топ Форма

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg