skip to Main Content

#Хранителни съставки

Комбуча – газирана чаша здраве

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.11.2014

комбуча

Не са много напитките, които са си спечелили правото да бъдат наричани здравословни, а броят на газираните такива се свежда до нула. Всяко правило, обаче си има изключение. В случая с газираните напитки – комбуча е доброто изключение.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Някой я наричат „еликсирът на живота“, други „чудотворна гъба“, но независимо от определенията, комбуча безспорно е хит в сферата на здравословното хранене. Ферментиралата напитка съществува от хилядолетия, но тепърва започва да придобива популярност в Европа благодарение на многобройните си полезни качества.

Какво е комбуча?

Аз научих за комбуча от мой клиент, който я хвалеше като най-добрият лек срещу махмурлук. Малко след това чух отново за напитката от друг клиент, който твърдеше, че е отслабнал благодарение на нея. Любопитството ми надделя и реших сам да разбера какво всъщност е комбуча. Това се случи преди година. Днес съм истински фен на това естествено газирано питие. Лично се убедих, че помага срещу махмурлук, като хидратира организма; с удоволствие я ползвам като диеджестив и спокойно я препоръчвам като средство за подпомагане на храносмилането и поддържане на желаните килограми.

Ако все още не сте чували за комбуча, тук се опитах да събера всичко, което е полезно да знаете.

Комбуча е натурална напитка, която се приготвя чрез ферментация от чаена гъба Kомбуча и зелен или черен чай. Историята на комбуча започва през 250 г. пр. Хр. когато хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „еликсир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка – комбуча. Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба”. Чаената гъба всъщност е симбиотична колония от бактерии и дрожди – групата микроорганизми, които работят заедно, за да образуват определен тип фермент.  Колониите бактерии и дрожди в чаената гъба се хранят с чай и захар, образувайки жива напитка, богата на ензими и органични киселини.

Хилядолетната  слава на комбуча се дължи основно на това, че е ферментирала напитка с високо съдържание на пробиотици – добри бактерии, които подпомагат храносмилането и имунитета. Здравословните ползи от този естествено газиран чай са многобройни, но тук ще се спрем на тези от тях, които превръщат напитката в препоръчителна съставка на всеки балансиран режим.

Глътка за Детоксикация

Комбуча действа като натурален елиминатор на токсините в организма. Когато навлезе в стомаха, тя го залива с храносмилателни ензими и пробиотични организми, които незабавно започват да разграждат недосмляната храна и отпадните продукти, като същевременно унищожават патогенните организми преди да са навлезли в кръвообращението.  Докато пробиотиците прочистват храносмилателния тракт, се произвеждат органични киселини и витамини от група B, които засилват прочистващия процес и балансират нивото на киселинност в храносмилателния тракт. Детоксикиращият ефект се приписва основно на оцетната киселина в комбуча. За всички, които се оплакват от хроничен запек, детоксикацията на организма е препоръчителна . Запекът често е сигнал, че организмът ви се нуждае от пречистване приемането на една водна чаша комбуча на ден ще ви помогне да се справите с натрупаните токсини и същевременно ще повлияе положително върху настроението ви.

Глътка за добро Храносмилане

Най-голямата причина комбуча да подпомага храносмилането е наличните в нея пробиотици, ензими и дрожди. Естествено заслуга има и антиоксидантната мощ на тази древна напитка, която  неутрализира свободните радикали, които също създават хаос в храносмилателната система. Комбуча е мощен дижестив. Чаша преди или по време на хранене подобрява храносмилането,  преработването и усвояването на храната.

Глътка за Пробиотици по време на пости

Ферментиралите храни и напитки са доказали ползите си за здравето през вековете. Причината човечеството да има нужда от ферментирали продукти в ежедневието си е само една – това е най-лесният и достъпен начин да си набавим така полезните за здравето ни пробиотици, от които зависи поддържането на баланса на микрофлората в червата. Пробиотици най-често си набавяме чрез киселото мляко, но в период на пости, а и не само, комбуча е чудесен източник на тези добри бактерии. Съдържанието на пробиотици в напитката е много по-високо отколкото в киселото мляко.

Как да си приготвим комбуча сами

Всичко, което ви е необходимо, за да си приготвите комбуча у дома, е 6 с.л. чай, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, и разбира се, гъба-майка. Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка). Захарта е главният енергиен източник на комбуча по време на ферментацята. Използвайте органична бяла захар. (Ако използвате зелен чай, сложете кафява). В процеса на усвояване на захарта, се отделят органични киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния стипчив газиран вкус на комбуча. Колкото по-дълго я отглеждате, толкова по-ниско ще е крайното съдържание на захар в получената напитка.

Добрата новина за всички, които не си падат по приготвянето на ферментиурали напитки  в домашни условия, е че комбуча се произвежда и в България и може да се намери в търговската мрежа. Следващият път, когато ви се допие газирана безалкохолна напитка, спомнете си, че съществува здравословна алтернатива на обичайните вредни варианти!

Ако все още нямате личен хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top