Кухненската везна – помощник в отслабването

 

Количеството на храната, която консумираме, е една от трите основни величини, отговорни за нашето тегло. Останалите две са качеството на храната и честотата на храненията, но количеството е величината, която затруднява най-много хора. Това е така, защото човек, който не е свикнал да измерва храната си, много трудно може да прецени точния й грамаж.

Оценката ни за количество силно се влияе от странични фактори – от рекламата, от различния стандарт в порциите на отделни ресторанти, държави, семейства, да не говорим, че въздействие оказва и желанието ни да отслабнем.

Количествата в хранителния режим

Когато спазвате хранителен режим, е важно да се придържате към определени количества храна. В такива случаи кухненската везна ви помага да бъдете честни със себе си. Защо? Защото голяма част от хората обикновено ядат много повече от посоченото в режимите им. Кухненската везна ви учи да контролирате размера на порциите си и да не консумирате повече отколкото сте планирали.

Според различни проучвания хората, които използват кухненска везна, за да претеглят храната си, имат по-голям успех с постигането и задържането на желаните килограми.

Кухненска везна – начин на употреба

Една от целите на индивидуалния хранителен режим е да ви научи да преценявате правилно колко трябва да са големи ежедневните ви порции храна. Измерването на храната ви помага да постигнете това. Кухненската везна ще ви покаже, че порцията ориз, която сте мислили, че е 200 г, всъщност тежи 400 г. Подобни грешни преценки често са причина за липсата на свалени килограми.

Можете да използвате кухненската везна, за да претеглята всяка една храна, докато постепенно си изградите правилна преценка за различните видове храни. Измерването на храните, които консумирате сурови, е лесно, докато за измерваното на храни, за които имате грамаж в сготвен вид, се изисква малко повече практика с везната. Грамажите, които са посочени в нашите хранителни режими са за храните СЛЕД термична обработка, ако има такава. Една седмица с везната ви е достатъчна, за да се ориентирате примерно колко ориз в суров вид трябва да използвате, за да получите 200 г варен или печен. Същата е логиката и с различните видове паста, с месото и със зеленчуците.

Измерване без кухненска везна

Кухненската везна е безценен помощник, когато сте си удома, но едва ли бихте я използвали в заведение или когато сте на гости на приятели. В такива ситуации е много полезно да използвате визуални сравнения, за да можете да направите правилна преценка какво е количеството на храната в чинията ви. Примерно 100 г сготвено месо е приблизително толкова голямо, колкото тесте карти; 50 г сирене изглежда колкото двата ви палеца, допрени един до друг; 200 г сготвен ориз или паста би трябвало да се съберат в дланта ви. Можете и сами да си измисляте подобни сравнения, за да ви е по-лесно да преценявате правилно, когато кухненската везна не ви е под ръка.

Ако използвате кухненската везна достатъчно често, докато спазвате режим, много бързо ще се научите да определяте как изглежда правилната за вас порция от всяка храна. Това умение ще ви е полезно всеки един ден.

Хранейки се с точните количества от правилните храни ще можете да поддържате перфектното за вас тегло, да сте заредени с енергия и да сте сигурни, че приемате всички необходими за организма ви хранителни елементи.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Откъс
Кухненската везна - помощник в отслабването
Заглавие
Кухненската везна - помощник в отслабването
Описание
Количеството на храната, която консумираме, е една от трите основни величини, отговорни за нашето тегло. Останалите две са качеството на храната и честотата на храненията, но количеството е величината, която затруднява най-много хора.
Автор
Издател
Топ Форма