Няма забранени храни или тайната на свободния ден

 

Не е нужно да се лишаваш от любимите си храни, за да си в топ форма. В нашите режими няма забранени храни! Диетологът ни ги съставя само с храните, които обичаш, в количеството и последователността, с които да постигнеш целта си. Продължи да четеш, за да разбереш защо в режимите на Топ Форма няма забранени храни.

Забраните не работят

Всеизвестно е, че забраните (особено, когато се отнасят до храна) ни карат да им се противопоставяме и не са особено ефективен метод за промяна на навиците. Съзнателното участие в промяната е ключът към успеха! Поради тази причина за хората, които спазват режимите на Ипократис няма забранени храни, но някои храни се ядат в определен ден – в „Свободния ден“.

През всеки 7-и ден от режима имате свободата сами да изберете какво и колко да хапвате – няма ограничения нито в количеството, нито в качеството на храната.

Тайната на „Свободния ден“

„Свободният ден“ не е нито награда за добро изпълнение на режима, нито е тест дали ще устоим на изкушенията, които той предоставя. Той е измислен и въведен от Ипократис с няколко основни цели, които са доказали своята ефективност, а именно:

1. От чисто психологическа гледна точка е важно да няма забрани, защото забраната поражда вътрешна съпротива и несъгласие. Това е една от причините за свободния ден – ако в сряда например ви се дояде парче торта, не мислете, че то е забранено. Запазете спокойствие и си кажете „Ще хапна торта в неделя, тогава е моят свободен ден!“ С други думи – няма забранени храни, но някои храни се ядат в точно определен ден. 

2. Свободният ден ще ви помогне постепенно да си създадете навика да разделяте храната на основна (притежаваща добри хранителни качества) и деликатесна (има минимална или нулева хранителна стойност). В момента, в който свикнете да правите разликата между основната и деликатесна храна, ще можете лесно да вземате правилните решения за вашето хранене. Ще спрете да избирате деликатесни храни, когато сте гладни, защото ще сте наясно, че тялото ви се нуждае от храна с добри хранителни качества, а не от чипс, вафла или друга вредна (деликатесна) храна.

3. Третата причина за свободния ден е, че не бива да допускаме стомахът и храносмилателната ни система като цяло да се изнежат и да отвикнат от „по-грубите“ храни.  Можем да си хапваме, всичко което пожелаем, стига да осъзнаваме, че търсим вкуса, на който можем да се насладим и в много по-малки количества – едно парче шоколад е също толкова вкусно (дори и повече) отколкото целия шоколад.

Без забрани – към промяна на вредните хранителни навици

Свободният ден във вашия индивидуален хранителен режим е доказано успешен метод за промяна на вредните хранителни навици. Основната му тайна се крие в това, че ви кара съзнателно да участвате в процеса на своята лична промяна, а това ключът към успеха!

Откъс
Няма забранени храни
Заглавие
Няма забранени храни
Описание
Не е нужно да се лишаваш от любимите си храни, за да си в топ форма. В нашите режими няма забранени храни! Диетологът ни ги съставя само с храните, които обичаш, в количеството и последователността, с които да постигнеш целта си.
Автор
Издател
Топ Форма