Парче от дъгата

парче от дъгата

 

Един от най-лесните начини да сте сигурни, че се храните полезно, е да приемате разнообразни цветове. Набавяйте си максимума витамини и минерали чрез храненето, като просто избирате плодове и зеленчуци в различни цветове.

Всеки един цвят на плодовете и зеленчуците обикновенно означава различен хранителен елемент. Избирайки всички цветове на дъгата ще си набавяте разнообразни и необходими за организма съставки.

Ако досега сте се придържали към еднообразни плодове и зеленчуци, значи е време да започнете да експериментирате с нови вкусове, за да дадете на тялото си всичко, от което се нуждае. Ако например сте привърженик на портокали и ябълки, опитайте да консумирате повече праскови и сливи. Заменете любимата си салата айсберг с по-тъмна като спанак или рукола.

Друга полезна стратегия е да опитвате кухни от различни националности, особено азиатска или арабска – те използват разнообразни зеленчуци както за салата, така и за супи и основни ястия.

Витамини и минерали в цветове

Червено. При плодовете и зеленчуците червеният цвят обикновено е знак за наличието на витамин А (бета каротин) и витамин C. Червените култури са богати на магнезий и фибри. Можете да избирате между червени пиперки, домати, червено цвекло, череши, малини и къпини. Червените ябълки съдържат и антиоксиданта кверцетин, който действа като щит срещу настинки и алергии. Доматите, динята и червените грейпфрути са изключително богати на ликопен, съставка, която ни предпазва от ракови заболявания.

Оранжево. Този близък до червеното цвят на плодовете и зеленчуците има подобен профил на минерали и витамини. Приемайки оранжеви плодове и зеленчуци ще си набавите витамините А, C и B6, калий и фибри. Изборът е огромен – моркови, сладки картофи, пъпеш, портокали, тиква, кайсии, праскови, мандарини, греjпфрут.

Жълто. Бананът най-вероятно е първият жълт плод, за който се сещате – той съдържа калий и фибри. Те, плюс магнезий, витамин А и манган се добиват и от други жълти плодове като тиквата и жълтите пиперки.

Зелено. Тъмнозелените листни зеленчуци са изключително богати на полезни хранителни съставки и съдържат много повече витамини и минерали от салатата айсберг например. Спанакът е виден представител на тази група. Той съдържа високи количества лутеин /изключително полезен за очите и зрението/ и фолиева киселина. Тези съставки се съдържат и в броколите и аспержите.

Синьо. Замислете се за син плод. Най-вероятно пред очите ви изкачат боровинки – един от най-силните природни антиоксиданти. Те са много богати и на фибри и са незаменима съставка на всяка диета – можете да ги хапвате със шепа, да ги поръсите върху мюслите си или да ги добавите към ястия и салати за изтънчен вкус. Друг виден представител на сините плодове е синята слива. Тя е пълноценен източник на калий. Калият, като основен минерал, поддържащ нормално кръвно налягане и сърдечна дейност, осигурява добра протекция за организма.

Лилаво. Тук влизат зеленчуци като червения лук и патладжана, както и плодове като къпините и червеното грозде. Лилавият цвят е индикатор за наличието на антоцианини – силни антиоксиданти, които предпазват кръвоносните съдове и запазват кожата здрава и чиста. В лилавите зеленчуци като лилаво зеле и червените картофи ще намерите витамин А и мощните антиоксиданти флавоноиди.

Бяло. Карфиолът, пащърнакът и ряпата изобилстват от витамин C, K и фолиева киселина. Съдържат и фибри. Не забравяйте лука и чесъна, които поради съдържанието си на алицин, са натурални имуностимуланти и предпазват сърцето и кръвоносните съдове.   Не ограничавайте избора си до домати, краставици и ябълки. Експериментирайте! Открийте цветовете на дъгата в близкия пазар и ще получите голяма доза витамини и минерали, както и по-вкусни и интересни ястия.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Откъс
Парче от дъгата
Заглавие
Парче от дъгата
Описание
Един от най-лесните начини да сте сигурни, че се храните полезно, е да приемате разнообразни цветове. Набавяйте си максимума витамини и минерали чрез храненето, като просто избирате плодове и зеленчуци в различни цветове.
Автор
Издател
Топ Форма