skip to Main Content

#Хранителни съставки

Сирене и отслабване – пречи ли ни сиренето да отслабнем

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

04.04.2016

сирене и отслабване

 

Сирене и отслабване? Възможна ли е тази комбинация  се питат почти всички любители на млечния продукт, които искат да свалят килограми.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Ключът към постигането и задържането на желаните килограми е да си създадете здравословен режим или начин на хранене, към който можете да се придържате в дългосрочен план. Сиренето определено има място в подобен режим. То  е питателна и полезна храна, която можете да включите в режима си за отслабване, но поради високо калоричната й стойност, е необходимо да го консумирате в умерени количества. Сиренето е много богато на  белтъчини (за сравнение – количеството на белтъчините в бялото саламурено сирене е 18%, в говеждото месо – 20,6%, а в свинското – 14,5%) и точно белтъчините ни помагат да се чувстваме сити с по-малко количество храна

Умерени количества за максимални резултати

Ако обичате сирене, не го премахвайте от менюто си, дори когато се опивате да свалите килограми. Вместо това – намалете количеството. 100 г сирене на ден са напълно достатъчни, за да си набавим полезните вещества от него, без да увеличим сантиметрите на талията си. Избирайте нискомаслено сирене или такова с до 40 % масленост и не го консумирайте с всяко хранене – ограничете приема му до два пъти на ден.

Белтъчините създават усещане за ситост

Независимо от това какъв вид сирене избирате, ще си набавите най-малко 6 грама белтъчини от 30-50 грама сирене. Освен че това е значителен принос към препоръчителния дневен прием на белтъчини, протеините във всяко сирене подпомагат процеса на отслабване.  Те забавят отделянето на храната от стомаха и ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време, като същевременно поддържат нивото на кръвната захар стабилно.  Белтъчините ни помагат да се чувстваме сити с по-малко количество храна. Една от причините за това е, че те силно потискат т.нар. хормон на глада грелин. Грелинът се изработва в стомаха и тънкото черво и въздейства върху мозъка, предизвиквайки усещането за глад.

Калцият и отслабването

Достатъчният  прием на калций понижава апетита, а недостигът повишава усещането за глад. Безценният минерал участва в активирането на някои ензими (липаза) и активира изгарянето на мазнини. Както и останалите млечни продукти, сиренето е богат източник на калций, като количеството му варира в различните видове сирене.

Мазнините в сиренето помагат за усвояване на храната

Съдържанието на мазнини в сирената е изключително разнообразно, в зависимост от конкретния им вид. То може да варира от 1% ( в изварата) до 34% ( в крема сиренето). 70% от мазнините в сиренето са наситени и това е основание да не прекаляваме с количеството му и да избираме по-нискомаслените сирена. В режимите на Топ Форма, изготвяни от Ипократис, се препоръчва сиренето, което консумирате да е с масленост до 40% (40 г мазнини на 100 г сирене), като сами можете да определяте конкретния вид, който да похапвате.

Доказано е, че мазнините в сиренето ни помагат да усвояваме по-добре полезните хранителните вещества от останалите храни, които консумираме. Поради тази причина е много подходящо сиренето да се комбинира с различни видове зеленчуци.

Лецитин за по-добро храносмилане

Консумирано в умерени количества (около 100 г на ден), сиренето може да се превърне в съюзник на отслабването, когато е част от балансиран хранителен режим. В състава му влиза лецитин, който подпомага храносмилането и правилната обмяна на мазнините в организма.

Мастнокиселинният профил на прясното козе сирене и бялото саламурено краве сирене ще ви помогне да усещате ситост, докато изгаряте повече мазнини. С най-големи количества от полезните мастни киселини е био сиренето от животни хранени само с трева.

Избирайте качеството за сметка на количеството

В сравнение с другите млечни продукти, сиренето е най-пълноценно, то е лесно смилаемо и добре усвоимо от организма. Консумацията на бяло саламурено сирене благоприятства храносмилането и пречи на развитието на гнилостни бактерии в червата. Важно е да избирате сирене, произведено от качествено прясно мляко, за да сте сигурни, че ще съдържа необходимите полезни вещества. Препоръчително е да обезсолявате бялото саламурено сирене във вода, преди да го консумирате, за да намалите съдържанието на сол и да се насладите на истинския му вкус. Както вече споменахме, 100 г сирене на ден са напълно достатъчни и благоприятстват свалянето на килограми.

Ако сте на режим от Топ Форма, не забравяйте, че когато имате „сирене” в индивидуалния си хранителен режим, можете да консумирате всякакъв вид сирене, извара, кашкавал с до 40% масленост. С една дума “сирене и отслабване” е възможна комбинация.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top