skip to Main Content

#Хранителни съставки

Силен имунитет

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.11.2013

силен имунитет

 

Сигурни сме, че сте чували народната мъдрост „Една ябълка на ден – държи доктора далеч от мен“. Определено хапването на една ябълка дневно е по-добро от нищо, но са нужни малко повече усилия, за да подсилите имунитета си. В сезона на гриповете и настинките постоянно ни предупреждават да сме внимателни и да се пазим. Най-добрите оръжия срещу вредните бактерии са редовният сън, физическата активност и добрата хигиена. Но те не са достатъчни!  

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Защитете се от настинките като дадете на организма си най-доброто натурално „лекарство“ – подходящата храна! Хапвайте редовно, качествено и умерено  и избирайте подходящите храни. Предлагаме ви списък с 8 от тях, които са достъпни, лесни за набавяне и изключително ефективни за подсилване на имунитета:

Сладки картофи

Сладките картофи имат двойна роля когато става въпрос за борба със зарази и инфекции. Те са изключително богати на бета каротин – мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А. Това е друг антиоксидант, който поддържа кожата силна и еластична и по този начин ни предпазва от нежеланите бактерии и вируси.

Алтернатива: Други храни богати на тези антиоксиданти са морковите, тиквичките и тиквата.

Грейпфрут

Този плод е отличен източник на витамин C, антиоксидант, който унищожава свободните радикали и се бори с инфекциите. Доказано е, че ни помага да се справяме с всяка настинка много по-бързо.  

Алтернатива: Други храни богати на витамин C, които можете да похапвате през зимата – портокал, мандарини, киви, пиперки и броколи.

Телешко месо

Телешкото месо е богато на цинк, който създава неблагоприятна среда за развитие на вирусите и тяхното възпроизводство. Този минерал активира имунната система, като подпомага репродукцията, растежа и възстановяването на клетките.

Алтернатива: Можете да си набавите необходимото количество цинк и от пшенични култури, свинско месо, риба и тофу.

Бадеми

Тези ядки съдържат здравословните Омега 3 мазнини, както и витамин Е, това е витаминът, който разгражда мазнините и предпазва клетките от окисляване и „повреди“. Здравите и силни клетки определено са нещо, от което се нуждаете, за да подсилите имунитета си и да помогнете на тялото си да се защити от микроби.

Алтернатива: Други здравословни източници на витамин Е и добри мазнини са зехтинът, пълнозърнестите култури и различните видове семена.

Сьомга

Тази риба е богат източник на селен – минералът с антиоксидантни свойства, който е от решаващо значение за нормалното функциониране на имунната система и предпазва от настинки и грип.

Алтернатива: Ако сьомгата не ви допада, можете да си набавите селен и от други морски храни, яйца, слънчоглед и най-вече от бразилския орех.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top