Сушени плодове – полезни ли са те

Сушените плодове са изключително удобни за бърза следобедна закуска или за моментите, когато ни се похапва нещо сладко. Информацията за тях, обаче,  е объркваща и противоречива. Според някои хора те са здравословна, засищаща храна, а според други – те не са по-полезни от вафла. Истината за ползите и вредите от сушените плодове, можете да разберете в следващите редове.

Какво представляват сушените плодове

Сушените плодове се получават, когато от пресните плодове се извлече почти цялото количество вода чрез различни методи за изсушаване. Щадящите технологии за сушене на плодовете запазват витамините и минералите значително по-добре, отколкото всеки метод на консервиране.  Сушените плодове имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните. Те съдържат всички хранителните вещества на пресните плодове в много по-голяма концентрация. Това е причината вкусът им да е много по-наситен. Най-широко разпространените сушени плодове са стафидите, следвани от фурмите, сливите, кайсиите и смокините.

Малък размер – големи ползи

Сушените плодове са изключително хранителни. Един изсушен плод съдържа почти същото количество хранителни елементи като своя първоизточник, но в много по-малък размер. В 50 г сушени плодове се съдържат до 3,5 пъти повече фибри, витамини и минерали от колкото в 50 г пресен плод от същия вид.  Това превръща сушените плодове в чудесен източник на голяма част от препоръчителния дневен прием на много витамини и минерали, като фолиева киселина например. Има и някои изключения. Например количеството на витамин C в плода, значително намалява при неговото изсушаване. От друга страна – само в пет средноголеми сушени кайсии се съдържа цялата дневна доза желязо, необходима, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция. Факт, който в особено голяма степен засяга хората със заседнал начин на живот.

Естествен източник на фибри и антиоксидани

Най-често сушените плодове съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено на полифеноли. Полифенолите са най-мощните антиоксиданти и имат множество ползи за здравето – нормализиране на кръвното налягане, подобряване на храносмилателната система и намаляване на риска от множество заболявания. Според различни проучвания редовното консумиране на сушени плодове, като част от балансирано меню, намалява и вероятността от затлъстяване.

Високо съдържание на прости захари и калории

Сушените плодове са концентрирана храна. Поради факта, че водата е извлечена от тях, количеството на захар и калории е концентрирано в много по-малък обем.

Простите захари в сушените плодове включват и фруктоза и глюкоза, като количеството на фруктозата е между 22-51%. Консумацията на фруктоза в големи количества има негативни ефекти върху здравето и фигурата ни. То  увеличава риска от повишаване на теглото, диабет 2 и проблеми със сърдечно-съдовата система. Поради тази причина е препоръчително сушените плодове да се консумират в малки количества. За ориентир можете да използвате препоръката, че количеството на сушените плодове трябва да е 1/4 от това на пресните, които консумирате. Примерно ако имате 200 г плодове по избор във вашия индивидуален режим, можете да консумирате 50 г сушени плодове.

Неприветлив външен вид – по-добро качество

Сушените плодове са вкусна и полезна храна, но само ако са изсушени правилно, ако не са обработени с химикали и нямат добавена захар. За съжаление голяма част от предлаганите на пазара сушени плодове, са обработени допълнително, за да придобият по-добър търговски вид и по-дълъг срок на годност. Допълнителната обработка включва различни методи като опушване със серен диоксид на кайсиите и стафидите, за да блеснат; сушене в бензинови или газови пещи; киснене в нискокачествено олио или обработка с глицерин, за да придобият апетитно лъскава и мека външност. Част от сушените плодове на пазара като червени боровинки, ананас, манго, папая, круши и други всъщност не са истински сушени плодове, а са захаросани и след това изсушени. За да се предпазите от вредите на така обработените плодове, когато избирате пакетирани сушени плодове – внимателно четете етикета им, а ако ги купувате насипно – избирайте по-непривлекателните. Те са тъмни и сбръчкани, но пълни с полезни хранителни вещества и истински вкус.

 

Слaдостта на сушените плодове лесно може да ви подведе да хапнете повече от желаното. Бъдете внимателни! 50 г от любимите ви сушени плодове са напълно достатъчни да си набавите полезните вещества от тях и да заситите глада и желанието си нещо сладко. Сушените плодове може и да не са перфектни, но са много по-добър избор за следобедна закуска от обработените сладки и/или солени храни. Можете спокойно да ги включите в менюто си, когато сте на режим за отслабване, съставен от Ипократис, замествайки пресните плодове в съотношение 1 към 4. А защо да не опитате и да си изсушите избрани от вас плодове сами?

Ако все още не сте си поръчали индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

 

 

Откъс
Сушени плодове - полезни ли са те
Заглавие
Сушени плодове - полезни ли са те
Описание
Сушените плодове са изключително удобни за бърза следобедна закуска или за моментите, когато ни се похапва нещо сладко. Информацията за тях, обаче, е объркваща и противоречива. Според някои хора те са здравословна, засищаща храна, а според други - те не са по-полезни от вафла.
Автор
Издател
Топ Форма

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg