skip to Main Content

#Хранителни съставки

Съвети срещу задържане на вода

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

30.10.2015

Съвети срещу задържане на вода

Не винаги трупането на килограми се дължи на натрупаните мазнини, а на задържането на вода. При някои хора тя достига до над 3 кг. А при хората с наднормено тегло, тя може да достигне до 8 кг. Това се получава, когато течностите не се отстраняват чрез лимфната система правилно, а се задържат в тялото. Задържането на течности е неприятен проблем, с който лесно можем да се справим, ако не е причинен от конкретно заболяване.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Симптоми и причини

Симптомите за задържане на течности в организма включват чувство на тежест и подуване на ръцете, краката, корема и лицето, което подпухва; значително потене на стъпалата, краката и други части на тялото, както и повишаване на теглото до няколко килограма.  Има няколко причини за задържането на вода, като много от тях не са сериозни и могат лесно да бъдат преодоляни.

Ако забележите някои от изброените симптоми е важно да се консултирате с вашия лекар, за да се определи точната причина за появата на това състояние. Причините варират от дехидратация, запек, прекалена употреба на сол или захар, недостиг на хранителни вещества и стрес до проблеми със сърцето или бъбреците, хормонални проблеми или влияние на ежемесечния цикъл при жените.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със задържането на течности, ако причината за тях не е сериозно заболяване:

Намалете солта

Натрият, който се съдържа в солта, участва в процеса на отделяне на течности за запас в организма. Дори еднократното приемане на по-високо количество сол може да предизвика задържане на течности в тъканите. Това може да се предотврати като се намали съдържанието на натрий чрез храненето. Храните, които са най-богати на сол са преработените продукти като колбаси, тестени закуски, консерви и др., които е силно препоръчително да избягвате.

Увеличете приема на магнезий

Магнезият е минералът, който участва в най-много ензимни реакции и това го прави един от най-важните минерали за поддържане на здравето и нормалното състояние на организма.  Увеличаването на приема на магнезий спомага за намаляване задържането на вода. Според мащабно проучване, 200 мг магнезий дневно, намаляват значително задържането на вода в организма по време на месечния цикъл на жените.* За да си набавяте необходимото количество магнезий е препоръчително да консумирате пълнозърнести храни, листни зеленчуци и ядки, като 5-6 ядки на ден няма да попречат на режима ви и са напълно достатъчни да си набавите полезните съставки в тях.

Яжте храни, богати на калий

Калият е жизнено необходим за организма минерал, който се използва от почти всяка клетка, тъкан и орган в тялото ни. Той е особено критичен за здравето на сърдечния мускул, защото поддържа биенето на сърцето.

Калият помага за намаляване задържането на течности по два начина – увеличава производството на урина и намалява нивата на натрий в организма.

Основният източник на калий са плодовете и зеленчуците, като най-големи количества от него се съдържат в бананите, авокадото и доматите.

Ограничете простите въглехидрати

Простите (непълноценни) въглехидрати се усвояват бързо от организма, което води до бързо покачване нивата на кръвната захар и съответно на производството на инсулин. Високите нива на инсулин карат тялото да задържа повече натрий, като увеличава реабсорбирането на натрий от бъбреците. Това от своя страна причинява увеличаването на количеството течности задържани в организма.

Непълноценните въглехидрати имат ниска хранителна стойност и ползата от тях е почти нулева.  Те се съдържат в храни като захарни пръчки, сладолед, сладкиши и бонбони, газирани напитки, бял хляб, бял ориз и др. (храни направени от рафинирана захар, бяло брашно, бял ориз).

Пийте достатъчно вода

Въпреки че звучи противоречиво, когато тялото страда от обезводняване, то задържа вода, за да оцелее. Ако пиете достатъчно вода, билкови чайове и други напитки без кофеин, вие позволявате на организма си да се отводнява и да отстранява течностите правилно, като спре да запасява с вода отоците. Препоръчително е да пиете 6-8 чаши на ден, като приемайки по две чаши вода преди всяко хранене, както ви съветваме, ще можете едновременно да приемате необходимото количество вода и да подпомагате храносмилането си.

Можем да ви помогнем да се справите с проблема със задържането на вода. Научете повече за нашите здравословни режими.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top