Тихо отслабване

През дългогодишния си опит като диетолог съм се убедил, че колкото повече хората говорят за това, че са на диета, толкова по-трудно я спазват. Проучванията показват, че самото действие на обявяване на целите ни пред други хора, намалява вероятноста да постигнем тези цели. Това е така, защото усещането на удовлетвореност, което получаваме от оповестяването на намеренията ни, води до преждевременно и заблуждаващо чувство за успех. Бихте имали много по-голям успех, ако не показвате по никакъв начин, че сте на диета. Нарекох този начин на поведение “тихо отслабване”. Бъдете сигурни, че тихото отслабване води до шумни резултати!

Какво е “тихо отслабване”?

Терминът “тихо отслабване” се роди в опитите ми да опиша поведението, което считам за най-ефективно за хората спазващи диета. Да отслабваме тихо означава, пред другите, да се държим така, сякаш не сме на диета. За да успеем да свалим излишните килограми, не е необходимо да ангажираме близкия си кръг от хора с нашите намерения и действия, достатъчно е ние самите да сме убедени, че това, което сме предприели, е правилно.
Този начин на поведение ни спасява от необходимостта да се оправдаваме пред останалите, ако нарушим режима си; намалява чувството на самосъжаление и не създава условия за изпитване на вина. Отслабвайки тихо, ние сме отговорни само и единствено пред себе си и това ни помага да следваме режима си без чувство за стрес и усещане за принуда. В такива условия, мотивацията ни е много по-силна, стресът – по-нисък, а резултатите по-добри.

Как да отслабваме тихо?

Вместо да информираме целия сват, че сме на диета, много по-удовлетворяващо би било да изненадаме своите близки и познати с постигнатите от нас резултати. Спрете да губите време и нерви в обсъждането на фигурата си с приятели, а се обърнете навътре към себе си, за да можете да започнете да я променяте. Най-вероятно в началото няма да ви е лесно да участвате в обсъжданията на храни, методи за отслабване и диети, които са постоянни теми на разговор, но постепенно ще свикнете да се измъквате със стил и да продължите да отслабвате тихо. Скоро ще се убедите, че това ви помага да следвате вашия личен режим и дори ще сте по-спокойни, че не го обсъждате. Точно в това е тайната на тихото отслабване. Ето няколко съвета за това как да успеете да отслабвате тихо, непоказвайки че сте на диета:

Подгответе си правдоподобна реакция за въпроса “На диета ли си?”

Ако обикновено се храните по един начин и приемате определено количество храна, бъдете подготвени, че започвайки режим, приятелите и роднините няма да пропуснат да ви питат защо сте променили начина си на хранене. Вместо да се притесните или да им кажете да не се занимават с вас, имайте готови отговори, които ще задоволят техния интерес, но ще отхвърлят всяко подозрение, че сте на диета:

  •  “Обикновено така се храня.” Бъдете убедени, че количеството и вида на храната в чинията ви е нормално (ако спазвате наш режим, това ще е точно така). Ако можете да убедите себе си, ще успеете да убедите и другите. Когато ви попитат, просто вдигнете рамене и кажете: “Не знам – аз по принцип така се храня.”
  • “Просто опитвам да се храня по-здравословно.” Никой няма да започне да спори или да се чуди, ако му кажете, че искате да опитвате по-здравословни храни. Ако чинията ви е пълна със задушено броколи и печено пилешко филе, а по принцип бихте избрали кашкавал пане с пържени картофи, бързо отговорете: “Днес искам да видя как ще се чувствам, ако се храня здравословно.”
  • Сменете темата. Това, което е в чинията ви не би трябвало да тема на разговор. Ако приятелите и роднините ви реагират шумно при вида на голямата салата в чинията ви, само повдигнете рамене и преминете към следващата тема на разговор.
    Помислете за теми, различни от тези, свързани с храна, които можете да обсъжадете с приятелите и роднините си. Това ще помогне не само за спазването на режима ви, но и за подобряване на взаимоотношенията с вашите близки.

 

Консултирайте се с диетолог

Най-вероятно понякога ще ви се иска да поговорите с някой за диетата си. Най-подходящия човек за това е професионален диетолог. Той ще ви разбере и ще може да ви даде адекватни съвети и препоръки. Лично аз разговарям чрез имейли с много от нашите клиенти, които имат нужда да споделят как се чувстват докато спазват своя индивидуален режим. Понякога именно говоренето с подходящия човек за диетата, която спазвате, ви помага да постигнете успех, така че е важно да намерите с кой да споделяте, без да се разкривате пред своя кръг от познати и приятели.

Ако все още не сте си поръчали индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

Откъс
Тихо отслабване
Заглавие
Тихо отслабване
Описание
През дългогодишния си опит като диетолог съм се убедил, че колкото повече хората говорят за това, че са на диета, толкова по-трудно я спазват. Проучванията показват, че самото действие на обявяване на целите ни пред други хора, намалява вероятноста да постигнем тези цели.
Автор
Издател
Топ Форма