skip to Main Content

#Хранителни съставки

Тихо отслабване

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

09.10.2015

Тихо отслабване

 

Колкото повече хората говорят за това, че са на диета, толкова по-трудно я спазват. Проучванията показват, че самото действие на обявяване на целите ни пред други хора, намалява вероятността да постигнем тези цели. Това е така, защото усещането на удовлетвореност, което получаваме от оповестяването на намеренията ни, води до преждевременно и заблуждаващо чувство за успех. Бихте имали много по-голям успех, ако не показвате по никакъв начин, че сте на диета.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво е “тихо отслабване”?

Да отслабваме тихо означава, пред другите, да се държим така, сякаш не сме на диета. За да успеем да свалим излишните килограми, не е необходимо да ангажираме близкия си кръг от хора с нашите намерения и действия, достатъчно е ние самите да сме убедени, че това, което сме предприели, е правилно.
Този начин на поведение ни спасява от необходимостта да се оправдаваме пред останалите, ако нарушим режима си; намалява чувството на самосъжаление и не създава условия за изпитване на вина. Отслабвайки тихо, ние сме отговорни само и единствено пред себе си и това ни помага да следваме режима си без чувство за стрес и усещане за принуда. В такива условия, мотивацията ни е много по-силна, стресът – по-нисък, а резултатите по-добри.

Как да отслабваме тихо?

Вместо да информираме целия свят, че сме на диета, много по-удовлетворяващо би било да изненадаме своите близки и познати с постигнатите от нас резултати. Спрете да губите време и нерви в обсъждането на фигурата си с приятели, а се обърнете навътре към себе си, за да можете да започнете да я променяте. Най-вероятно в началото няма да ви е лесно да участвате в обсъжданията на храни, методи за отслабване и диети, които са постоянни теми на разговор, но постепенно ще свикнете да се измъквате със стил и да продължите да отслабвате тихо. Скоро ще се убедите, че това ви помага да следвате вашия личен режим и дори ще сте по-спокойни, че не го обсъждате. Точно в това е тайната на тихото отслабване. Ето няколко съвета за това как да успеете да отслабвате тихо, не показвайки че сте на диета:

Подгответе си правдоподобна реакция за въпроса “На диета ли си?”

Ако обикновено се храните по един начин и приемате определено количество храна, бъдете подготвени, че започвайки режим, приятелите и роднините няма да пропуснат да ви питат защо сте променили начина си на хранене. Вместо да се притесните или да им кажете да не се занимават с вас, имайте готови отговори, които ще задоволят техния интерес, но ще отхвърлят всяко подозрение, че сте на диета:

  •  “Обикновено така се храня.” Бъдете убедени, че количеството и вида на храната в чинията ви е нормално (ако спазвате наш режим, това ще е точно така). Ако можете да убедите себе си, ще успеете да убедите и другите. Когато ви попитат, просто вдигнете рамене и кажете: “Не знам – аз по принцип така се храня.”
  • “Просто опитвам да се храня по-здравословно.” Никой няма да започне да спори или да се чуди, ако му кажете, че искате да опитвате по-здравословни храни. Ако чинията ви е пълна със задушено броколи и печено пилешко филе, а по принцип бихте избрали кашкавал пане с пържени картофи, бързо отговорете: “Днес искам да видя как ще се чувствам, ако се храня здравословно.”
  • Сменете темата. Това, което е в чинията ви не би трябвало да тема на разговор. Ако приятелите и роднините ви реагират шумно при вида на голямата салата в чинията ви, само повдигнете рамене и преминете към следващата тема на разговор.
    Помислете за теми, различни от тези, свързани с храна, които можете да обсъждате с приятелите и роднините си. Това ще помогне не само за спазването на режима ви, но и за подобряване на взаимоотношенията с вашите близки.

 

Консултирайте се с диетолог

Най-вероятно понякога ще ви се иска да поговорите с някой за диетата си. Най-подходящия човек за това е професионален диетолог. Той ще ви разбере и ще може да ви даде адекватни съвети и препоръки. Ако спазвате хранителен режим от Топ Форма, напомняме ви, че можете да ни задавате неограничен брой въпроси и да сте сигурни, че ще получите информацията и подкрепата, от които се нуждаете. Понякога именно говоренето с подходящия човек за диетата, която спазвате, ви помага да постигнете успех, така че е важно да намерите с кой да споделяте, без да се разкривате пред своя кръг от познати и приятели. Специално за тези цел сме създали и група във Фейсбук, където можете да обсъждате новия си начин на хранене с хора като вас, които са решили да направят промяна, присъединете се към групата>>

Ако все още не сте си поръчали индивидуален хранителен режим, можете да го направите от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top