skip to Main Content

#Хранителни съставки

Топ храни през февруари

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.02.2015

Февруари не се слави с изобилие от сезонни плодове и зеленчуци. Сега е моментът да прегледате фризера и да включите замразени плодове и зеленчуци в менюто си, за да не се лишавате от разнообразие.

И все пак, ето кои сезонни зеленчуци е препоръчително да включите в менюто си:

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Целина

Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини!! Прясно изцеденият сок от целина помага при запек, също регулира перисталтиката на червата. Много храни губят хранителните си качества при термична обработка, но целината запазва много от своите при готвене, затова не се притеснявайте да я прибавяте в гозбите си!

Рецепта: Редена целина

Пащърнак

Ако все още не се опитали този омаловажаван зеленчук – сега е моментът да го направите! Пащърнакът съдържа белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк и витамини A, B1, B2, B6, C, E, PP и фолиева киселина. Порция от 200 грама пащърнак доставя 1/3 от препоръчителната дневна доза фибри. Купувайте корени, които са твърди и нямат тъмни изгнили петна. По-едрите са подходящи за салати, пюрета и печене, а по-малките за супи. Може да използвате пащърнак в супи, гювечи, мусаки, пюрета, дори в десерти. За голям брой ястия можете да замествате картофите с пащърнак.

Спанак

Спанакът е безспорен фаворит сред зелените листни зеленчуци. Той е нискокалоричен (30 kcal на 100 г) и богат на минерали и витамини, съдържа растителен белтък (3,2 г в 100 г спанак) в количество, което отстъпва само на зеления грах и боб. Освен масовите сортове има и такива с много крехки листа – бейби спанак с нежен вкус и без горчивина, подходящи за салати. Стандартните сортове с тъмнозелени листа са предпочитани за замразяване, консервиране, супи, ястия, пюрета, гарнитури, както и сурови във вид на салата. Ако суровият спанак не ви допада, можете да го задушите за 5-7 минути в масло или зехтин. За хората, подложили се на отслабващ режим, е интересен вариантът спанак на пара: достатъчно е само да се подправи с малко зехтин, преди да се консумира. Пресен или замразен, добавяйте този удивителен зеленчук към менюто си толкова често, колкото можете.

Рецепта: Спаначени гнезда

Други плодове и зеленчуци, които да включите през февруари можете да видите по-долу:

ЗеленчуциПлодове
Алабаш
Банани
Броколи
Грейпфрут
Брюкселско зеле
Круши
РяпаЛимони
КарфиолПортокали
Лук кромид
Моркови
Праз-лук
Фенел
Целина
Цвекло
Пащърнак
Спанак
Зеле

Каквито и плодове и зеленчуци да изберете за февруарското си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

лятна диета

Лятна диета?! Да! Обратно на очакванията и нагласите на повечето от нас, лятото се оказва най-подходящото време за постигане на желаните килограми. Спазването на диета през летните месеци, е по-приятно, по-ефективно и по-лесно, отколкото през останалите сезони. Всичко, което се…

Прочети още

Забравете за популярните масови диети Ако искате това да е последната година, в която си задавате въпроса “Как да отслабван бързо за лятото?”, първото нещо, което е добре да направите, е да забравите за масовите диети. Те може да имат…

Прочети още
Back To Top