Точните проПОРЦИИ

проПорции

 

Редовно, качествено и умерено. В тези три думи е скрита тайната на правилното хранене. Най-голямата загадка, обаче, се съдържа в прилагателното „умерено“. Това е така, защото „умерено“ хранене има различно значение за всеки човек – интерепретациите върху тази дума могат да са толкова, колкото е и населението на Земята. Как да знаем колко е достатъчно? Тук на помощ идва размерът на порциите.

Знаейки какъв е препоръчителният размер на порциите, ще можем по-лесно да развием усет колко храна да слагаме в чинията си или колко от сервираната ни храна да изяждаме.

Контрол върху порциите

Контролът върху порциите се изразява в разбирането на енергийното съдържание на всяка храна и точно на какво се равнява определена порция от нея. В ежедневието ни, тази информация ни помага да сме сигурни, че приемаме правилните храни в точните количества и по този начин да се храним здравословно и да поддържаме идеалното за нас тегло.

Как изглежда перфектната чиния

Здравословната чиния, като събирателно понятие за препоръчително балансирано меню, би изглеждала по следния начинпо-голямата част от нея е заета от плодове и зеленчуци, а останалата  е съставена от равни количества въглехидрати и белтъчини. Ще вечеряте спагети болонезе?  Това означава, че каймата и пастата ще представляват половината от вашето ястие, а останалата част трябва да бъде съставена от зеленчуци или плодове. Нуждаем се от калории, за да живеем, но прекаляването с тях може да доведе до трупане на мазнини.  Разбирането и умението да контролираме порциите си, ще ни помогне да поддържаме здравословни килограми и да сме заредени с  енергия и настроение.

НЕ на огромните порции

Повечето от нас са научени да изяждат всичко в чинията си, независимо дали сме гладни или не. Някои родители и сега продължават да възпитават децата си в този стил, без да осъзнават, че размерът на стандартните порции се е увеличил в пъти през последните 20 години.  Интересно проучване, проведено от Световната фондация за изследване на рака, показва, че стандартните хамбургери сега са с 112 % по-големи от тези през 1982 г., а порциите макарони са се увеличили с 480 %, а бисквитките с парченца шоколад със 700 %.

Склонни сме да мислим, че по-голямата порция е бонус за нас, но да получим повече за парите си в този случай не е добре за талията и здравето ни. Допълнителните калории и мазнини, които обикновено получаваме с тези храни „на сметка“ могат само да ни навредят.

Ако считате, че порциите ви са прекалено големи – лесно е да ги намалите. Изяждайки винаги всичко, което е в чиниите ни, е основната причина да преяждаме.

„Претегляйте“ порциите си

Измерването на порциите може да ви се струва неудобно и дори неуместно в началото, но много бързо ще се научите да определяте как изглежда правилната порция от всяка храна. Това умение ще ви е полезно всеки един ден.

Редовното и умерено хранене е ключът към поддържане на идеалните за вас килограми. Ако прескачате хранене (примерно обяд) ще се чувствате много гладни когато дойде време за следобедна закуска и тогава е много по-вероятно да прекалите с храната. Останали са ви остатъци от дадено ястие? Контролирането на порциите идва на помощ и при такива ситуации. Използването на по-малки съдове за съхраненеие на храната ще ви помогне да прибирате в хладилника точните „порции“ от дадена храна и да избегнете опасността от преяждане.

Перфектната проПОРЦИЯ

Определянето на точната порция от различните видове храни, които консумираме на ежедневна база, е объркващо и нелесно занимание. Броят на порциите от всяка храна, които е препоръчително да приемате ежедневно, зависи от здравословното ви състояни, възрастта, физическата активност и др. Ако ви е трудно да определите количествата, които са най-подходящи за вас – можете да поръчате индивидуален хранителен режим,  който ще ви помогне да се научите да се храните умерено.

Откъс
Точните проПОРЦИИ
Заглавие
Точните проПОРЦИИ
Описание
Определянето на точната порция от различните видове храни, които консумираме на ежедневна база, е объркващо и нелесно занимание.
Автор
Издател
Топ Форма