skip to Main Content

#Хранителни съставки

Храна за всеки спорт

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.05.2014

храна за спорт

 

Ако се занимавате със спорт и се интересувате от правилно хранене, най-вероятно ви е известно, че въглехидратите са необходими за енергия, а белтъчините за растеж на мускулите. Това е така, но определени храни са по-подходящи от други за подготовка на организма преди и зареждане след конкретна физическа активност.  Все пак в зависимост от това дали вдигаме тежести, бягаме за здраве или танцуваме, ние използваме различни мускулни групи и горим вариращ брой калории. Съобразявайки спорта, който практикувате с препоръчителните за него храни – ще успеете да подобрите представянето си и да се чувствате във вихъра си по време на и след тренировка.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какъвто и спорт да практикувате – опитвайте да хапвате препоръчителната закуска  един-два часа предварително, за да не ви притеснява къркоренето на стомаха и да сте заредени с енергия, без да ви е тежко.  Презареждането приемете 30 – 45 минути след тренировката, за да дадете на организма си хранителните елементи, от които се нуждае, за да успокои натоварените мускули и да се хидратира. Ако в момента спазвате своя  режим, изготвен от Ипократис, прочетете статията за любопитна информация, но продължете да се придържате  към него.

Ако не сте на режим и се колебаете какво да ядете всеки път преди и след тренировка, можете да улесните избора си като разберете точните храни или като поръчате своя индивидуален хранителен режим.

Най-подходящите храни преди и след:

1. Силови тренировки

Преди тренировка: Нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с гранола (мюсли)
Въпреки че повечето от нас асоциират въглехидратите с аеробни занимания , те са ни нужни и при тренировките с тежести. Ако запасите от гликоген (вид въглехидрат) в мускулите ви са малки – възможността да генерирате сила в залата намалява. Комбинацията от суроватка и казеин в киселото мляко ви дава микс от бързо и бавно смилаеми белтъчини, което осигурява изграждащи мускулите аминокиселини по време на тренировката ви.  Заредени по този начин – ще сте способни на всичко! Препоръчителното количество белтъчини в млякото ви е 20 г.
След тренировка: Плодово смути, джинджифил и  протеин
Комбинацията от джинджифил и плод ви помагат да намалите възпаленията и болката след силови тренировки. Добавете и 30 г. протеин, за да дадете на тялото си точната комбинация от аминокиселини, нужни за изграждането и растежа на мускулна маса.

2. Йога

Преди тренировка: Смути от 1 пресен плод или ½ чаша замразени плодове, 150 г кисело мляко и ½ ч.ч. прясно мляко
Плодовете в това леко, сладко и хидратиращо смути ще ви дадат така нужните за мускулите и мозъка ви въглехидрати! Благодарение на тях тялото ви няма да посяга към запасите от гликоген в черния дроб, за да си набави необходимата му енергия. Калцият и белтъчините, съдържащи се в млякото подпомагат работата на мускулите. Като бонус това вкусно смути с плод по ваш избор, ще разхлади тялото ви и ще започнете тренировката си с чувство за свежест.

След тренировка: 1 портокал и 1 твърдо сварено яйце Портокалите съдържат голямо количество вода и калий, които в комбинация ви помагат бързо да хидратирате тялото си, загубило много вода по време на тренировка. Простите въглехидрати от плода ще ви заредят с нова доза енергия, а белтъчините от яйцето ще помогнат на мускулите ви да се възстановят.

3. Крос фит /кръгови тренировки/

Преди тренировка: салата от червено цвекло и портокали
Въпреки че можете да разчитате на подкрепата на „отбора“, кръговата тренировка в края на деня си остава изтощително занимание. Няколко хапки цвекло преди тренировката ще повишат производството на азотен оксид в тялото ви, което води до разширяване на кръвоносните съдове и ще осигури по-добро кръвоснабдяване за трудещите се мускули. Портокалите  добавят допълнителни полезни въглехидрати за повече енергия, а сладкият им вкус допълва по чудесен начин този на цвеклото.

След тренировка: Омлет от белтъци, с лук и червени чушки.
Яйцата са една от храните с най-високо съдържание на левцин, аминокиселината, отговорна за натрупването на мускулна маса. Използвайки по-малко жълтъци – държим калориите под контрол.  Добавяме червена чушка за витамин C, който е необходим за “поддръжката” на здравословните хрущяли в тялото ви, служещи за подкрепа на костите при интензивните скокове по време на тренировка. Следва продължение.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top