skip to Main Content

#Хранителни съставки

Храни, които мислим за вредни, а всъщност не са

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

29.01.2020

Храни, които мислим за вредни, а всъщност не са

Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са здравословни, а преработените и пържените храни са вредни. Има обаче храни, които често са избягвани, защото са смятани за вредни.  Затова днес сме ви подготвили класация с Топ 5 храни, които често хората мислят за нездравословни, но всъщност умерената им консумация има здравословен ефект. 

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Картофи  

Едва ли има някой, който не обича картофи, но в повечето диети тяхната консумацията се избягва, защото са с по-високо въглехидратно съдържание и гликемичен индекс. Ако обаче се  консумират в умерени количествa, картофите могат да бъдат и много полезни. Те са богати на калий и желязо, които ги правят препоръчителна храна за здраво сърцеВитамин С и фибрите съдържащи се в картофите спомагат за намаляване на лошия холестерол и понижават кръвното налягане.   

Разбира се, картофите са най-полезни , когато ги приготвяте с кората на пара, варени или печени.  

Нашата любима рецепта с картофи: https://www.topforma.bg/recipes/patatas-bravas-s-presni-kartofi/ 

Яйца

Има много мнения относно яйцата и холестерола, но доказано те не за основния виновник за високия холестерол. Яйцата имат високо съдържание на протеин и здравословни мазнини. Те са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, които са естествен източник на витамин D.

Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.

Червени меса

Качественото червено месо съдържа високи нива на протеин, желязо, цинк и В12, както и други витамини от групата BЕжедневната му консумация не е препоръчителна, но когато решите да консумирате избирайте немазно филе и максимално ограничете преработените меса. Не консумирайте месото под формата на колбаси, защото.  

 Черен шоколад 

 ДА, шоколадът може да бъде и полезен, така че спокойно може да си хапвате в умерени количества ЧЕРЕН шоколад с по-висока концентрация на какао. Той е богат на антиоксиданти, понижава нивата на холестерола и подпомага в превенцията срещу рак. Черният шоколад намалява риска от развитие на Алцхаймер и деменция. Той също подпомага за намаляването на стреса и подобрява настроението, а и е толкова вкусен. 

 Кафе

Чистото, черно кафе съдържа антиоксиданти, подпомага в превенцията срещу Паркинсон и диабет от втори тип. То подобрява паметта, енергията и настроението. Също помага в борбата с депресията и излишните мазнини, като засилва метаболизма. Опитайте се да консумирате кафето си чисто, без добавена захарАко консумирате кафето си със захар, обръщайте внимание на количествата подсладител, които добавяте, особено ако пиете повече от едно кафе дневно. 

Правилното и балансирано хранене може да е лесно , вкусно и приятно, а нашите режими, изготвени от специалисти са не само балансирани и здравословни, но и ще Ви помогнат да свалите излишните килограми, без да се лишавате от любимите си храни. Вижте повече: https://www.topforma.bg/what-you-get/ 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top