skip to Main Content

#Хранителни съставки

Храносмилане за шампиони

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.02.2014

Храносмилане за шампиони

 

Неподходящата диета, хапването на крак и бързото дъвчене могат да предизвикат значително влошаване в състоянието на храносмилателната система. Това води до хронични здравословни проблеми – от болки в корема, газове, подуване и запек до главоболие и депресивни състояния. Тези проблеми от своя страна често стават причина за напълняване.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Няколко малки промени в начина ви на хранене ще доведат до значително подобряване на храносмилането ви и ще ви помогнат по-лесно и бързо да постигнете желаните килограми: 

Съвет №1:  Яжте по-малко!

Една от основните причини за лошо храносмилане е преяждането. Когато приемаме голямо количество храна наведнъж, затрудняваме горната храносмилателна система (устни, зъби и език; слюнчени жлези, фаринкс, ларинкс, хранопровод и стомах) и това води до образуването на киселини, газове и други неприятни симптоми. Най-лесното и ефективно решение е да намалим порциите си – да започнем да се храните умерено. Представете си, че стомахът ви е блендер, който се нуждае от място, за да “раздроби” и смеси храната ви с необходимите за разграждането й ензими. Когато препълвате стомаха си – той не е в състояние да функционира правилно. Можете да избегнете това като спирате да ядете веднага след като се почувствате сити и като се храните редовно (през 3-4 часа).

Съвет № 2:  Дъвчете!  

Сдъвкването на храната е сред най-важните елементи на храносмилането, а често и най-пренебрегваният. Процесът на сдъвкване е много по-сложен и важен от простото раздробяване на храната до степен да можем да я преглътнем. Важни ензими, които помагат за храносмилането на приетите въглехидрати и мазнини, се отделят от слюнчените жлези в процеса на дъвчене. Организмът е устроен така, че започнете ли да дъвчете, стомашните жлези получават сигнал, че трябва да произвеждат ензими. Заключението е следното: колкото по-малко дъвчем, толкова по-малко ензими помагат на тялото да усвои храната. Бързото поглъщане на храната води до стомашно разстройство, подуване, газове и други неприятни симптоми. Ако редовно хапвате на крак и на големи хапки, то без съмнение проблемите ви със стомаха се дължат именно на това. Дъвчете всяка хапка добре и се наслаждавайте на храната!

Съвет № 3: Приемайте фибри.

Фибрите трябва да бъдат част от ежедневното ни меню. Освен че влияят благотворно на храносмилателната система, те са и добър съюзник в превенцията на диабет, сърдечни и онкологични заболявания, запек и хемороиди. Природни източници на фибри са зеленчуците, пълнозърнестите продукти и ядките.  За здрави черва и работеща храносмилателна система са нужни разнообразие от фибри като пълнозърнест хляб, кафяв ориз, плодове и зеленчуци, боб и овес.

Съвет № 4: Пийте вода и се движете!

Пиенето на достатъчно вода улеснява храносмилането и предотвратява неприятния и вреден за здравето – запек. Фибрите, които приемаме с храната си и подпомагат храносмилането, са като гъба, която абсорбира вода, и без течности те не могат да си свършат работата. Това води до получаването на запек. Добър начин да се уверите, че приемате достатъчно течности, е да пиете по две чаши вода преди всяко хранене. Това поддържа тялото хидратирано и подобрява дейността на стомаха и червата. Избягвайте приемането на течности заедно с храната, защото това води до разреждането на соковете, които отговарят за нейното смилане. Пиенето на  достатъчно вода в комбинация с редовната физическа активност – спомагат за елиминирането на почти всички храносмилателни проблеми. Не е задължително да тренирате във фитнес – редовното и по-дълго вървене пеша или ежедневните упражнения в домашни условия – също ще ви помогнат.

Съвет № 4: Пробиотици за добрите бактерии

Храносмилателната ни система е населявана от повече от 400 вида бактерии. Между тях има както добри така и вредни за нас организми. Балансът помежду им е в основата на нашето здраве и добра храносмилателна система. Полезните бактерии в храносмилателната система помагат за преработването и усвояването на хранителните вещества, постъпили в организма. При точно съотношение на бактериите в тялото ни, броят на полезните далеч надвишава броя на вредните. Един от най-сигурните и ефективни начини да наклоните баланса в храносмилателната си система във ваша полза е да ядете повече храни, в които има живи бактерии (пробиотици)Можете да ги откриете в киселото мляко, туршиите, кваса и други храни и напитки, които са естествено ферментирали.

Всички знаем поговорката “Ти си това, което ядеш”. С други думи – за да сме здрави и да се чувстваме добре – трябва да приемаме здравословна и добра храна. Уловката се крие в това, че тялото ни не може да извлече полезните вещества дори от най-здравословните храни, ако имаме проблем с храносмилателната система. Грижата за нея трябва да се превърне в рутина, за да се чувстваме и изглеждаме добре. Няма смисъл да се опитваме до подобряваме качеството на храната си, ако преди това не положим усилия за подобряване процеса на храносмилането и усвояването й.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top