5 храни за имунитет, които лекуват гените ни

храни за имунитет

 

Храните, които присъстват в менюто ни, оказват влияние върху имунната ни система. Ако се храним здравословно, можем да увеличим шансовете си за силен имунитет, а ако не внимаваме какво ядем – можем да увеличим риска да боледуваме често.

Неправилното хранене може да причини и трайно увреждане на гените, свързани с реакцията на организма при възпаление. Определени храни имат способността буквално да лекуват гените ни. Тези храни се наричат епигенетични модификатори. Има два начина, по които тези храни повлияват на гените ни – чрез метилиране на ДНК и чрез модификации в хистоните. Метилирането на ДНК е процес, в който към ДНК се добавят химически молекули, които „включват“ и „изключват“ някои гени. Модификациите на хистоните оказват влияние върху регулацията на генната активност.

Без да влизаме в повече подробности, важно е да разберем и да запомним, че храната влияе върху гените ни. Не е ли това достатъчно, за да сме по-отговорни към храненето си? Не само, когато искаме да подсилим имунитета си, а всеки ден.

За да фунционира добре имунната ни система, е добре да имаме балансирано и разнообразно хранене. Доказано е, че някои храни ви помагат за стимулация на имунните клетки. Включвайте редовно в менюто си риба, плодове, зеленчуци, гъби, кисело мляко.

Вижте 5-те топ храни за подсилване на имунитета, които в същото време са и епигенетични модификатори:

1.  Чесън

Чесънът е епигенетичен модификатор и влияе върху гените ни чрез модификации в хистоните. Той съдържа серни съединения, на които се дължи и специфичната му миризма и вкус. Тези съединения увеличават нивата на ацетилация на хистоновите белтъци в организма, като по този начин активират гените потискащи образуването на тумори.

Редовното консумиране на чесън е доказано ефективна превенция както на настинки, така и на ракови заболявания.

Алицинът е друга съставка, на която чесънът дължи заслужената слава на имуностимулант. Алицинът активира белите кръвни телца да унищожат всякакви вируси и бактериални инфекции. Доказано е, че чесънът унищожава с почти 100%-ова ефективност човешкия риновирус, който причинява настинки, грип и респираторни заболявания.

За да все възползвате от всички лечебни свойства на чесъна, препоръчително е да го консумирате суров.

2. Куркума

Куркумата е сред храните с най-силните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Куркумин е активнота съставка в златистата подправка, която ни предпазва от възпаления, вируси, гъбични инфекции и ракови заболявания.

Възпаленията са причина за голяма част от хроничните заболявания, които разрушават здравето ни, така че не се колебайте, а включете куркумата в менюто си, за да се предпазите. Тя се усвоява много по-добре от организма, когато е в комбинация с черен пипер.

Куркумата не само ни предпазва от вируси и възпаления, но е сред основните епигенетични модификатори. Тя повлиява върху гените и по двата възможни начина – чрез метилиране на ДНК и чрез модификации в хистоните. Ползите й за здравето ни не са за подценяване.

3. Канела

Канелата е сладкият вариант на куркумата по сила на действие срещу вирусите. Ароматната подправка не само подсилва имунитета – тя се бори с патогените, които причиняват болести.

Както куркумата, така и канелата е епигенетичен модификатор, който повлиява на гените ни по двата възможни начина , потискайки експресията на възпалителните гени.

Можем лесно да включим канелата в ежедневното си меню. Начините за консумацията й са многобройни – можем да я добавяме към кафето или чая; да я поръсваме върху закуската си от овесени ядки; да включваме към месно ястие; да я смесваме с тахан; да й се наслаждаваме върху пресен плод и много други. Експериментирайте и си осигурете ароматна защита срещу грипове и настинки.

4. Цитруси

Всеизвестен факт е, че цитрусовите плодове са изключително богати на витамин C. Този витамин е жизненоважен за справяне с инфекциите, защото увеличава производството на белите кръвни телца в организма. Тялото не може да произвежда или да съхранява този витамин и е важно да си го набавяме ежедневно.

Заредете се с цитрусови плодове и бъдете сигурни, че те ще ви донесат не само наслада, но и ще подпомогнат имунитета и здравето на гените ви. Съставките в цитрусите влияят върху гените чрез модификации на хистоните, регулирайки  генната активност.

5. Броколи

Броколите са изключително богати на антиоксиданти и витамини, но най-ценната им съставка е сулфорафанът. От всички кръстоцветни зеленчуци, точно те съдържат ценния цулфорафан в най-голямо количество. А какво прави сулфорафанът толкова ценен? Това че именно те и само те активират белите кръвни телца (лимфоцитите). А лимфоцитите са основните „борци“ с гриповете и настинките.

За да запазите всички ценни вещества в броколите, приготвяйте ги на пара за кратко време (2-4 минути). Можете да мултиплицирате силата на броколите като ги консумирате в комбинация с други храни, съдържащи сулфарафани като репички, горчица и уасаби.

 

Избрените храни е важно да присъстват в менюто ни колкото е възможно по-често и особено в случаите на възпаление в организма. Неправилното хранене може да удължи възпалителния отговор на организма и да намали възможността за поправка на увредената тъкан. Правилното хранене и балансираният хранителен режим, от друга страна, са ключът към доброто здраве.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.