#Хранителни съставки
Авокадо – кога и защо
Беше ли полезно? Оценете ни! |
29.03.2016

Авокадото заслужено си е спечелило славата на полезна храна. То е плод, но само като класификация и това често обърква хората как и кога да го консумират. По консистенция и вкус наподобява зеленчук, а по хранителен състав – ядки. Ако все още не сте го включили в менюто си, сега е моментът да го направите, защото ползите от него са многобройни.
Хранителни качества
Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е и чудесен източник на омега-6 ненаситени мастни киселини. Въпреки че е плод, то е с относително ниско въглехидратно съдържание – само 1 г захар на 100 г продукт. В същото количество авокадо има 7 г фибри.
Ползи за здравето
Благодарение на уникалния си състав от витамини, минерали, мастни киселини и фибри, авокадото има редица ползи за здравето – нормализира кръвното налягане; намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания; предпазва ни от язва, гастрит, анемия и захарен диабет. Като допълнителна полза за здравето, авокадото спомага за намаляване на лошия холестерол, благодарение на богатото си съдържание на ненаситени мазнини и бета-ситостерол.
По-сити и в топ форма с авокадо
Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. То ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно. Авокадото увеличава чувството на ситост, благодарение на богатия си маслен вкус и високото съдържание на здравословни мононенаситени мазнини, фибри и протеини.
Авокадо за по-добро усвояване на храната
Омега-9 мазнините, които се съдържат в авокадото, помагат в усвояването на мастноразтворимите витамини и антиоксиданти от храната, която консумираме. По тази причина е препоръчително авокадото да се яде в комбинация с други листни зеленчуци и полезни храни. По този начин ще подобрите усвояването на полезните вещества в организма.
Как да включим авокадо в менюто си
Можете да добавяте няколко парченца авокадо към салатите си. Ако прибавите 70 г свежо авокадо към салата от спанак, моркови или маруля, вие ще помогнете на своето тяло да абсорбира много по-добре каротеноидите от тази салата.
Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…