Белтъчна диета

Повечето хора приемат достатъчно количество белтъчини, но има фактори, които подсказват, че лекото завишаване на белтъчния прием, би бил благоприятен за някои от тях.

Ние отчитаме тези фактори при изготвянето на всеки индивидуален режим и включените в режима храни осигуряват точното количество белтъчини, въглехидрати и мазнини за отделните хора.

Различни проучвания доказват, че завишаването на приема на белтъчините, има благоприятни ефекти върху отслабването и доброто състояние на храносмилателната система. Тук ще изброим основните, научно доказани причини, да включим повече белтъчини в менюто си:

Белтъчините намаляват апетита и чувството за глад

Трите основни хранителни елемента (мазнини, въглехидрати и белтъчини) оказват различно влияние върху организма. Доказано е, че белтъчините са най-засищащите елементи. Те ни помагат да се чувставаме сити с по-малко количество храна. Една от причините за това е, че белтъчините силно потискат т.нар. хормон на глада грелин. Грелинът се изработва в стомаха и тънкото черво и въздейства върху мозъка, предизвиквайки усещането за глад.

Белтъчини срещу непреодолимото желание за похапване

“Имам нужда да хапна нещо” е реплика, която всеки от нас си казва наум дори в моменти, когато със сигурност не сме гладни. Някои хора изпитват това непреодолимо желание да хапнат нещо, рядко, а други по-често. Това усещане се различава от глада и не е свързано с потребностите на тялото ни от храна. Свързано е с желанието на мозъка ни за “награда”.

Най-добрият начин да се справим с тези непреодолими желания за храна, е като направим така, че да не ги изпитваме. Можем да постигнем това като завишим приема си на белтъци. Многобройни проучвания свързват по-високия прием на белтъци с намаляване на непреодолимото желание за храна (обикновено вредна) в моменти, когато не сме гладни и особено вечер. Консумирането на здравословна закуска, богата на белтъци, е достатъчно, за да се преборим с тези фалшиви аларми за храна.

Белтъчините засилват метаболизма и горенето на калории

Белтъчините увеличават т.нар термичен ефект – разходът на енергия, необходима за храносмилане, който влиза във формулата за общия метаболизъм. Белтъчините имат много по-висок термичен ефект (20-25%) от въглехидратите и мазнините (5-15%). Консумацията на повече белтъчини значително засилва метаболизма ни и увеличава количеството на калориите, които изгаряме. Според различни изследвания изразходваните калории дневно стават с до 100 повече.

Бързата храна и празните калории не забързват метаболизма. Колкото по-малко раздробена и колкото по-кратко е готвена храната, толкова повече енергия ще ‘’похарчи’’ тялото, за да я включи в обмяната.

 

Белтъчините ни помагат да постигнем и задържим желаните килограми

От трите основни хранителни елемента – белтъчините имат най-важната роля, когато става въпрос за отслабване.  Както стана ясно по-горе, високият прием на белтъчини забързва метаболизма и води до намаляване на усещането за глад и на нуждата от „емоционално похапване”.

Белтъчините оказват благоприятно въздайствие и върху процеса на задържане на постигнатите килограми. Дори минимално увеличение в количеството на приетите белтъчини  (с 2%) е достатъчно, за да можем да поддържаме желаните килограми.

Ако имате режим за поддържане на килограмите, изготвен от нашите специалисти, то можете да сте сигурни, че количеството на белтъчините в него изцяло отговаря на нуждите на Вашия организъм. Ако нямате такъв режим, можете да увеличете малко месото или рибата в порциите си, за сметка на гарнитурата от ориз или картофи, за да си набавяте нужното количество белтъчини.

Колко белтъчини са ни нужни

Въпреки че по-високият прием на белтъчини може да има благоприятни ефекти за много хора, той не е необходим за всички и трябва да е съобразен със здравословното ни състояние и начин на живот (ниво на физическа активност, редовност на храненнията и др.). Човек, който включва разнообразни храни в менюто си и се храни редовно, обикновено приема необходимото количество белтъци, които са му нужни. Не е препоръчително  да смятате проценти и да броите калории – достатъчно е да се храните разнообразно, редовно и качествено.

Богати на белтъчини храни

Полезни храни с високо съдържание на белтъчини са: яйцата, пилешките гърди, овесените ядки, изварата, киселото и прясното мляко, броколи, риба тон, киноа, леща, риба и др. Ако искате да сте сигурни, че си набавяте достатъчно количество белтъчини или желаете да завишите приема им – включвайте храни богати на белтъчини в менюто си, без да се лишавате и от нужните за организма въглехидрати и мазнини.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Откъс
Белтъчна диета
Заглавие
Белтъчна диета
Описание
Повечето хора приемат достатъчно количество белтъци, но има фактори, които подсказват, че лекото завишаване на белтъчния прием, би бил благоприятен за някои от тях. Ние отчитаме тези фактори при изготвянето на всеки индивидуален режим и включените в режима храни осигуряват точното количество белтъци, въглехидрати и мазнини за отделните хора.
Автор
Издател
Топ Форма