skip to Main Content

#Хранителни съставки

Чай за отслабване- ефективен ли е?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.12.2017

Чай за отслабване- ефективен ли е?

 

Чаят за отслабване често е представян като продукт, който обещава да ни помогне в отслабването и прочистването на организма. Според теориите, към които се придържат рекламите, този чай стимулира храносмилането, подпомага обмяната на веществата и съдейства за освобождаването на токсини от тялото.

 • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Днес се предлага голямо разнообразие от чайове за отслабване и всички те се стремят към една цел- да удовлетворят желанието ни да свалим излишните килограми.

За да не рискувате здравето си и да можете да вземете информирано решение, е важно да сте запознати с плюсовете и минусите на чайовете за отслабване. Вижте  няколко важни факти за чая за отслабване преди да прибегнете към него.

 

Бързи факти за чая за отслабване

 • На опаковките на много чайове за отслабване ще прочетем, че помагат за детоксикация на тялото.
 • Тялото само се освобождава от токсини по естествен път, а това прави чаят ненужен.
 • Чайове като черен, бял, зелен, улонг и пу- ер съдържат антиоксиданти, които биха могли да намалят риска от рак и други заболявания, когато се приемат редовно.
 • Чайовете за отслабване съдържат добавени съставки, които биха могли да се окажат вредни.
 • Има малко или никакви достоверни доказателства, че чаят за отслабване е ефективен при загубата и поддържането на тегло в дългосрочен план.

 

Видове чай за отслабване

Най-често чайовете за отслабване съдържат:

 • Потискащи апетита съставки
 • Вещества, блокиращи усвояването на мазнините
 • Ускоряващи метаболизма съставки

 

Ефективен ли е наистина чаят за отслабване?

Може да не ви се вярва, но почти няма доказателства за ефективността на чая за отслабване.

Интересен факт е, че са образувани не едно досъдебни производства срещу компании, продавали чай под формата на хранителна добавка за отслабване. Но това не е всичко. Най- малко две дела засягат фирми, които са използвали реклама със заблуждаващи твърдения относно ефективността на чая и способността му да води до отслабване.

Американската агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) не признава чаят за отслабване като ефективно средство за нормализиране на теглото.

От друга страна, от FDA признават съставки като кофеин и сена поради няколко причини.

Кофеинът се възприема като стимулант, без да оказва голям ефект върху свалянето на килограми. По сходен начин, сената се смята за съставка, която причинява дразнене на дебелото черво и може да се използва като леко слабително средство.

Не липсват позитивни оценки за  т.нар. чай за отслабване и неговата способност да води до сваляне на килограми. Обърнете внимание, обаче, че такива оценки най- често се публикуват в сайтовете на компании, които продават този продукт. Като цяло има съществена липса на доказателства, подкрепящи твърдението, че отслабването с чай води наистина до сбогуване с излишните килограми.

 

Каква е теорията зад тези твърдения?

Сигурно се досещате, че теорията за отслабване с чай се оповава на твърдението, че натуралните съставки спомагат за:

 • Потискането на апетита
 • Освобождаването на токсини от тялото
 • Изгарянето на повече калории

Обикновено в рекламите се обръща внимание на скоростта и незабавната загуба на тегло, която се наблюдава в някои случаи при прием на чай за отслабване.

Ако някой успее да намали теглото си с чай, то това се дължи основно на загубата на течности или на по-честото ходене до тоалетна заради слабителния им ефект.

Опасения за здравето

Съществуват някои опасения за здравето, които трябва да имаме предвид, ако смятаме да използваме чай за отслабване.

Дори повечето съставки да са безобидни на пръв поглед, има такива, които биха могли да причинят сериозни странични ефекти у определени хора.

Някои от потенциално вредните съставки, които могат да причинят неприятни странични ефекти са:

 

Слабителни средства

Някои чайове може да съдържат лаксативи и диуретици, които да причинят здравословни усложнения.

Например, сената е често употребявана в чайовете за отслабване като натурален лаксатив. От Американската агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) съобщават за случаи, при които са възникнали проблеми, свързани с приема на чайове за отслабване, съдържащи сена.

От FDA посочват потребители, оплакващи се от симптоми, които се наблюдават при хора, злоупотребили със слабителни средства. Симптомите включват:

 • Спазми
 • Гадене
 • Разстройство
 • Влошаващ се запек
 • Зависимост
 • Отслабено дебело черво
 • Намалени нива на калий, което е опасно за хора със сърдечни заболявания

 

Диуретици

От Американската администрация по храните и лекарствата предупреждават за действието на диуретиците, съдържащи се в чайовете за отслабване. Диуретиците могат да доведат до:

 • Дехидратация
 • Загуба на електролити, което може да причини сърдечна аритмия и смърт
 • Мускулни крампи
 • Разстройство
 • Загуба на течности

 

Ускорен метаболизъм

Много чайове за отслабване претендират, че ускоряват метаболизма, но според направени изследвания, тази  тяхна способност е много ограничена.

Това означава, че полифенолите, които се съдържат естествено в зеления и черния чай са показали известна доза надеждност при борбата с теглото и подобрението на метаболизма при някои животни и хора.

Досещате се, че евентуалната полза от приема на чай за отслабване по-скоро би била резултат от самия чай, а не благодарение на т.нар. съставки за отслабване, които съдържа.

Ако сте решили да приемате чай за отслабване, бъдете внимателни.. Преди да започнете да приемате чай за отслабване, е желателно да се консултирате със специалист, който е безпристрастен и няма търговска изгода от продажбата на чайове за отслабване.

Не забравяйте, че каквото и да правите, най-подходящият начин да постигнете и задържите желаните килограми, е да се храните правилно.

 

Източници:
Adverse events with ephedra and other botanical dietary supplements. (2014, June 4). Retrieved from https://www.fda.gov/Food/RecallsOutbreaksEmergencies/SafetyAlertsAdvisories/ucm111208.htm
Hall, K. D. (2008). What is the required energy deficit per unit weight loss? International Journal of Obesity32(3), 573-576. Retrieved from http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n3/full/0803720a.html?foxtrotcallback=true
Jurgens, T., & Whelan, A. M. (2014, May 1). Can green tea preparations help with weight loss? Canadian Pharmacists Journal147(3), 159-160. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1715163514528668

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top