skip to Main Content

#Хранителни съставки

Защо е важно да мием салатите?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

05.06.2019

Защо е важно да мием салатите?

 

Днес публикуваме една изключително полезна и актуална статия, която е първата от поредицата ни посветена на качеството на хранителните стоки, които консумираме. Ако и вас, темата за качеството на храните ви вълнува, пишете ни с препоръки за теми, които биха ви били полезни. Специални благодарности на д-р Сергей Иванов  от Център по Биология на Храните и на Асоциация „Активни потребители” за предоставената информация.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Пресните салати – марули и зелен лук и чесън са прекрасен източник на витамини, минерали и растителни влакнини и набавят необходимите хранителни вещества, които са ни така необходими след зимата. За съжаление полезните зеленчуци крият и рискове за които малко от нас се замислят. Опасностите са следствие на начина на отглеждане и третиране на растенията. През последните години, с навлизане на все по-популярното биологично отглеждане на растения, рисковете са увеличават. Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората. Рискът нараства при недобро почистване от пръста и измиване на зеленчуците на което всеки от нас е бил свидетел при пазаруване в магазините.

Наскоро, Aгенцията за активни потребители осъществи важно проучване, чиято цел беше да се измерят количествата на нитрати и да се идентифицира присъствието на бактерии – колиформи и E. coli в листни зеленчуци закупени от търговската мрежа. Основната цел на проучването e да се провери до каква степен е замърсеността на предлаганите зеленчуци. Преди да ви представим резултатите от проучването, вижте някои препоръки при консумация на марули и салати.

Няколко конкретни препоръки:

  • Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
  • Избягвайте марулите зацапани с пръст.
  • Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо!
  • Отстранявайте всички видими следи от пръст и насекомите които понякога се крият между листата;
  • Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. Ако подозирате замърсяване с микроорганизми може да дезинфекцирате марулите с 1% разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), но преди това задължително се консултирайте за процедурата с аптекаря от когото купувате препарата и инструкциите за употреба! Не забравяйте, че след дезинфекция трябва обилно да оплакнете с питейна вода.
  • Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.
  • Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии!

Какви са резултатите от проучването?

Нитрати

В Европа съдържанието на нитрати се регулира от Европейски регламент. Съгласно нормативния документ в началото на пролетта (от 1 април) в сила са летните норми за замърсителя. Максималното допустимо количество на нитратите е 4 гр на килограм за оранжерийно и 3 гр на  килограм за полско производство на марули. За салатите тип „Айсберг“ нормите са по-строги, съответно 2,5 и 2 гр/кг.

Изследването открива замърсяване с нитрати на 3 (17%) продукта (от 18), всичките марули. Максималното измерено количество на нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наднормени нитрати в 1 от 6 салати не трябва да се пренебрегва.

Колиформи и Escherichia coli 

Колиформите са пръчковидни бактерии широко разпространени в почвите и водите. Те от повече от век се използват като санитарен индикатор. Например в течащата и бутилираната питейна вода не трябва да има от тези бактерии. При храните наличието на колиформи означава, че в тях има потенциал да се развиват патогенни бактерии.

Escherichia coli е конкретен вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Наличие на E. сoli е свидетелство за фекално замърсяване на зеленчуците и потенциален риск за допълнително присъствие на други патогенни микроорганизми, и/или по-опасни щамове (това са подвидове) на същата бактерия.

В изследването са включени 18 продукта. При 16 (89%) от тях се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип „Айсберг“, която се продава в цяла опаковка не се откриват бактерии.

Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно е в следствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации с замърсено оборудване или персонал, неправилно съхранение и др. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите.

Защо E. сoli е опасна?

Обикновено бактерията живее в червата ни и през повечето време е безвредна. Някои подвидове, наречени щамове, на E. сoli обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора с компрометирана имунна система. E. сoli е причина за много хранителни отравяния. Само от началото на века има няколко мащабни епидемии. Най-смъртоносната беше в Германия през 2011 когато се разболяха над 4000 човека. Причинителя беше щам E. coli O104:H4, а източник е салата от кълнове на сминдух. Само през миналата 2018 година в САЩ имаше 2 масови хранителни натравяния от E. сoli консумирана от маруля. В едното 210 души пострадаха от продукцията на единична ферма в щата Юта.

Още препоръки

Не купувайте салати, които изглеждат така:

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top