skip to Main Content

#Хранителни съставки

Да закусвам или НЕ

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.02.2013

закуска

 

И науката е в подкрепа на народната мъдрост, че закуската е най-важното хранене за деня. Не оставяйте липсата на време или други извинения да ви лишат от него. Проучванията показват многобройните ползи от всекидневната закуска. 

Ползите от закуската включват:

  • Подобрено настроение. Закуската има способност да повдига настроението. Проучванията показват, че хората, които не закусват са по-изморени и раздразнителни.
  • Прилив на енергия. След сън и преди закуска, тялото е с изчерпани запаси от енергия. Тя се презарежда най-добре чрез белтъчини, въглехидрати и добри мазнини.
  • По-добра концентрация. Закуската повишава способността ни да решаваме проблеми и да се справяме с разнообразни задачи, които изискват да се допитваме до паметта си.
  • Контрол на теглото. Хората, които закусват, поддържат желаното си тегло по-лесно.
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Закуската е и източник на много витамини и минерали. Например ако изядете една купичка  кисело мляко с пълнозърнести мюсли и чаша прясно изцеден портокалов сок, ще сте приели препоръчителната дневна доза от витамин C, както и около една трета от необходимите количества калций, тиамин и рибофлавин. Ще сте си доставили и значително количество фибри, желязо и фолиева киселина, особено ако сте избрали пълнозърнеста закуска. Пропускайки закуската, се лишавате от изключително важни за тялото ви витамини и минерали.

Бърза и балансирана закуска  – основни правила

Едно от най-използваните оправдания за пропускането на закуската е липсата на време сутрин. Но приготвянето й може да бъде бързо и лесно, а и инвестираното време се отплаща през целия ден.

Препоръчително е закуската ви да се състои от три групи храни – белтъчини, пълнозърнести култури и плодове или зеленчуци.  Можете да си набавите белтъчините от яйца, млечни продукти, немазно месо или фъстъчено масло. Мюсли или филийка пълнозърнест хляб са чудесна основа на закуската, а за плод можете да изберете ягоди или боровинки, които ще подсладят овесените ви ядки, киселото мляко или мюслите. Вариантите за комбинация на тези три групи храни са многобройни. Импровизирайте!

Мюслите са много подходящи за бърза и здравословна закуска, но е важно да избирате тези, които съдържат най-малко 3 г фибри на порция – пълнозърнестите  култури трябва да са основната съставка на мюслите, а не захарта или какаото.

Ако предпочитате подсладени мюсли, можете да  поръсите с тях киселото си мляко или да ги смесите с по-здравословни– не се притеснявайте да смесвате различни видове мюсли в купичката си за закуска.

Идеи за здравословна закуска

Следващият път, когато се състезавате с часовника рано сутрин, опитайте някои от тези бързи, лесни и здравословни предложения за закуска:

–       Овесена каша с добавени стафиди или раздробено сирене
–       Филия пълнозърнест хляб с фъстъчено масло
–       Омлет,  от едно цяло яйце и един белтък,  със зеленчуци (гъби, пиперки, лук) и сирене. Можете да добавите и филийка пълнозърнест хляб.
–       Палачинки от пълнозърнесто брашно с банани или друг пресен плод. Можете да приготвите палачинките предварително, да ги увиете във фолио една по една и да ги замразите. След това само вадите от фризера, затопляте на котлона и се наслаждавате на бърза и вкусна закуска.
–       Напитка от кисело мляко, разбито с пресен плод и филийка пълнозърнест хляб
–       Сандвич със сирене и домат

Не бързайте да изхвърлите останалата от вечерята храна. Помислете дали не би била подходяща за закуска. Не е нужно да се ограничавате до традиционните за сутрешно похапване храни. Парче печено месо или дори пица (от пълнозърнесто брашно със сирене и зеленчуци) могат да бъдат чудесна бърза закуска.

Най-добрият начин да започнете деня и да се запасите с енергия и настроение поне до обяд е балансираната закуска, независимо какви комбинации от храни изберете!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top