Диабет и хранене – каква е връзката между тях

диабет и хранене

 

Ако попитаме случаен човек на улицата какво причинява диабета, той по всяка вероятност ще ни отговори, че е резултат от консумация на определени храни. Това е най- разпространената версия, която повечето от нас познават. Проучвания през последните няколко години обаче показват, че истината е друга- диабетът е на първо място резултат от хронично възпаление. Далеч сме от мисълта, че  храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

Това, което хапвате не определя директно дали ще развиете диабет, но индиректно може да е основен рисков фактор. Много по-притеснителен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират както трябва. Важно е да уточним, че диабетът  в основата си е възпалителна болест и не е пряк резултат от консумацията на захар. Възпаленията, обаче, стартират, когато консумирате повече захар, отколкото ви е необходима. Това, от своя страна, извежда от равновесие енергийния ви баланс и вие напълнявате.

 

Захарта сама по себе си не причинява диабет

Както уточнихме по-рано, диабетът се проявява в следствие на хронично възпаление. Захарта сама по себе си може да не причини диабет, но захарта, прибавена към преработените храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. Опасността се крие в това, че захарта не дава усещане за засищане както  при зеленчуците и пълнозърнестите храни, например. Това е основната причина тя да се прибавя към широка гама храни в лесни за преработка форми като царевичния сироп с високо съдържание на глюкоза.

 

Поддържането на здравословно тегло – сигурен начин да намалим риска

Първата и най-важна стъпка за да намалим риска от развитие на диабет е успокояването на системните източници на възпаление. Сигурно се досещате, че мазнините са главният източник на възпалението в цялото тяло. Ето защо е от особена важност да включите контрола над теглото в списъка с техники за справяне с възпалението. Мастната тъкан е епицентърът за инсулиновата резистентност. Истината е, че ако намалите размерите й,  ще намалите риска от диабет. Разбира се, твърдението, че всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик не е вярно, както не е вярно,че всички диабетици страдат от затлъстяване. Все пак, не можем да отречем връзката между тези процеси.

 

Малки промени в храненето – голяма роля за превенцията на диабет

Превенцията на диабет тип 2 включва изграждане на здравословни хранителни навици, повече движение и, съвсем не на последно място, сбогуваме с излишните килограми.

Най-вероятно не сте се замисляли, но захарта поражда  фалшивото усещане, че трябва да ядем повече, и по този начин увеличава продажбите и съсипва здравето ни. За да намалим риска от развитие на диабет, добре е да включим в менюто ни повече риба, бобови растения, ядки и храни, богати на хром, като зърнени храни и броколи. Сбогувайте се с преработените сладки храни, богати на захар. Много важно е да приемаме храни, които подпомагат борбата срещу системното възпаление, водещо до диабет втори тип. Тук на помощ ни идват добавките с рибено масло, зехтинът,куркумата, броколите и всички други яркооцветени зеленчуци и плодове.

 

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Като за начало, нека уточним какво е “гликемичен индекс”. Най-кратко казано, това е стойност, показваща скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс поддържа по-ниски стойности на кръвната захар, а следователно и по-ниско ниво на необходимия за преработката й инсулин.

Гликемичният индекс за въглехидрати варира от 1 до 100, където 1 е най-бавното абсорбиране, а 100 е най-бързото. Забележете, че чистата глюкоза е с гликемичен индекс 100.

Някои въглехидрати с нисък ( <55 )  гликемичен индекс са :Хляб от 100% пшенично брашно, овесени трици, мюсли, грах, бобови култури, леща, плодове, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, моркови.

Въглехидрати със среден (56-69) гликемичен индекс ще намерите в: ориза – кафяв, басмати, кускус, бял хляб, корнфлейкс.

Картофи, тиква, солени крекери, пъпеш, диня и ананас са сред храните с висок (>70) гликемичен индекс.

Нека тази информация ви послужи само като ориентир. Истината е, че гликемичният индекс на храните не е фиксиран, защото различни фактори влияят върху него. Например, има значение дали храната е готвена или преработена по друг начин.

 

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет. Подходящият за вас хранителен режим и редовни физически упражнения са две крачки напред към по-добро здраве.

 

 

 

 

 

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg