skip to Main Content

#Хранителни съставки

Диабет и хранене – каква е връзката

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

28.05.2018

диабет и хранене

Ако попитаме случаен човек на улицата какво причинява диабета, той по всяка вероятност ще ни отговори, че е резултат от консумация на определени храни. Това е най- разпространената версия, която повечето от нас познават. Проучвания през последните няколко години обаче показват, че истината е друга- диабетът е на първо място резултат от хронично възпаление. Далеч сме от мисълта, че  храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Това, което хапвате не определя директно дали ще развиете диабет, но индиректно може да е основен рисков фактор. Много по-притеснителен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират както трябва. Важно е да уточним, че диабетът  в основата си е възпалителна болест и не е пряк резултат от консумацията на захар. Възпаленията, обаче, стартират, когато консумирате повече захар, отколкото ви е необходима. Това, от своя страна, извежда от равновесие енергийния ви баланс и вие напълнявате.

Захарта сама по себе си не причинява диабет

Както уточнихме по-рано, диабетът се проявява в следствие на хронично възпаление. Захарта сама по себе си може да не причини диабет, но захарта, прибавена към преработените храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. Опасността се крие в това, че захарта не дава усещане за засищане както  при зеленчуците и пълнозърнестите храни, например. Това е основната причина тя да се прибавя към широка гама храни в лесни за преработка форми като царевичния сироп с високо съдържание на глюкоза.

Поддържането на здравословно тегло – сигурен начин да намалим риска

Първата и най-важна стъпка за да намалим риска от развитие на диабет е успокояването на системните източници на възпаление. Сигурно се досещате, че мазнините са главният източник на възпалението в цялото тяло. Ето защо е от особена важност да включите контрола над теглото в списъка с техники за справяне с възпалението. Мастната тъкан е епицентърът за инсулиновата резистентност. Истината е, че ако намалите размерите й,  ще намалите риска от диабет. Разбира се, твърдението, че всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик не е вярно, както не е вярно, че всички диабетици страдат от затлъстяване. Все пак, не можем да отречем връзката между тези процеси.

Малки промени в храненето – голяма роля за превенцията на диабет

Превенцията на диабет тип 2 включва изграждане на здравословни хранителни навици, повече движение и, съвсем не на последно място, сбогуване с излишните килограми.

Най-вероятно не сте се замисляли, но захарта поражда  фалшивото усещане, че трябва да ядем повече, и по този начин увеличава продажбите и съсипва здравето ни. За да намалим риска от развитие на диабет, добре е да включим в менюто си повече риба, бобови растения, ядки и храни, богати на хром, като зърнени храни и броколи. Сбогувайте се с преработените сладки храни, богати на захар. Много важно е да приемаме храни, които подпомагат борбата срещу системното възпаление, водещо до диабет втори тип. Тук на помощ ни идват добавките с рибено масло, зехтинът, куркумата, броколите и всички други ярко оцветени зеленчуци и плодове.

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Като за начало, нека уточним какво е “гликемичен индекс”. Най-кратко казано, това е стойност, показваща скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс поддържа по-ниски стойности на кръвната захар, а следователно и по-ниско ниво на необходимия за преработката и инсулин.

Гликемичният индекс за въглехидрати варира от 1 до 100, където 1 е най-бавното абсорбиране, а 100 е най-бързото. Забележете, че чистата глюкоза е с гликемичен индекс 100.

Някои въглехидрати с нисък ( <55 )  гликемичен индекс са :Хляб от 100% пшенично брашно, овесени трици, мюсли, грах, бобови култури, леща, плодове, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, моркови.

Въглехидрати със среден (56-69) гликемичен индекс ще намерите в: ориза – кафяв, басмати, кускус, бял хляб, корнфлейкс.

Картофи, тиква,  пъпеш, диня и ананас са сред храните с висок (>70) гликемичен индекс.

Нека тази информация ви послужи само като ориентир. Истината е, че гликемичният индекс на храните не е фиксиран, защото различни фактори влияят върху него. Например, има значение дали как е приготвена храната.

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет. Подходящият за вас хранителен режим и редовни физически упражнения са две крачки напред към по-добро здраве.

 

 

 

 

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top