skip to Main Content

#Хранителни съставки

Режим в края на лятото? Има ли смисъл да започваме?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

31.07.2018

Диета в края на лятото

 

Диета в края на лятото? Има ли смисъл да започваме?

Здравословното хранене няма сезонност. По-точният въпрос би бил  „Има ли смисъл да започвам режим?“ А правилният – „Искам ли наистина да започна?“

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Кой е най-важният фактор за успех?

Най-важният фактор за успеха както при режимите, така и при всяко друго начинание, е личната ни увереност, че искаме да се справим. Знаете ли от какво зависи тази увереност? От силата на дискомфорта, който изпитваме, преди да започнем начинанието. Усещането за увереност е правопропорционално на усещането за дискомфорт.

С други думи, ако усещаме силен дискомфорт от килограмите си, ще сме уверени, че искаме да започнем режим и да го спазваме стриктно.

Както при режима, така и при дискомфорта, няма сезонност. Липсва и още нещо – конкретна мерна единица. Дискомфортът, който изпитваме, може да е както физически, така и психически. Поради тази причина неговата сила не зависи от стойността на килограмите, които искаме да свалим – без значение дали са 2 или 32.

Как сами се саботираме?

Но, нещата за съжаление, не са толкова прости. Дори да изпитваме силен дискомфорт, понякога опитваме да го скрием, за да отложим новото начинание. Например в края на лятото си мислим, че вече идва времето на по-прикриващите тялото дрехи, че няма да се налага да се събличме по бански и съответно можем да скрием „дискомфорта“ си от другите. Да, така е. Но не можем да го скрием от себе си. Отлагайки новото начинание, или в случая стартирането на режим, само задълбочаваме дискомфорта си…Или трябва да предприемем нещо, или да се молим за ранна и продължителна зима…

Режим в края на лятото? Има ли смисъл?

А сега конкретно към въпроса „Има ли смисъл да стартираме режим в края на лятото?“. Категоричният отговор е „Да!“.

Краят на лятото е чудесен период за стартиране на хранителен режим, защото предполага липса на неустойчивата и фалшива мотивация да изглеждаме добре по бански. Решението за стартиране на режим е осъзнато. Това само по себе си е предпоставка за успех.

Друго предимство на започването на режим в края на лятото е, че предстои сравнително спокоен и дълъг „работен“ период без много официални празници и почивки – чак до Коледа. Период на рутина. А рутината е полезна за спазването на индивидуален хранителен режим, защото ни помага да го превърнем в част от ежедневието си, да привикнем към правилното за нас хранене и постепенно режимът да се превърне в нашето нормално хранене. Така ще успеем да съхраним постигнатия комфорт за по-дълго време, а защо не и завинаги.

Краят на лятото е благодатен период и откъм храни. Все още има богат избор от плодове и зеленчуци за едно по-разнообразно и пълноценно хранене, без особени организационни усилия, каквито би изисквала зимата. По-дългите дни предполагат повече време навън и съответно по-висока двигателна активност – безценен помощник при отслабването .

Ето защо, краят на лятото може би е най-подходящият период от годината за стартирането на диета.

Не прикривайте дискомфорта си под дебелите дрехи. Изправете се срещу него и постигнете желаното усещане за комфорт. Възможно е.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top