skip to Main Content

#Хранителни съставки

Защо диетата ми не работи

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

02.03.2015

Защо диетата ми не работи

Решението да започнете да спазвате хранителен режим е похвално, независимо дали то е породено от желанието ви да подобрите здравословното си състояние или да свалите излишни килограми. Важно е да не се отказвате и да продължите до постигане на първоначалната си цел! Това е напълно възможно, особено ако сте подготвени за най-честите проблеми и знаете как да ги избягвате.

7-те най-често допускани грешки по време на диета /обратно броене/

7. Преяждаме, когато се храним навън

Злоупотребата с количествата е една от най-честите пречки пред правилното хранене. Когато сме в компания и ядем извън дома си е още по-лесно да паднем в капана на преяждането. В такива моменти е важно да не се сравняваме с другите на масата и да не се чувстваме наказани, защото спазваме хранителен режим. Точно обратното – трябва да сме горди, че се грижим за здравето си! Ако се изкушите и поръчате повече от необходимото – не се притеснявайте да помолите сервитьора да ви опакова остатъка от храната за вкъщи.

6. Ядем прекалено бързо

Бързото хранене е нож с две остриета – едновременно ни пречи да се насладим на храната и не позволява на информацията, че сме се нахранили да достигне до мозъка ни. Преди да се усетим, вече сме погълнали повече от необходимото, а дори не сме изпитали удоволствие от храненето Намалете темпото! Опитайте да оставяте вилицата си върху чинията между отделните хапки.

5. Отказваме се от любимите си храни

Не е нужно да се бориш с неистовото си желание да хапнеш шоколад, да страдаш и напрягаш волята си цял ден, само и само да не изядеш едно парченце, а малко по-късно, напълно сломен, да излапаш цели два шоколада! Да не обсъждаме чувството на вина, което би ви обзело след неуспеха от борбата със себе си, прекършената воля, ниското самочувствие и депресията, които ще ви преследват, ако не устоите на изкушението…Независимо дали става въпрос за шоколад, бекон или друга храна – не се противопоставяйте на силното си желание да похапнете, но запомнете, че едно парченце е дори по-вкусно от целия шоколад !

4. Страдаме от чувство за вина

Изпепеляващото чувство за вина след малко или по-голямо прегрешение относно режима, може да застраши успеха ни. Не се обвинявайте, че сте хапнали торта на рожден ден или, че сте си сипали една порция допълнително! Вместо това мислете за всички правилни избори, които сте направили  и които ще направите през следващите дни. На всеки се случва да сгреши, но малката грешка не трябва да се превръща в основание за голям провал и отказ от целта!

3. Зависими сме от кантара

Ежедневното измерване на телесното тегло е като игра на руска рулетка с нашето настроение. Рискуваме да започнем деня с чувство на неудовлетвореност, а това би ни подтикнало към прегрешения, свързани с диетата, която спазваме. Разбираемо е, че искате да проверите как се отплащат положените от вас усилия, но по-добре е да проявите търпение. Промените в теглото се случват бавно и не е необходимо да се качвате на кантара всеки ден. Вярвайте, че правите 100% от това, което зависи от вас и запазете спокойствие: усилията ви рано или късно ще бъдат възнаградени.

2. Компенсираме емоциите с храна

Усещането за празнота, скука, стрес, липсата на занимания, социални и интимни контакти, на мотивация все по-често и неуспешно се компенсират с храна. Това е болестта на нашата цивилизация! Компенсацията е неуспешна, защото емоцията и храната са разнородни неща. Все едно да задоволяваме глада си, като се опитваме да дишаме повече кислород или да се смеем. За съжаление сме свикнали да асоциираме похапването с по-добро настроение. Научете се да разпознавате сигналите на тялото си. Когато усетите, че желанието ви да ядете е породено не от глад, а от определена емоция (тъга, скука, страх и др.), опитайте да се разсеяте с нещо друго за около 15 мин. Има безброй заместители на похапването!  И най-голямата грешка:

1. Позволяваме на малките грешки да ни откажат от целта

Каквито и грешки да допуснете по време на спазване на режима си, не се отказвайте! Признайте грешката пред себе си, простете си, припомнете си целата и продължете по план! Най-важно е да сте постоянни и да не се отказвате. Успехът ще дойде рано или късно.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top