skip to Main Content

#Хранителни съставки

Грамажи преди и след термична обработка на храната

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.02.2017

Грамажи преди и след термична обработка на храната

 Всички грамажи, които са посочени в режимите на Топ Форма са за храните след термична обработка, ако има такава. Това е стандартна практика при съставянето на хранителни режими, но понякога е предизвикателство за хората, които ги спазват.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

На помощ тук идват нашите рецепти, в които са посочени точните грамажи на храните в суров вид, необходими, за да получите грамажите, посочени в режимите ви. Създали сме всяка една рецепта с основната цел да се насладите на вкусна храна, докато спазвате своя индивидуален хранителен режим. Всички рецепти са подходящи както за хора на режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно.

Разбира се рецептите не са задължителни и за да улесним всеки, който е на наш режим, но се затруднява с пресмятането на грамажите, сме ви подготвили подробна таблица с грамажите на основни храни преди и след термична обработка.

Важно е да се придържаме максимално точно към посочените в режима си грамажи, за да постигнем целта, която сме си поставили.

За да не изразходвате време да мислите колко ориз например трябва да сварите, за да получите точно 200 грама, таблицата по-долу е за вас:

При приготвянето на бобовите храни – зрял фасул, леща, нахут, зелен фасул и грах грамажите се удвояват. Разбира се зависи от вида и сорта им, но ако имате в режима си 200 грама леща, може да сварите 90-100 г. сурова леща и по този начин със сигурност ще сте си подсигурили нужната порция. Необходимо е да измервате храна и след термична обработка, дори да знаете какво количество имате в суров вид, защото всяко отклонение от 10-15 грама от дадена храна може да повлияе върху загубата на излишни мазнини.

Общо правило за месото е, че при готвене пилешкото, телешкото месо и рибата загубват около 25% от теглото си, а свинското контрафиле около 65% от теглото си. Загубата на тегло на месото варира според начина на готвене.

Приблизително тегло на най-често консумираните плодове и зеленчуци

Когато в режима си имате „плодове по избор“ или “зеленчуци по избор”, можете да консумирате всякакви плодове, зеленчуци и комбинация от тях, като се спазвате точния грамаж, посочен в режима ви.

Вид плод/зеленчук:
Единица
Приблизително тегло /грамове/
Банансредно голям160 г
Ябълкамалка100 г
Доматсреден130 г
Крушамалка100 г
Кайсияголяма60 г
Авокадосредно150 г
Портокалмалък130 г
Прасковасредна130
Сливи4 броя средно големи80 г
Череши10 броя90 г

 

И още някои често срещани хранителни продукти и техните приблизителни грамажи:

Морков среден                       60 г.

Яйце средно                            45 г.

1 филийка хляб                       20-25 г.

Овесени ядки 1 с.л.                 10 г.

Когато спазвате хранителен режим, е силно препоръчително да използвате кухненска везна, за да претегляте  храната си. Кухненската везна ще ви покаже, че порцията ориз, която сте мислили, че е 200 г, всъщност тежи 400 г. Подобни грешни преценки често са причина за липсата на свалени килограми.

Използвайки кухненската везна постепенно ще коригирате представата си за количествата и ще започнете да преценявате правилно и на око.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top