skip to Main Content

#Хранителни съставки

Холестерол – всичко, което трябва да знаем

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

09.01.2018

Холестерол - всичко, което трябва да знаем

Холестерол – всичко, което трябва да знаем

Всички сме чували, че „високият холестерол убива“, но знаем ли какво всъщност се крие зад тези думи? На фона на статистиката, според която всеки втори човек в България е с висок холестерол, сме длъжни да сме информирани за значението и ролята на холестерола за нашето здраве. От статията ще разберете какво е холестерол, от какво зависят нивата му, какви са рисковите фактори и как да се предпазим.

Какво е холестерол?

Холестеролът е мастна субстанция, която тялото ни произвежда и се намира в липидите в кръвта. По-голямата част от холестерола в кръвоносната ни система (75%) се произвежда от черния дроб, а останалите 25% идват от храната, която консумираме. Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Всяка клетка в човешкото тяло съдържа холестерол. Той е в клетъчните мембрани и повечето тъкани и спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D.

Холестеролът е едновременно добър и лош. Когато е в нормални нива, той е жизненоважен за организма ни. Но, когато концентрацията му в кръвта ни стане прекалено висока, той става тиха заплаха, която ни предразполага към сърдечно-съдови заболявания.

Високият холестерол води до образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Тези плаки стесняват кръвоносните съдове и затрудняват преминаването на достатъчно кръв през артериите. Сърцето може да не получи достатъчно кръв, богата на кислород и това увеличава риска от сърдечен удар. Намаления кръвопоток към мозъка може да доведе до инсулт.

По данни на Световната здравна организация от 2008 година в България с висок холестерол са 51% от мъжете и 53.1% от жените, което с други думи означава – всеки втори българин.

Симптоми на висок холестерол

Обикновено високият холестерол не създава никакви симптоми и поради тази причина голяма част от хората не подозират, че нивата на холестерола им са завишени и съответно съществува висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Според Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите в република България от 2010 г, сред водещите фактори на риска за болести на органите на кръвообращението са високи нива на холестерола. Нивото на серумния холестерол е пряко свързано  със смъртността от тези заболявания във всички възрасти.

Как се изследва холестерола?

Препоръчително е всички хора на възраст над 20 години да изследват нивата на холестерола си на всеки четири до шест години. Това става чрез изследване на кръвта, което измерва:

 • HDL холестерол (добър холестерол)
 • LDL холестерол (лош холестерол)
 • Триглицериди

Разлика между LDL (лош) и HDL (добър) холестерол

По всяка вероятност сте чували, че LDL холестеролът, така нареченият “лош холестерол” допринася за натрупване на мазнини в артериите. Плаката образува тесни артерии и това повишава риска от сърдечен удар, инсулт и периферна артериална болест. От друга страна, “добрия” HDL  холестерол действа като очистващо средство, пренасящо LDL холестерола далеч от артериите и обратно към черния дроб. Там той се разпада и се изчиства от тялото.

Здравословния HDL холестерол може да предпази от инфаркт и инсулт. Ниските нива на HDL холестерол увеличават риска от сърдечни заболявания. Важно е да отбележим, че HDL холестеролът не елиминира напълно LDL холестерола. Само от една четвърт до една трета от холестерола в кръвта се пренася от т.нар. “добър” холестерол.

Защо са важни триглицеридите?

Триглицеридите са най-често срещаният вид мазнини в организма, те съхраняват излишната енергия от Вашата диета. Високото ниво на триглицериди, комбинирано с нисък HDL холестерол или висок LDL холестерол, е свързано с мастни натрупвания в стените на артериите. Това увеличава риска от инфаркт и инсулт.

От какво зависят нивата на холестерола?

Високият холестерол може да бъде наследен, но много по-често той се получава в резултат на нездравословен начин на живот и неправилно хранене. Правилното хранене и редовната физическа активност са най-добрата превенция на високия холестерол, а също така и най-ефективният „лек“ за намаляването му. Ако имате проблем с холестерола, нашите специалисти ще Ви помогнат като изготвят за Вас разнообразен и балансиран хранителен режим, който ще Ви помогне да постигнете здравословно тегло, да намалите нивата на лошия холестерол и да го поддържате в здравословни граници. Научете повече за нашите програми >>

Рискови фактори за висок холестерол

 • Наднормено тегло и затлъстяваненаднорменото тегло е един от най-силните рискови фактори за висок холестерол. Хора с индекс на телесна маса по-висок от 30 са с много висок риск за образуване на висок холестерол
 • Обиколка на талията – рискът за образуване на висок холестерол е в пряка корелация с обиколката на талията. Мъже с талия над 102 см и жени с обиколка на талията над 89 см са с повишен риск за висок холестерол.
 • Неправилно хранене – освен, че директно може да доведе до покачване на холестерола, неправилното хранене е отговорно и за покачване на теглото, което само по себе си също е рисков фактор за висок холестерол.
 • Липса на физическа активност – Редовната физическа активност повишава нивата на „добрия“ HDL холестерол, като в същото време спомага за увеличаване размера на частиците, формиращи „лошия“ LDL холестерол, което го прави по-безопасен
 • Пушене – тютюнопушенето уврежда стените на кръвоносните съдове, правейки ги податливи за образуването на мастни депа. От друга страна пушенето може да доведе и до намаляване нивата на добрия холестерол.
 • Диабет – Високата кръвна захар допринася за по-висок LDL и по-нисък HDL холестерол, като  еднoвременно с това уврежда вътрешните стени на артериите.

Добрата новина е, че основните рискови фактори за образуване на висок холестерол са контролируеми и зависят изцяло от нас. Четири са основните неща, които можем да направим, за се предпазим от развитието на висок холестерол

 • Да се храним правилно
 • Да сме физически активни
 • Да ограничим пушенето
 • Да поддържаме здравословно тегло

Ако имате проблем с холестерола, ние можем да Ви помогнем да изградите правилни хранителни навици и да контролирате нивата му в здравословни граници. Нужно е само да попълните подробния въпросник и да отбележите своето здравословно състояние. Нашите специалисти ще изготвят за Вас индивидуален хранителен режим, който да включва храните, които спомагат за намаляването на лошия холестерол и изключва храните, които не са препоръчителни при дислипидемия. Попълнете въпросника от тук>>

Превенция на високия холестерол

Същите здравословни промени, които допринасят за понижаване нивата на високия холестерол, могат да ви предпазят от образуването на висок холестерол на първо място. Превенцията на високия холестерол се свежда до правилно хранене и редовна физическа активност и по-точно:

 • Консумирайте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и ограничете солта.
 • Ограничете количеството на животинските мазнини, откажете се от транс мазнините и консумирайте полезни мазнини в умерени количества.
 • Разделете се с излишните килограми и поддържайте здравословно тегло.
 • Откажете се от пушенето.
 • Бъдете физически активни възможно най-често. Достатъчно е да започнете като увеличите времето си за ходене пеша.
 • Ограничете алкохолните напитки.

Спазването на подходящия за вас индивидуален хранителен режим, съобразен с Вашите цели, здравословно състояние и начин на живот ще ви помогне да въведете всички тези промени в ежедневието си и да поддържате нормални нива на холестерол. Започнете сега като попълните въпросника>>

 

Статията е публикувана през 2018г. и е актуализирана на 04.04.2021 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top