skip to Main Content

#Хранителни съставки

Храни срещу сърдечно-съдови заболявания

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

24.01.2018

Храни срещу сърдечно-съдови заболявания

Замисляли ли сте се какви храни трябва да консумирате срещу сърдечно-съдови заболявания?

Отговорът е, че няма вълшебни храни, които като на магия да ни предпазват от едни от най-разпространените заболяване на XXI век. Тайната е в правилното хранене като цяло – редовно, качествено и умерено. Да, има храни, които са полезни за сърцето, но те трябва да са част от балансиран хранителен режим. Тук ще разгледаме точно тези храни.

Антиоксиданти

Тъй като окисляването на заседналия в кръвоносните съдове LDL холестерол е в основата на атеросклерозата, антиоксидантите са от особено значение за сърдечното здраве.

Изследователи са разработили концепция, наречена „общ антиоксидантен капацитет“, представляваща сбора от различните антиоксидантни свойства на храните, които ядем. Знанията, с които разполага науката в момента, поставят следните храни на първите места:

Храни с висок общ антиоксидантен капацитет:

Плодове
Грозде
Годжи бери
Касис
Киви
Лимони
Нар
Портокали
Сини боровинки
Сини сливи
Червени боровинки
Череши
Черни боровинки
Ягоди
Зеленчуци
Артишок
Броколи
Брюкселско зеле
Пиперки
Спанак
Червено цвекло
Напитки
Кафе
Гроздов сок
Зелен чай
Сок от нар
Сок от сини сливи
Червено вино
Черен чай
Ядки
Орехи
Пекан
Слънчогледови семки

Ядки и семена

Изяждайте няколко сурови ядки дневно като „лекарство“ срещу сърдечно-съдови заболявания. Ядките са богати на фибри и мононенаситени мазнини, за които е известно, че противодействат на сърдечните заболявания.

Ядките са богати на различни антиоксиданти, включително витамин Е, селен и елагова киселина (особено орехите), които могат да предпазят артериите от опустошенията на холестерола. Тъй като ядките са и с високо съдържание на мазнини, достатъчно е да хапвате по 30-60 г дневно (в зависимост от теглото ви), за да си набавяте полезните вещества от тях.

Според мащабно изследване, консумацията на 140 г ядки всяка седмица намалява риска от инфаркт с около 35%.

Друго изследване показва, че хората, които консумират около 30 г ядки всеки ден, са изложени на по-малък риск да развият сърдечни заболявания. Орехите имат противовъзпалително действие и понижават кръвното налягане и холестерола. Шамфъстъкът и бадемите също влизат в списъка на храните предпазващи ни от сърдечно-съдови заболявания.

Консумирайте ядките сурови и без добавена сол.

Храни от средиземноморската диета

Средиземноморската диета има доказано благоприятен ефект върху здравето, а хората, които живеят в областите около Средиземно море. Препоръките за храненето, които можем да заимстваме от средиземноморската диета са следните:

  • Яжте зехтин: мазнината, която спасява сърцето – мононенаситената мазнина, която преобладава в зехтина е благоприятна за артериите. Тя намалява вредния холестерол, но не и полезния и има антиоксидантна функция. Най-добър е натуралният, студено пресован чист зехтин.
  • Използвайте силата на зеленчуците, за да попречите на сърдечните инфаркти – зеленчуковите каротини и други антиоксиданти в плодовете и зеленчуците помагат за запазване на артериите здрави.
  • Включете риба в менюто си поне веднъж седмично.
  • Яжте повече пълнозърнести храни и фасул.

Опитвайте се да включвате всяка от изброените храни в менюто си.

Балансираният хранителен режим е най-лесният начин да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания. Няма нужда да изпадате в крайности, достатъчно е да избягвате преработените храни, бялото брашно, захарта солта и мазните храни.

Не можем да се предпазим от всички болести, но контролът върху заболяванията свързани с нездравословната диета, е изцяло в наши ръце.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top