Замисляли ли сте се какви храни трябва да консумирате срещу сърдечно-съдови заболявания?
Отговорът е, че няма вълшебни храни, които като на магия да ни предпазват от едни от най-разпространените заболяване на XXI век. Тайната е в правилното хранене като цяло – редовно, качествено и умерено. Да, има храни, които са полезни за сърцето, но те трябва да са част от балансиран хранителен режим. Тук ще разгледаме точно тези храни.
Антиоксиданти
Тъй като окисляването на заседналия в кръвоносните съдове LDL холестерол е в основата на атеросклерозата, антиоксидантите са от особено значение за сърдечното здраве.
Изследователи са разработили концепция, наречена „общ антиоксидантен капацитет“, представляваща сбора от различните антиоксидантни свойства на храните, които ядем. Знанията, с които разполага науката в момента, поставят следните храни на първите места:
Храни с висок общ антиоксидантен капацитет:
Плодове
|
---|
Грозде |
Годжи бери |
Касис |
Киви |
Лимони |
Нар |
Портокали |
Сини боровинки |
Сини сливи |
Червени боровинки |
Череши |
Черни боровинки |
Ягоди |
Зеленчуци |
---|
Артишок |
Броколи |
Брюкселско зеле |
Пиперки |
Спанак |
Червено цвекло |
Напитки |
---|
Кафе |
Гроздов сок |
Зелен чай |
Сок от нар |
Сок от сини сливи |
Червено вино |
Черен чай |
Ядки |
---|
Орехи |
Пекан |
Слънчогледови семки |
Ядки и семена
Изяждайте няколко сурови ядки дневно като „лекарство“ срещу сърдечно-съдови заболявания. Ядките са богати на фибри и мононенаситени мазнини, за които е известно, че противодействат на сърдечните заболявания.
Ядките са богати на различни антиоксиданти, включително витамин Е, селен и елагова киселина (особено орехите), които могат да предпазят артериите от опустошенията на холестерола. Тъй като ядките са и с високо съдържание на мазнини, достатъчно е да хапвате по 30-60 г дневно (в зависимост от теглото ви), за да си набавяте полезните вещества от тях.
Според мащабно изследване, консумацията на 140 г ядки всяка седмица намалява риска от инфаркт с около 35%.
Друго изследване показва, че хората, които консумират около 30 г ядки всеки ден, са изложени на по-малък риск да развият сърдечни заболявания. Орехите имат противовъзпалително действие и понижават кръвното налягане и холестерола. Шамфъстъкът и бадемите също влизат в списъка на храните предпазващи ни от сърдечно-съдови заболявания.
Консумирайте ядките сурови и без добавена сол.
Храни от средиземноморската диета
Средиземноморската диета има доказано благоприятен ефект върху здравето, а хората, които живеят в областите около Средиземно море. Препоръките за храненето, които можем да заимстваме от средиземноморската диета са следните:
- Яжте зехтин: мазнината, която спасява сърцето – мононенаситената мазнина, която преобладава в зехтина е благоприятна за артериите. Тя намалява вредния холестерол, но не и полезния и има антиоксидантна функция. Най-добър е натуралният, студено пресован чист зехтин.
- Използвайте силата на зеленчуците, за да попречите на сърдечните инфаркти – зеленчуковите каротини и други антиоксиданти в плодовете и зеленчуците помагат за запазване на артериите здрави.
- Включете риба в менюто си поне веднъж седмично.
- Яжте повече пълнозърнести храни и фасул.
Опитвайте се да включвате всяка от изброените храни в менюто си.
Балансираният хранителен режим е най-лесният начин да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания. Няма нужда да изпадате в крайности, достатъчно е да избягвате преработените храни, бялото брашно, захарта солта и мазните храни.
Не можем да се предпазим от всички болести, но контролът върху заболяванията свързани с нездравословната диета, е изцяло в наши ръце.