skip to Main Content

#Хранителни съставки

Топ храни през ноември – втора част

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

18.11.2019

Топ храни през ноември
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Ноември е месецът с голямо разнообразие на вкусни, цветни и полезни сезонни плодове и зеленчуци. Продължаваме темата за топ храните през ноември, като сме подбрали поредните 4 сезонни зеленчуци и плодове, както и здравословни рецепти към тях.

Пащърнак

Пащърнакът съдържа високи нива на калий и подпомага за регулиране на кръвното налягане. Богат е и на фибри, а те от своя страна поддържат ниски нива на холестерола.  Пащърнакът съдържа витамини C и К, които помагат за поддържане на здрави кости и кожа.

Рецепта: пилешко филе с пюре от пащърнак – виж рецептата

Карфиол

Карфиолът е добър източник на фибри и антиоксиданти. Редовната му консумация помага за укрепване на костите, засилване на имунната система и превенцията срещу рак. Карфиолът съдържа висока нива на витамин В4 (холин), а той съдейства за подържане на здрава нервна система. освен това, предотвратяване натрупване на холестерол в черния дроб. Карфиолът е една от най-богатите и полезни храни през ноември.

Рецепта: Средиземноморска яхния с карфиол – виж рецептата

Тиква

Тиквата е един от най -добрите източници на алфа и бета каротин, които се преобразуват в ретинол и спомагат доброто зрение и растежа на клетките. Съдържанието на фибри, калий и витамин С в нея помагат за поддържане здравето на сърцето.  Тиквата съдържа каротеноиди, които функционират като антиоксиданти, а те се свързват с по-нисък риск от рак на гърдата, стомаха и панкреаса.

Рецепта: Амарант Буда купа – виж рецептата

Цвекло

Цвеклото съдържа нитрати, които имат способността да понижават кръвното налягане. Цвеклото е добър източник на фибри, има високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории и подпомага борбата с излишните килограми. Цвеклото трябва да присъства в менюто ни през този сезон, защото има и противовъзпалителни свойства.

Рецепта: Супа от червено цвекло – виж рецептата

Други много полезни сезонни плодове и зеленчуци са: земна ябълка , райската ябълка, нар, бяла, черна и червена ряпа, дюля, мушмула, алабаш, целина. Възползвайте се от изобилието и разнообразявайте менюто си. Всеки от тези плодове или зеленчуци, можете да включвате в хранителния си режим, когато имате посочени “плодове по избор” или “зеленчуци по избор”.

Ако все още нямате хранителен режим, попълнете въпросника, и започнете още сега.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top