skip to Main Content

#Хранителни съставки

Хранителни добавки за отслабване

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

24.01.2016

Хранителни добавки за отслабване

Хранителните добавки заемат едно от първите места сред популярните методи за отслабване, но дали свалянето на килограми с тях е лесно и безопасно ще разгледаме в тази статия.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Начините за рекламиране на хранителните добавки, като методи за отслабване или поддържане на теглото, са изключително разнообразни и често заблуждаващи.  Това, че дадена хранителна добавка е промотирана като  „изцяло натурална”; „с натурални активни съставки”, „природна билкова формула” или по друг атрактивен начин, не означава, че тя е безопасна за нашето здраве.

В тази статия ще разгледаме различните видове хранителни добавки за отслабване и тяхното въздействие върху организма, за да можете да вземате информиран избор, ако решите да ги използвате.

Хранителните добавки за отслабване могат да бъдат разделени най-общо на четири категории: термогенни, липотропни, диуретици и добавки за потискане на апетита. Тук ще се спрем върху всяка една от категориите, опитвайки да ви дадем най-важната информация.

Термогенни добавки за отслабване

В тази категория влизат добавки, стимулиращи ефект на усилена термогенеза или с други думи добавки, които водят до повишаване на телесната ни температура, с цел горене на повече мазнини. Механизмът на работа на термогените не е сложен – покачвайки телесната температура, те принуждават тялото да изразходва повече енергия  в опитите си да поддържа постоянна телесна температура.

Ползите от взимането на термогенни добавки са временни, защото нервната система се адаптира към действието им в порядъка на четири, пет или максимум шест седмици прием. След това ползите от приема им са незначителни.

Ако  нямате подходящ режим на хранене и не сте физически активни, очаквайте килограмите си обратно заедно със спирането на въпросните стимуланти.

Извън краткотрайното си действие и неефективност при хора, които не спортуват, термогенните добавки крият и сериозни рискове за здравето ни. Основни вещества в тях са кофеина и кофеиноподобни като освен, че увеличават телесната температура, те водят и до увеличена сърдечно-съдова дейност (повишен пулс, повишено кръвно налягане); чувство на еуфория и превъзбуденост, както и до известен диуретичен ефект.

Липотропни хранителни добавки

За разлика от термогенните, липотропните хранителни добавки са подходящи и за хора, които не спортуват активно.  Активните съставки в тях оптимизират изгарянето на мазнини, настъпващо по време на ежедневната ни двигателна активност (ходене, качване по стълби, домакински дейности и др.) като подпомагат биохимията на тялото, без да стимулират нервната система. Активните вещества във формулите на липотропните добавки са: L-карнитин, L-метионин,  фосфатидил холин и др.

Благодарение на тях можете да контролирате теглото си или най-малкото да поддържате холестерола си в норма, без да увреждате здравето си. Трябва да знаете, че ефективността им е пряко свързана с двигателната активност и балансирания хранителен режим. Липотропните са може би единствена категория сред добавките за отслабване, които покриват в максимална степен твърдението, че  дори и да не ни помогнат няма да ни навредят. За съжаление на пазара рядко се срещат чисти форми на добавки, които са изцяло на основата на липотропни вещества и почти винаги са смесени с термогенни.

 Диуретици

Добавките, които влизат в групата на диуретиците, са най-опасни за нашето здраве, когато ги използваме безразсъдно. Всички диуретични медикаменти и билки трябва да се използват под лекарски контрол, като средства за лечение, но не и за отслабване.

Да, приемайки диуретици, можем да свалим около 10 кг за една седмица, но това би имало силно негативен, а понякога и фатален ефект  върху здравето ни. В същото време свалените килограми ще се възвърнат много бързо. Защото това, че теглото ни е намаляло не означава, че сме отслабнали истински. Означава, че сме загубили голямо количество вода от организма си. Диуретиците не помагат за реално сваляне на тегло, а само за загуба на течност.

В отговор на засилената загуба на вода, тялото започва да задържа вода само няколко дни след започване на прилагането на диуретици. Получава се омагьосан кръг, при който се налага увеличаване на дозата, за да се отървете от новото тегло на водата.

Дехидратацията е най-честия страничен ефект от употребата на диуретици. Тя може да се превърне в състояние, което застрашава живота ви. На практика поради обезводняването на организма, при употреба на диуретици, губим  жизненоважни флуиди и електролити, които са необходими за правилното функциониране на сърцето, бъбреците и черния дроб.

Мястото на диуретиците не трябва да е в категорията „добавки за отслабване”, въпреки че търговците са успели да ги вкарат в нея. Пазете здравето си и ако желанието ви е да свалите килограми – опитайте с индивидуален хранителен режим, който ще ви помогне да се научите да се храните правилно и да поддържате килограмите си, без да се замисляте за чудодейни добавки.

Добавки за потискане на апетита

Добавките за потискане на апетита са група вещества с общо въздействие – снижаване на усещането за глад чрез влияние върху централната нервна система.

Много често поради факта, че са маскирани като „билкови продукти”, добавките потискащи апетита са приемани за напълно безобидни и дори здравословни. В действителност те могат да са много опасни за здравето ни, защото оказват директно въздействие върху нервната система.

Страничните ефекти от употребата им могат да бъдат временни или трайни, психологични и физиологични. Временните включват поспаливост, безсъние, липса на усещане за жажда, „забравяне” за храната, тревожност , диарии и йо-йо ефект след прекратяване на приема им, както и главоболие, виене на свят, промени в кръвното налягане и настроенията и много други. Дълготрайните ефекти са свързани най-вече с увреждане на сърдечно-съдовата система, психо-поведенчески проблеми, загуба на мускулна маса, нарастване на мазнините като процент от теглото в дълготраен аспект, депресии и др.

Свалянето на килограми с помощта на добавките за потискане на апетита, е еквивалентно на отслабването чрез гладуване, но крие много по-сериозни рискове за здравето ни.

 

В опитите си да отслабнем сме склонни да се предоверяваме на различни методи, обещаващи бързи резултати, но не трябва да забравяме, че не си заслужава да рискуваме здравето си с цената на няколко килограма по-малко.

В заключение можем да кажем, че употребата на какъвто и да е вид добавки за отслабване, крие сериозни рискове за здравето ни, а свалянето на килограми с тях е краткотрайно и рисковано.

Колкото и добавки да използваме, ефектът им върху килограмите ни ще е един и същ до момента, в който открием своето нормално хранене. А знаейки как да се храним правилно, няма да имаме нужда от добавки, за да поддържаме перфектните за нас килограми.

Ако все още не сте поръчали своя индивидуален хранителен режим, който ще ви помогне да превърнете правилното хранене в навик, можете да го направите тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top