skip to Main Content

#Хранителни съставки

Индекс на телесната маса – в здравословни граници ли е теглото ни?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.05.2018

индекс телесна маса

 

Често сравняваме килограмите си с тези на хората около нас, за да преценим дали са в здравословни граници. Истината е, че здравословното тегло е различно за всеки отделен човек. То зависи от множество фактори като възраст, пол, фигура, плътност на костите, мускулна маса, височина и общо здравословно състояние.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Тук на помощ идва индексът на телесна маса (ИТМ). Той  е полезен ориентир с помощта на който можем да преценим дали теглото ни е в здравословни граници.

Повечето от нас са чували за ИТМ или BMI (body max index), но знаем ли всъщност какво показва той и как да го изчислим?

Най-важното за индекс на телесна маса накратко:

  • ИТМ е мярка за относителен размер, базирана на теглото и височината на човек.
  • ИТМ е лесен, достъпен и неинвазивен начин за измерване на телесните мазнини.
  • Фактори като възраст, пол, етническа принадлежност и мускулна маса не се отчитат при измерването на ИТМ.
  • За възрастни над 20 години ИТМ се сформира като се използват стандартните измервания на теглото, независимо от възрастта или пола
  • При деца и юноши на възраст между 2 и 20 години ИТМ се сформира в зависимост от възрастта и пола на детето
  • ИТМ е надежден показател за телесните мазнини както при възрастни, така и при деца
  • Тъй като ИТМ не измерва телесните мазнини директно
  • ИТМ може да се използва като мярка за проследяване на промените в теглото и като скринингов инструмент за идентифициране на потенциални проблеми с наднорменото тегло
  • Малко известен факт е, че белгийският математик, астроном и статистик Adolphe Quetelet разработва формулата на ИТМ преди 186 години (1832). Той е получил сегашното си име през 1972 от Ансел Кийс.

Какво е ИТМ?

Казано най-кратко и ясно, ИТМ е показател, който определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви.  Приложим е при повечето възрастни, мъже и жени, над 20 години. Индексът на телесна маса се използва като скринингов инструмент, който показва дали човек е с тегло под нормата или над нормата,  дали има затлъстяване или напротив – радва се на здравословно тегло спрямо своя ръст.

Интересен факт, който трябва да отбележим е, че стойностите на ИТМ не се обвързват с възрастта и са едни и същи при двата пола.

Индексът на телесна маса не измерва мазнините в тялото директно, но според множество научни проучвания, е в корелация с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

Ако трябва да обобщим, ИТМ е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма при възрастните индивиди.

Калкулиране на индекс на телесна маса

За да се определи ИТМ на отделен човек са необходими неговия ръст и тегло. Изчисляването на ИТМ се основава на следната формула : Телесно тегло(kg) / Ръст (m)2. Например ако човек тежи 80 кг и е висок 1.80 м, неговата височина на квадрат е 3.24. 80 кг делено на 3.24 е ИТМ от 24.69. Какво означава този ИТМ ще разберем в следващия абзац.

Важно е да се знае, че ИТМ не е достатъчно прецизен показател, за да бъде използван самостоятелно като диагностичен инструмент. Поради тази причина е препоръчително да се вземат под внимание и хранителните навици на човек, физическата активност, здравословното състояние и др. Точно това правят нашите специалисти при изготвянето на индивидуални хранителни режими. Те се ориентират от Индекса на телесна Маса, но правят анализ на фона и на допълнителната информация, с която разполагат. По този начин изготвят най-подходящия хранителен режим.

 

Класификации на теглото спрямо ИТМ

Според Световната здравна организация нивата на ИТМ се класифицират по следния начин:

 Ако индексът е извън здравословния диапазон на ИТМ, рисковете за здравето ни се увеличават значително. Вижте повече за Рискове за здравето от затлъстяването.

Пропуски на индекса на телесна маса

ИТМ не отчита мерките на човек, извън теглото и височината (мускулна маса, талия, ханш, бедро и др.), а е много вероятно един Олимпийски атлет например да има същата височина и тегло като човек, който има нулева физическа активност. Тогава те биха имали един и същ индекс на телесна маса, но мерките им биха били различни. Например мускулите тежат повече от мазнините. Това означава, че един атлет, чието тегло е съставено основно от мускули, ще има същия ИТМ като на човек, чието тегло е съставено от мазнини.

Друг пример е, че двама души могат да имат различна плътност на костите, но ИТМ не се съобразява с това. Човек с остеопороза например може да има по-нисък ИТМ заради ниската плътност и съответно тегло на костите, но това не би означавало, че е с по-здравословни килограми.

Именно поради тези пропуски индекса на телесна маса трябва да се разглежда в комбинация с допълнителна информация за отделния човек, но си остава надежден показател за това дали теглото ни е в здравословни граници.

Балансираното и осъзнато хранене остава най-сигурният начин да поддържаме в нормални граници нашия индекс на телесна маса, а от там и здравословното си състояние.  Ако вашият ИТМ е извън здравословното тегло, е важно да вземете мерки възможно най-скоро. 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top