skip to Main Content

#Хранителни съставки

“Искам да сваля килограми.” Дали наистина е така?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

15.10.2018

искам да сваля килограми

 

Когато се запознавам с нов клиент в кабинета си и му задам въпроса „Какво Ви води при мен?“, отговорът в 99% от случаите очаквано е „Искам да сваля килограми“. Така отговарят и 80% от клиентите ми в Топ Форма, попълвайки подробния ни въпросник за поръчка на индивидуален режим – останалите желаят да подобрят здравословното си състояние, но това е тема на друга статия.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

И така – „Искам да сваля килограми.“ – това е желанието на хората. Но нека да погледнем по-надълбоко, под повърхността на това желание.

Какво се крие зад “Искам да сваля килограми”?

Ако в основата на мисленето ни спрямо проблема с килограмите,  застане логичното разсъждение, че щом поддържам НЕнормални килограми, най-вероятно има нещо НЕнормално и в начина ми на хранене, тогава нещата ще изглеждат по-различно.

Желанието ни да свалим килограми също би се променило. Би се свело до по-конкретните примерни желания/цели:

  • искам да нормализирам храненето си;
  • искам да променя лошите си хранителни навици;
  • искам да изградя дисциплина и добра организация на хранене;
  • искам да се науча да пазарувам и да готвя здравословно;
  • искам да съм физически активен и да спортувам.

Всичко това и други индивидуални желания/цели се съдържат в неопределеното „Искам да сваля килограми“…

Поведението ни подкрепя ли желанието ни?

Дългогодишната ми работа с хора, желаещи да свалят килограми, ми е показала, че много често тези хора се бунтуват точно срещу конкретните малки цели, формиращи голямата. В тях се заражда един когнитивен дисонас и желанието за сваляне на килограми е съпътствано от нежелание за раздяла със стария набор от навици, лежащи в основата на качването на килограми.

С други думи, докато опитват да отслабнат, хората правят всичко възможно да напълнеят – мисленето им е насочено в посока как да нарушат режима си; какво „непозволено“ да си хапнат; започва да им се струва, че имунната им система пада; че се разболяват и постоянно им се ядат неща, за които дори не са се сещали, преди да започнат режим…

Противоречието в нас

Това е човешка природа. Хората са склонни на последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на даден човек, между неговите знания, убеждения, нагласи (в случая за храненето) и новата информация, която се появява и им противоречи (режим на хранене и съвети от специалист), се определя именно като когнитивен дисонанс. Когнитивният дисонанс описва чувствата на дискомфорт, които произтичат от задържането на две противоречиви вярвания.

Как да се справим?

Когато има несъответствие между вярванията и поведението, нещо трябва да се промени, за да се премахне или намали дисонансът.

В случая със свалянето на килограми, достатъчно е да приемем, че досегашните ни вярвания и отношение към храната, са ни довели до сегашните ни килограми и да склоним да ги променим. По този начин ще можем спокойно да следваме диетата, режима си, особено, ако те са съставени от човек, на който можем да се доверим и ако получаваме постоянна подкрепа.

В заключение

За съжаление е напълно нормално и човешко  едновременно да искаме нещо, но и да вървим срещу него. Това обаче ни кара да чувстваме постоянно напрежение и дискомфорт. За да се избавим, е необходимо да променим вярванията или поведението си. Не е лесно, но усилията нужни за постигане и задържане на желаните килограми, определено си струват. Насочете ги в правилната посока. 

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да изберете подходящата за вас програма и да поръчате от тук.

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top