skip to Main Content

#Хранителни съставки

Истината за детокса

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

09.04.2018

детокс

 

Детокс диетите са по-популярни от всякога. Най-вероятно сте чували безброй пъти твърдението, че детоксикиращите програми почистват кръвта и премахват вредните токсини от тялото. Звучи обещаващо, но не е съвсем ясно как точно се случва това, кои токсини  се премахват и дали действително подобен хранителен режим е ефективен.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Преди  да започнете поредната актуална детокс диета,  е важно да сте добре информирани за ползите и евентуалните вреди от нея. Истината е, че в някои случаи, детокс диетата, не само нямат полза за организма ни, но могат и сериозно да ни навредят.

Какво е детокс диета?

Детоксикиращите хранителни режими най-общо са краткосрочни диетични интервенции, целящи да отстранят вредните вещества и токсините от тялото. Най- често срещаната детокс диета включва период на гладуване, последван от прием на плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода. Често детоксикиращите режими включват билки, чайове, хранителни добавки и препарати за почистване на дебелото черво. Какво обещават и какво постигат тези диети ще разгледаме по-нататък.

Какво обещават детокс диетите

  • Стимулират черния дроб да се освободи от токсините.
  • Насърчават елиминирането на токсините чрез изпражнения, урина и пот.
  • Подобряват кръвообращението.
  • Осигуряват на тялото здравословни хранителни вещества.

Много често детоксикиращите програми твърдят и че помагат при затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни заболявания, възпаления, алергии, подуване и хронична умора. Дали успяват да изпълнят обещанията си ще разберем след малко.

Кои токсини се отстраняват с детокс диетите?

Детокс диетите рядко посочват специфичните токсини, които премахват. Нашето тяло има способността да се изчиства по естествен начин от повечето токсини чрез черния дроб, изпражненията, урината и потта.

Въпреки това има няколко химикала, които по-трудно се отстраняват чрез тези процеси, включително устойчиви органични замърсители, фталати, бисфенол А (BPA) и тежки метали. Те се натрупват в мастната тъкан или кръвта и може да отнеме години,  докато тялото се освободи от тях.

Истината е, че има нищожно малко научни доказателства, че детокс диетите действително помагат да се отстранят някои от тези вредни съединения.

Това, което можем да направим е да подпомогнем работата на черния дроб в борбата с токсините, но диета със сокове и вода не допринася за това. По-благоприятно и по-ефективно е спазването на балансиран хранителен режим.

Детокс диета и отслабване

Към настоящия момент, изключително малко са направените изследвания върху  детокс диетите и способността им да водят до загуба на тегло.

Да, с драстична детоксикация можем да свалим някой друг килограм и то бързо, но лошите последствия са повече от добрите. Стресовата загуба на тегло нарушава метаболизма. Ако за една седмица се свалят повече от 2,5 килограма, това води висок риск от до йо-йо ефект.

Отслабването в резултат на детоксикиращ режим  се дължи основно на загуба на вода и мускулна маса, а не на мазнини. Обикновено тези килограми се  възстановяват бързо, след като отново започнете да се храните постарому. Този тип диета  няма  да доведе до дългосрочни резултати относно отслабването. Отслабването без глад винаги е по-добрият начин за постигане и задържане на желаните килограми.

Ободряваме или изтощаваме организма си с детокс диета

Всяка диета, която включва само плодови сокове и вода в продължение на дни не може да е полезна за организма, освен ако не се провежда с цел гладолечение и под наблюдението на лекар. Подобни крайни мерки водят до загуба на мускулна маса, а това може да доведе до усложнения, като се има предвид, че сърцето е един от основните мускули в тялото ни.

Обикновено хората, които се подлагат на драстични детокс диети страдат от липса на важни витамини и минерали. Дори да избягвате крайностите, регулярното прочистване също подлага организма на излишно натоварване. И в двата случая, в следствие на химичните процеси, в тялото се отделят големи количества свободни радикали и резултатът може да е оксидативен стрес (липса на кислород), а тогава нуждата от антиоксиданти нараства драстично.

Още повече, важно е да отбележим, че диетите, които залагат изключително и само на консумация на сокове от плодове и зеленчуци, ни лишава допълнително от антиоксиданти. При прием на сокове от плодове и зеленчуци, губим до 40% от полифенолите в тях, които са точно тези мощни антиоксиданти.

Как действат детокс диетите?

Съществуват две противоположни мнения по въпроса дали детоксикиращите диети имат реален ефект. Някои хора съобщават, че се чувстват по-концентрирани и енергични по време и след детокс диетата. Нека не забравяме, че това подобрено състояние  може да се дължи на елиминирането на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от дневното ви меню. Витамините и минералите, които ще получите от пресните плодови и зеленчукови сокове също могат да ви накарат да се чувствате по-добре.

От друга страна, има хора, които съобщават, че не се чувстват добре по време на периода на детоксикация. Тук отново нещата опират до индивидуалната реакция на всеки организъм.

В заключение за детоксикацията

Ежедневно, по един или друг начин, сме в досег с различни токсични вещества. През повечето време тялото ни върши отлична работа и ги премахва без допълнителна помощ. Въпреки това, ако започнете детоксикиращ хранителен режим и се почувствате  значително по-добре,  това е чудесно. Все пак, нека не забравяме, че това вероятно няма нищо общо с елиминирането на токсините, а просто с факта, че приемате по-малки количества вредна храна.

Най-добрият начин за справяне с токсините е превенцията, както и балансирания хранителен режим.

 

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top