skip to Main Content

#Хранителни съставки

Истината за калориите

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

03.04.2014

калории

 

Знаете ли, че калориите за първи път се появяват във връзка работоспособността на хората? Повече калории са означавали, по-голям капацитет за работа. В днешно време, калориите са загубили своя първоначален смисъл и най-често се използват във връзка с храната, която консумираме.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Хората ежедневно броят и смятат калории в стремежа си да поддържат желаното тегло. Всяка опаковка на хранителен продукт съдържа информация за броя на калориите. Но знаете ли наистина какво точно представляват калориите, какво измерват и каква информация ни дават за храната?

Какво са калориите и каква информация ни дават?

Калориите са мерна единица, показваща количеството енергия, която тялото ви може да си набави чрез дадена храна. По-просто казано, калорията е мярка за енергия. За съжаление, изборът каква и колко храна трябва да консумираме не може толкова лесно да се основе на проста калкулация и броене на калории, защото калориите не са еднакви.

Различни храни – различни  калории

Различните типове храни съдържат различен брой калории. Един грам мазнина съдържа девет калории; един грам протеин съдържа четири калории. Това обаче не означава, че ако искате да отслабнете, трябва просто да намалите количеството на мазнините, които консумирате.

Опростеният метод на намаляване на калориите не работи за намаляване на теглото. За да сме здрави, ние се нуждаем от разнообразни хранителни вещества и балансирано меню. Простият метод за намаляване на едни или други калории – в никакъв случай не е здравословен.

Калориите не ви дават информация за качеството на храната

Нашите тела изразходват по различен начин, различните калории. Въглехидратите се усвояват много по-бързо от мазнините и протеините. Затова и въглехидратите повишават нивата на кръвната ни захар, което от своя страна е предпоставка за натрупване на мазнини ако усвоената енергия не бъде изразходена.

Същевременно мазнините и протеините се разграждат по-бавно от организма, затова и ни карат да се чувстваме сити по-дълго време с по-малко калории.

При избора на меню е много важно да се вземат под внимание всички тези особености.  При едно здравословно и балансирано хранене би следвало да се отчитат всички елементи на храната и тяхното взаимодействие – калорична стойност, хранителни свойства и състав на фибрите.

Ям само нискокалорични храни, но няма резултат– защо?

Една от големите заблуди сред хората е, че драстичното намаляване на калориите в менюто им, ще доведе до намаляване на теглото. Тялото ви се нуждае от калориите за да работи. Човек изразходва енергия дори и да не извършва никаква физическа дейност (енергия е нужна за дишането , работата на сърцето, регулиране на телесната температура, обработка на храната и други).

Когато твърде много ограничите калориите, вашият метаболизъм се забавя и тялото ви започва да складира мазнини, за да се подготви за предстоящия “глад”. Затова, ако целта ви е да отслабнете, просто намаляването на броя калории, които консумирате, няма да ви помогне много.

Всеки човек е различен

Нашите тела усвояват по различен начин храната и дори и двама човека да консумират храна с еднакъв брой калории, това в никакъв случай не означава, че те ще усвоят еднакъв брой калории. Тук от съществено значение са полът, възрастта, начина на живот и здравословното състояние.

И все пак, да броя или да не броя калории?

Броенето на калории би могло да ви помогне единствено и само, за да ви даде една груба идея за количествата храна, които консумираме всеки ден.

Здравословното хранене обаче е много далеч от този метод. Какво консумираме (качеството на храната) е също толкова важно, колкото и количеството калории. Вместо да броите всяка калория, по-добре избирайте храни с по-високо съдържание на витамини, минерали, цинк и други полезни вещества.

Ако познавате някой, който непрестанно брои и смята калории, направете му услуга –  препратете му тази статия и му помогнете да започне да се храни здравословно!

За здравословно и трайно отслабване, поръчайте своя индивидуален хранителен режим от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top