Как да се храним през лятото

как да се храним през лятото

 

Как да се храним през лятото? Всеки сезон влияе на тялото ни по различен начин и ние сме длъжни да се съобразяваме с нуждите на организма си, ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре. Какви са основните правила за перфектният летен хранителен режим? Същите като правилата за здравословно хранене и през останалата част от годината – редовно, качествено и умерено, плюс голямо количество течности.

За да се храните вкусно, здравословно и удовлетворяващо през лятото – съобразявайте се със следните лесни правила:

1. Яжте сезонни плодове

Лятото е синоним на изобилие от плодове – череши, праскови, кайсии,  най-добрият утолител на жажда – динята и много други. Сладките и сочни летни плодове са чудесен източник на антиоксиданти, особено  на витамин C, ликопен и бета каротин.

Богатото им съдържание на полезни за организма хранителни елементи, ги превръща в подходящ избор за сутрешна или следобедна закуска, както и в перфектно допълнение към салати, шейкове и млечни продукти.

2. Заложете на лека храна

Препоръчително е летният ни хранителен режим да включва по-леки храни. Добрата новина е, че през горещите дни апетитът ни за тежки ястия изчезва и организмът ни сам ни подсказва от какво се нуждае. Заменете мазните и  тежки зимни супи и яхнии с вкусно и полезно гаспачо.

Приготвяйте си супи с продукти, характерни за сезона – пъпеш, авокадо, царевица, грах, както и хрупкави зеленчуци като краставиците. Овкусявайте ястията си с ярки и ароматни пресни подправки като босилек и мента – ментата е чудесна добавка към всяко лятно ястие и питие, защото има охлаждащ ефект и благоприятства храносмилането.

3. Не оставайте жадни

Най-важната съставка във вашето лятно меню е водата. Пийте много течности, за да осигурите на организма си хидратацията, от която се нуждае в горещите дни.  През лятото губим много вода чрез потта и ако не си набавяме достатъчни количества от безценната течност – рискуваме загубата на вода в организма да доведе до сгъстяване на кръвта. Това затруднява кръвообръщението и причинява сърцебиене и затруднено дишане и може да засегне всички органи. Хидратацията в този случай не е каприз, а необходимост.

Освен с вода можете да утолявате жаждата си с пресни фрешове, топъл чай и домашна лимонада. Избягвайте ледените напитки! Те охлаждат организма само временно и задействат механизма на тялото да поддържа постоянната си температура. Когато изпиете една ледена вода, кръвоносните ви съдове се свиват заради ниската температура. Това води до забавяне на кръвообращението и по-бавно отделяне на топлината от тялото. За да избегнете неприятните последствия – избирайте напитки със стайна температура или студени, но не ледени. При избора на разхлаждащи напитки, бъдете внимателни със съдържанието на захар в тях – соковете, студените чайове и айс кафетата съдържат големи количества захар, мазнини и калории – избягвайте ги.

4. Какво да избягвате

Лесните за храносмилане, леки храни са най-подходящи за лятото, защото не се задържат дълго в стомаха и не предизвикват чувство за тежест. Тежките ястия и бързата храна като пици, бургери и дюнери, с високо съдържание на мазнини ще повишат телесната ви температура  в момент, когато най-малко имате нужда от това. Мазнината действа като изолатор на телесната топлина. Поради тази неприятна термична реакция е препоръчително да избягвате мазните и пържени храни. Това не само ще ви помогне да се чувставате по-добре през горещите дни, но ще повлияе благоприятни и върху фигурата ви.

С две думи – яжте много сезонни плодове и леки храни; пийте вода и избягвайте мазните и пържени ястия. Продължете да се храните редовно, качествено и умерено и се насладете на лято в топ форма!

Ако все още нямате личен хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Откъс
Храна за лятото
Заглавие
Храна за лятото
Описание
Всеки сезон влияе на тялото ни по различен начин и ние сме длъжни да се съобразяваме с нуждите на организма си, ако искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре. Какви са основните правила, които трябва да спазваме през лятото?
Автор
Издател
Топ Форма