skip to Main Content

#Хранителни съставки

Как да се справим с киселините?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

19.07.2016

Как да се справим с киселините?

Киселините са един от най-разпространените проблеми с храносмилането и засягат около 60% от хората на възраст между 35 и 65 години. Начинът на хранене е основният фактор, влияещ върху появата на стомашни киселини.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво представляват киселините

Стомашните киселини представляват усещане за парене в горната част на корема в резултат на връщане на солно-киселинно стомашно съдържание в хранопровода, т.нар. рефлукс.

Кои храни причиняват киселини

Основна и най-честа причина за появата на киселини е преяждането. Проблемът се засилва, ако злоупотребим с консумацията на храни, които предразполагат появата на стомашни киселини. Такива храни са пържените и панирани меса; пушени сирена, месните и рибни консерви, киселите плодове, газираните напитки, туршиите, както и прекалено солените или лютиви храни.

Кои напитки да избягвате

Ако имате проблеми със стомашните киселини е препоръчително да избягвате напитки, които стимулират отделянето им. Неприятната способност да стимулират отделянето на киселини имат следните напитки: бира, вино, прясно мляко, кафе, газираните напитки и чая с кофеин. Пиенето на бира например за един час увеличава двойно количеството стомашна киселина. Прясното мляко е измамно, когато става въпрос за киселини. То първоначално облекчава стомашната болка, но всъщност подтиква към секреция на повече стомашни киселини.

Храни блокиращи киселините

Ако имате киселини в стомаха, опитайте половин чашка сварен ориз като антиацидно средство. Сложните въглехидрати в ориза поемат излишъка от стомашни киселини и облекчават стомаха.

Варивата, особено фасулът, както и царевицата , в умерени количества, също имат способността да неутрализират киселините в стомаха. Други храни, съдържащи сложни въглехидрати, като хляба, също могат да помогнат да се справим с неприятното усещане в стомаха. Една хапка хляб е достатъчна. Каквато и храна да използвате, за да потушите киселините, не прекалявайте с количествата.

Прекаляването с всяка храна стимулира стомаха да произвежда повече киселина, необходима за храносмилането. Балансираният хранителен режим е най-ефикасният лек за превенция и справяне с неприятния проблем.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top