Как да се справим с киселините?

Киселините са един от най-разпространените проблеми с храносмилането и засягат около 60% от хората на възраст между 35 и 65 години. Начинът на хранене е основният фактор, влияещ върху появата на стомашни киселини.

Какво представляват киселините

Стомашните киселини представляват усещане за парене в горната част на корема в резултат на връщане на солно-киселинно стомашно съдържание в хранопровода, т.нар. рефлукс.

Кои храни причиняват киселини

Основна и най-честа причина за появата на киселини е преяждането. Проблемът се засилва, ако злоупотребим с консумацията на храни, които предразполагат появата на стомашни киселини. Такива храни са пържените и панирани меса; пушени сирена, месните и рибни консерви, киселите плодове, газираните напитки, туршиите, както и прекалено солените или лютиви храни.

Кои напитки да избягвате

Ако имате проблеми със стомашните киселини е препоръчително да избягвате напитки, които стимулират отделянето им. Неприятната способност да стимулират отделянето на киселини имат следните напитки: бира, вино, прясно мляко, кафе, газираните напитки и чая с кофеин. Пиенето на бира например за един час увеличава двойно количеството стомашна киселина. Прясното мляко е измамно, когато става въпрос за киселини. То първоначално облекчава стомашната болка, но всъщност има рикоширащо действие и подтиква към секреция на повече стомашни киселини.

Храни блокиращи киселините

Ако имате киселини в стомаха, опитайте половин чашка сварен ориз като антиацидно средство. Сложните въглехидрати в ориза поемат излишъка от стомашни киселини и облекчават стомаха.

Варивата, особено фасулът, както и царевицата , в умерени количества, също имат способността да неутрализират киселините в стомаха. Други храни, съдържащи сложни въглехидрати, като хляба, също могат да помогнат да се справим с неприятното усещане в стомаха. Една хапка хляб е достатъчна. Каквато и храна да използвате, за да потушите киселините, не прекалявайте с количествата.

Прекаляването с всяка храна стимулира стомаха да произвежда повече киселина, необходима за храносмилането. Балансираният хранителен режим е най-ефикасният лек за превенция и справяне с неприятния проблем.

Откъс
Как да се справим с киселините?
Заглавие
Как да се справим с киселините?
Описание
Киселините са един от най-разпространените проблеми с храносмилането и засягат около 60% от хората на възраст между 35 и 65 години.
Автор
Издател
Топ Форма

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg