skip to Main Content

#Хранителни съставки

Как да не напълнея по време на Великденските празници

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

27.04.2021

Как да не залича всичко постигнато за 3 дни? Как да не кача килограми по време на празниците? 

Ако и вие, както много наши клиенти, се притеснявате да не качите килограми по време на предстоящите празници, тази статия е точно за вас. В нея ще ви припомним основните принципи, към които да се придържате, за да запазите топ форма, докато се наслаждавате на празника.

1. Поемете контрола

По време на празниците, имаме много повече изкушения и предпоставки да се отклоним от режима си. Не е нужно да сте крайно строги със себе си и да отказвате категорично всяко изкушение. Опитайте се предварително да управлявате очакванията си, за да избегнете чувството за вина.

Приемете факта, че ще похапнете козунак. Когато мислите предварително за това, вие поемате контрола, подготвяте се за малките изкушения, които ви предстоят и избягвате спонтанните прегрешения, които ви карат да чувствате вина.

2. Избягвайте “всичко или нищо” подхода към храната

Ако спонтанно сте се поддали на изкушението и сте похапнали нещо, което не е било в плана ви, не позволявайте това да провали останалатa част от деня или дори цялата ви седмица. Напълно нормално е, от време да време, да се поддадем на вкусно изкушение, особено по време на празниците. Важното е наистина да направите така, че след това да продължите с правилното хранене.

Често наши клиенти ни пишат : “Спирам режима, защото вече няколко дни не успявам да спазвам храненията в него. Ще започна отново след празниците.” Важното в подобни ситуации е да си кажете:

“Да, не успях да започна със здравословна закуска и обяд днес, но мога да направя вечерята си по режима.”

Ако се случи така, че няколко дни не сте успели да спазвате режима, просто започнете от следващото хранене, без да чувствате вина.

3. Не пропускайте хранене

Редовното хранене представлява 60 % от един здравословен хранителен режим. За щастие, честотата на вашите хранения е изцяло под ваш контрол! Опитайте се да се храните редовно и подредено. Тук е важно да отбележим, че редовно хранене не означава хранене през половин час, както често се случва през тези дни от годината.

В случая, под “редовно” разбираме “хранене през три-четири часа, без пропускане на основно хранене”. Дори и да ставате малко по-късно от нормалното през почивните дни, не пропускайте закуската.

4. Търсете баланс

Ако сте хапнали повече на обяд – яжте по-малко на вечеря. Не е нужно да се самоизмъчвате, ако се случи да прекалите с храната по време на някой празничен обяд. Разбира се, най-добре е да спрете да се храните веднага, щом усетите, че сте сити.

Какво да направите? Компенсирайте на следващото или по-следващото хранене за деня. Това не означава да го пропускате изцяло, а да хапнете нещо по-леко, като салата.

5. Изместете фокуса от храната

Колкото и да е свързана с празниците, храната не е и не трябва да бъде техен фокус! Проявете въображение, креативност и предложете на семейството и приятелите си различни от готвенето и яденето занимания.

6. Наблегнете на водата

Водата потиска апетита по естествен път и помага на тялото да разгражда складираните мазнини. Спазвайте лесното правило да пиете по две чаши вода преди всяко хранене по време на празниците и бъдете сигурни, че това ще ви помогне да хапвате по-малко.

7. Бъдете умерени и не преяждайте

Яжте, докато се почувствате сити, а не преяли. Насладете се на любимите си празнични ястия, като опитвате по малко от всяко. Не яжте “на крак”. Седнете удобно и се хранете с удоволствие.

8. Насладете се на празниците!

Основните правила, които трябва да спазваме по време на Великденските празници са същите, като през останалите дни от годината. А именно, да се стараем да се храним редовно и умерено. Можем да намалим количеството, докато се наслаждаваме на качеството на традиционните празнични ястия.

Не забравяйте, че смисълът на Великден не е храната, а вярата във Възкресението и душевното пречистване.

Ако сте решили да започнете да се храните правилно, сега е моментът да поръчате своята индивидуална програма с хранителен режим. Попълнете въпросника сега и започнете веднага след празниците. Към въпросника >>

Последна актуализация 27.04.2021

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top