Какво да пием през лятото

Всеизвестен факт е, че през лятото трябва да се пият повече течности.  Препоръчително е да повишите количеството вода, което консумирате, но можете да утолявате жаждата си и с други напитки. Ако спазвате режим от Топ Форма, би трябвало да знаете, че консумацията на кафе, чай, фрешове (без захар) е без ограничения.

Вижте какво е най-подходящо да пиете през лятото, за да сте в топ форма:

Добър избор: Зеленчукови прясно изцедени сокове

Да се наслаждавате на зеленчуците под формата на сок е лесно и полезно. В тях липсва захарта, която присъства в плодовите фрешове и са чудесен източник на витамини и свежест през летните дни. Ликопена в доматения сок, например, намалява риска от рак на простатата и има много други ползи за здравето ви. Сокът от цвекло ви помага да регулирате кръвното си налягане. В прясно изцедените зеленчукови сокове се запазват и част от фибрите на зеленчуците. Фибрите намаляват усещането за глад. Бъдете креативни и си правете вкусни и разхлаждащи сокове от любимите ви зеленчуци.

Добър избор: Плодови прясно изцедени сокове -фрешове

Фрешовете са чудесен източник на витамини и няма нищо по-освежаващо от прясно изцеден плодов сок в горещите дни. Можете спокойно да консумирате около един литър фреш на ден. Препоръчително е да минат 40 минути от храненето ви, преди да пиете течности. Захарта от прясно изцедените плодове сокове се абсорбира по-бързо в кръвта, отколкото, ако хапнете цял плод. Поради тази причина те не са особено подходящи за диабетици.

Неподходящ избор:  Натурални сокове

Много хора считат, че натуралните сокове, които се продават в търговската мрежа са полезни и здравословни. За съжаление истината е друга. Дори и когато на опаковката пише “100% плодове” или “Не е от концентрат”, натуралният сок не е това, което си мислите, че е.  В голяма част от соковете съдържанието на захар е почти толкова високо, колкото в безалкохолните газирани напитки. Можете лесно да разберете колко супени лъжици захар има в един сок, като разделите посоченото на етикета му количество захар в грамове на 4. Резултатът ще ви изненада неприятно…

Сигурно не знаете, че след като плодовете се изцедят, сокът престоява в масивни херметически затворени  контейнери до една година преди да се сложи в кутии.

Основният проблем с този метод на производство е, че вкусът на плодовете изчезва почти напълно и производителите са принудени да добавят изкуствени овкусители, за да възвърнат истинския вкус. Дори и да си купувате пакетирани сокове с най-високо качество – те също са много различни от прясно изцедения сок. А някои от плодовите сокове с по-ниско качество дори не съдържат сок от плодове, а само подсладена вода с плодови овкусители. Не се нуждаете от подобна напитака – много по-добре е да изберете вода или прясно изцеден сок.

Неутрален избор: Бира

Бирата е предпочитана напитка от много хора, особено през летните дни. Добрата новина е, че дори да се опитвате да отслабнете – бира, две на ден не са проблем. Бирата е с най-ниска калорийна стойност, сравнена с останалите алкохолни напитки , но разбира се трябва да сме много внимателни с количеството. Можете спокойно да си позволявате до 300 мл бира на ден, като внимавате с мезето. Консумацията на чаша вино, 300 мл бира или 50 мл твърд алкохол дневно е позволена за всички, които спазват режим, изготвен от Ипократис.

Най-добър избор: Вода

Водата си остава най-подходящата напитка за лятото. Използвайте въображението си и си приготвяйте ароматна вода, като добавяте различни пресни билки (мента, магданоз и др) или парченца плодове към всяка чаша, която консумирате. Най-лесно е да “ароматизирате” цяла стъклена бутилка или кана вода и да й се наслаждавате през целия ден.

Откъс
Какво да пием през лятото
Заглавие
Какво да пием през лятото
Описание
Всеизвестен факт е, че през лятото трябва да се пият повече течности. Препоръчително е да повишите количеството вода, което консумирате, но можете да утолявате жаждата си и с други напитки.
Автор
Издател
Топ Форма

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg