skip to Main Content

#Хранителни съставки

Какво е уелнес и как да го постигнем

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

02.09.2018

уелнес

 

Думата „уелнес“ се използва все по-често, срещаме я в новините, във вестници и списания, чуваме я от работодателите си, от децата си и дори присъства в речника на възрастните ни родители. Но замисляли ли сте се какво точно означава тя? Тук сме събрали за вас най-важното за уелнес концепцията, а може би ще ви изненадаме като ви кажем, че вече има и телевизионен канал, посветен изцяло на нея – Wness TV.  Не пропускайте да разберете тайната на това да живееш и да се чувстваш добре.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво е уелнес и на какво се основава

Преведена буквално от английски, думата означава „да си добре“ или обратното на „да си болен“ и точно такова е било определението й в Оксфордския речник през далечната 1650 г. Думата се е използвала рядко и единствено като термин, означаващ липса на болест.

Промяната в определението на думата и начините й на използване, започва през 1948 г., когато се заражда нов подход във възприемането на здравословния живот. През тази година Световната здравна организация (СЗО) включва в предговора на своята „конституция“ следното твърдение:

„Здравето е форма на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние, а не само липсата на болест или недъг.“

От този момент учените и социолозите започват да търсят термин, който да описва това ново виждане за здравето и бавно и постепенно думата „уелнес“ се налага като такъв. Най-много за затвърждаването й спомага откриването на „Уелнес център“ в Калифорния от специалиста по превантивна медицина Джон Травис през 1975 г. Мисията на центъра била да промотира  начини за индивидуален стремеж към благосъстояние (физическо, психическо и социално) като алтернатива на традиционния лекарски подход за лечение на болести. Точно тази мисия на Уелнес центъра, базирана на твърдението на СЗО, успяла да влезе във водещи медии и да постави началото на „уелнес“- манията.

Определение на уелнес

В днешно време думата уелнес се използва по най-различни начини, но официалното й определение се базира на твърдението на СЗО от 1948 година…И то е следното:

Уелнес е продължителен процес, по време на който човек съобразява всеки свой избор с решението да  подобри качеството си на живот. Това е обмислен, цялостен, проактивен процес за постигането на оптимално здраве, а не просто липса на болести.

Казано с две думи, уелнес е начин на мислене и избор за начин на живот, в който човек избира целенасочено да се стреми към постигане на добро физическо, психическо и емоционално състояние. Уелнес концепцията ни учи да приемаме грижата за здравето си, като част от своя начин на живот.

Аспекти на грижа за здравето

Както вече стана ясно, здравето не бива да се разглежда единствено и само като липса на болести, а като форма на пълно физическо, психическо и социално благосъстояние. За да се постигне това е необходимо да усвоим поведение на грижа за себе си в следните аспекти:

  • Физически
  • Емоционален
  • Социален
  • Интелектуален
  • Духовен

Мястото на правилното хранене в уелнес концепцията

На пръв поглед изглежда, че правилното хранене е част от грижата за физическото ни здраве, но истината е, че то е много повече от това. Правилното хранене е директно свързано и с грижата за емоционалния, социалния и дори интелектуалния ни комфорт. Ако не полагаме достатъчна грижа за храненето си, е много вероятно да не изпитваме удовлетворение и в тези сфери.

Поради тази причина ние в Топ Форма вярваме, че когато човек успее да подреди храненето си и да усвои правилните за него хранителни навици, то той не само успява да постигне и задържи желаното тегло, но директно подобрява здравето и начина си на живот.

„Да спазвам диета и да нормализирам теглото си би трябвало да означава: грижа се добре за себе си, чувствам се комфортно в кожата си, бодър съм и енергичен. Жалко за хората, които позволяват на излишните килограми да засегнат пряко качеството им на живот…

В обобщение – правилното хранене е в основата на грижата за нас самите, а именно тази грижа е сърцевината на уелнес концепцията.

Опитайте да я приложите в ежедневието си, като съобразявате всеки ваш избор с решението да подобрите качеството си на живот. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си.

Спазването на индивидуален хранителен режим ще ви помогне да започнете вземате правилните решение за вашето хранене.

Още вдъхновение за уелнес преживявания можете да черпите всеки ден от телевизия wnesstv.com

Започнете от днес!

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top