skip to Main Content

#Хранителни съставки

Какво се случва с излишъците от мазнини, въглехидрати и протеини

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

21.03.2018

Какво се случва с излишъците от мазнини, въглехидрати и протеини

 

Замисляли ли сте се какво се случва с излишъците от мазнини въглехидрати и протеини, които си набавяме чрез храната? Може би не сте си задавали въпроса точно по този начин, но със сигурност сте се чудили как в тялото ни се трупат  мазнини...

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Става още по-интересно, когато чуем, че „Зелената салата, която консумираме, също може да се превърне в мазнини.“ Точно това сподели Ипократис по време на гостуването си в Master Chef. Освен че успя да спечели вниманието на участниците с това изказване, той им обясни накратко точно какво се случва с излишъците от мазнини, въглехидрати и протеини в организма.

http://

Тук можете да видите по-подробно описание на този процес. А защо да го правите? За да разберете дали наистина съществува „диетична храна“ и да знаете в какво се превръщат дори зеленчуците в организма ни, ако прекалим с тях.

Метаболизиране на хранителните вещества  при излишък – накратко

Метаболизирането на хранителните вещества при излишък е сложен биохимичен процес, който се случва в тялото ни, но Ипократис успява да го обясни много лесно с помощта на следната схема:

С две думи, схемата показва, че при излишък както протеините, така и въглехидратите в организма ни, се превръщат в мазнини. А директна консумация на мазнини в големи количества, логично също води до трупане на мазнини.

Защо се случва това? Защото това е начинът, по който организмът ни работи – във всеки възможен случай трупа мазнини, защото мазнините са източникът, от който може да черпи енергия в случай на „екстремни“ ситуации.

Какво по-точно се случва? Ще обясним това след като посочим накратко основните функции на протеина, въглехидратите и мазнините.

По-подробно за основните хранителни елементи

Белтъчините или протеините са основните градивни елементи в тялото. Чрез тях се строят всички структури – клетки, тъкани, мускули. Разбира се, белтъчините имат и много други функции, но градивната е основна и от нашата гледна точка е най-съществената. Белтъчини се съдържат предимно в месото, яйцата, млечните продукти, но също и в растителните продукти, макар и в много по-малки количества.

Основната функция на въглехидратите е да осигуряват енергия за организма. Има различни видове въглехидрати, с по- проста или по-сложна химична верига. Съдържат се предимно в плодовете и зеленчуците, в бобовите и зърнените култури, както и в производните продукти – брашно, тестени изделия, захар.

Мазнините  основно  създават  запас  от  енергия, като имат, разбира се, и много други. функции. Произходът им е животински или растителен. Някои са по-полезни, други – по-вредни, но от гледна точка на нашата програма, те са мазнини. Затова един от основните моменти в разбирането ни за качествено хранене с цел нормализиране на здравословното състояние и теглото, е храненето с ниско съдържание на мазнини. Както вече стана дума, мазнините, които попадат в тялото чрез храната, остават мазнини. Все пак не бива да забравяме, че мазнините са необходими за правилното функциониране на организма, затова не бива да стигате до крайности, като ги изключвате напълно от храната си.

Какво се случва с излишъка от мазнини, въглехидрати и протеини – малко по-подробно

Ще  този процес по възможно най-лесния за възприемане начин и без да навлизаме в терминология:

Ако количеството на приетите с храната протеини надвишава нуждите на организма, те ще ви осигурят енергия, при недостатъчен прием на въглехидрати. Това онагледява едната стрелка, стартираща от протеините в схемата по-горе.  Но ако приемате и повече въглехидрати, белтъчините ще се трансформират в мазнини – това показва другата стрелка, излизаща от протеините. Повече въглехидрати от необходимото за енергийните ни нужди също ще се запазят като мазнини. Приемът на мазнини чрез храната, означава, че те директно се натрупват в мастните депа.

Изводи от процеса на метаболизиране на хранителните елементи при излишък

Основният извод, който можем лесно да си направим е, че небалансираното меню и прекаляването с какъвто и да е вид храна, води до трупане на мазнини в организма. Индиректният извод е, че няма “диетични храни.” Този термин е маркетингова заблуда, която ни кара да вярваме, че съществуват храни, които можем да консумираме в неограничено количество, без да се притесняваме за килограмите и здравето си.

С една дума – всеки излишък е вреден. Важно е да се научим да се храним достатъчно, а това се постига лесно със спазването на индивидуален хранителен режим. Не са нужни забрани, а точни указания и съвети. Точно това получавате с програмите на Топ Форма.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top