skip to Main Content

#Хранителни съставки

Какво забавя метаболизма?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

08.06.2020

Какво забавя метаболизма?
  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Хората, които трудно свалят килограми често обвиняват за това бавния метаболизъм. Но какво всъщност представлява метаболизма, каква е ролята му в борбата с килограмите и кои са основните причини за забавения метаболизъм?

Какво е метаболизъм?

Метаболизмът представлява сложният биологичен процес на усвояване на приетите хранителни вещества и превръщането им в енергия. Ако поетата от храната енергия удовлетворява точно енергийните потребности на организма ни без излишък, тогава теглото ни не се променя. В този случай приетите калории са колкото изгорените, т.е. налице е калориен баланс. Съответно при приемането на повече калории, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, енергийният ни баланс е положителен и ние напълняваме, а при приемането на по-малко – балансът е отрицателен и ние отслабваме.

Какво забавя метаболизма?

Гени

Гените влияят на начина, по-който изразходваме енергия. Някои хора имат по-бърз метаболизъм от други. Това от части се дължи и на процента мускулна маса, която всеки човек има. Мускулите се нуждаят от повече енергия отколкото мазнините, затова и хората с повече мускули по-често имат и по-бърз метаболизъм. Не случайно, че  мъжете като цяло имат по-бърз метаболизъм от жените, от части, това се дължи и на генетичната им предопределеност да имат повече мускули от жените.
Какво можете да направите, за да ускорите метаболизма си? Не можете да промените гените си, но може да промените навиците си. Чрез правилното хранене и повишена физическа активност можете да увеличите мускулната си маса и да ускорите метаболизма си.

Възраст

С възрастта, метаболизмът на повечето хора се забавя. С годините всички процеси в организма се забавят, количеството хормони, регулиращи теглото на тялото (лептин, кортизол, естроген, инсулин, адреналин), са по-малко. Поради това намалява и мускулната маса. Често хората продължават да поддържат хранителните си навици – хранят се както преди, но работят повече, спят по-малко, натоварват се с по-тежки ангажименти и не намират време за движение. Това са основните  причини метаболизмът да се забавя с възрастта.
Какво можете да направите, за да ускорите метаболизма си? Важно е с напредването на годините, да поддържате двигателната си активност и да коригирате количествата храна, която консумирате. Вижте още в статията ни “Възрастта и килограмите”.

Строги диети

Не се подлагайте на строги диети и прекомерна физическа активност, защото по този начин не помагате на организма си, а точно обратното. Ако не се храните достатъчно, метаболизмът ви преминава в забавен режим. При рязката загуба на тегло губите и много мускули. А те са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са, толкова по-бавен е и метаболизмът.
Какво можете да направите, за да ускорите метаболизма си? Въпреки, че ще отнеме малко повече време, планът ви за отслабване трябва да бъде реалистичен, а не драстичен. Не бързайте да отслабвате. За да задържите желаното тегло, отслабването трябва да бъде умерено. Най-добре е да не губите повече от килограм и половина  за седмица.

Намален прием на въглехидрати

Разбира се, намаляването  на консумация на бързите въглехидрати може да ви помогне да намалите теглото си и да изгаряте мазнините по-бързо. Но тялото ви се нуждае от тях, за да произвежда инсулин.
Какво можете да направите? Избирайте  дълговерижни въглехидрати (пълнозърнести храни), за да поддържате инсулина в нормални граници и метаболизма ви да работи оптимално.

Диета с високо съдържание на мазнини

Консумирането на мазни храни като мазни меса и сладкиши никога не е здравословна идея. Те променят начина, по който тялото ви разгражда храните и хранителните вещества. Способността на тялото ви да използва инсулин също е засегната. Това се нарича инсулинова резистентност и е свързано със затлъстяване и диабет, както и забавен метаболизъм.
Какво можете да направите? Избягвайте консумацията на храни с трансмазнини като маргарини, сладкиши, пържени храни и полуфабрикати.

Липса на калций

Калцият  е ключов хранителен елемент за бързия метаболизъм. Много хора не получават достатъчно от него и това може да е причината, за забавен метаболизъм.
Какво можете да направите? Консумирайте млечни продукти, семена, бобови храни, бадеми и соеви продукти.

Здравословни проблеми

Промяната в хормоните или различни здравословни проблеми или прием на медикаменти също могат да са причина за забавянето на обмяната на вещества в организма. Някои състояния, като неактивна или свръхактивна щитовидна жлеза или диабет са хормонални заболявания, които засягат метаболизма ви.
Какво можете да направите? Ако имате съмнения, че метаболизмът Ви е забавен поради здравословен проблем, консултирайте се с лекуващия си лекар.

Скоростта на обмяната на веществата се влияе от множество фактори като генетичната ни предопределеност, възрастта и здравословното ни състояние, но тя може да бъде контролирана! Метаболизмът се ускорява най-ефективно чрез правилно хранене и редовна физическа активност. Вината за натрупаните килограми лесно може да се прехвърли на забавения метаболизъм, но истината е, че ние можем да се погрижим за по-доброто функциониране на метаболизма си.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top