skip to Main Content

#Хранителни съставки

Класация на сирената по съдържание на белтъчини  

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

09.03.2018

Класация на сирената по съдържание на белтъчини

 

Знаете ли кой вид сирене съдържа най-много белтъчини?

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Преди да ви дадем верния отговор, е важно да уточним, че това съдържание може да варира от 10 до 42 % на 100 г в зависимост от вида на сиренето. Поради тази причина е препоръчително да консумирате разнообразни сирена и да сте внимателни и за количеството мазнини, които съдържат.

Ипократис препоръчва сиренето, което консумираме да е с до 40% масленост, което означава 40 г мазнини на 100 г продукт. За радост на любителите на сирене, които искат да отслабнат, в тази категория влизат почти всички от най-разпространените сирена. Консумацията на сирене не пречи на отслабването и всеки любител, който спазва режим от Топ Форма може спокойно да продължи да му се наслаждава.

Много често клиентите ни ни питат относно количеството белтъчини и мазнини в различните видове сирена и поради тази причина решихме да посветим следващите редове именно на това.

Класация на сирената по съдържание на белтъчини:

 

Пармезан

Интересен факт е, че пармезанът е най-богатото на белтъчини сирене. В 100 грама пармезан се съдържат 41,6 грама белтъчини. За сравнение българското бяло саламурено краве сирене ще ви осигури около 18 грама белтъчини от парче от 100 грама.

Това означава, че за да си набавим препоръчителната дневна доза белтъчини, която за жените е около 46 грама, а за мъжете около 56 – е достатъчно да хапнем 100 г пармезан.

 

Едам и чедар

Едам  е известно холандско сирене, познато със своята восъчна кора. То получава наименованието си по името на пристанищния град Едам, в провинция Северна Холандия, от където е било изнасяно за Франция и Испания още през ХІV-ти век. В 100 грама едам се съдържат 25 грама протеин, което в съотношение с количеството мазнини, 28 грама, го прави добър и вкусен избор.

Чедар също е с високо съдържание на протеини- 25 грама, точно толкова, колко съдържа и едам.  Едно от най-често използвани сирена при правенето на сандвичи, обаче, води по отношение на мазнините, които се съдържат в него- в  парче от 100 грама чедар те с  33 грама.

Бри и синьо сирене

Френското сирене бри и синьото сирене са с еднакво съдържание на белтъчини. В 100 грама от тях има 21 грама протеин.

Съвсем незначително се различава количеството мазнини в двата вида сирене. 100 грама синьо сирене водят с 29 грама мазнини, докато бри съдържа 28 грама.

Бяло саламурено сирене

Бялото саламурено сирене присъства в хранителния ни режим още от древни времена. Най- често консумираното в България сирене, е източник на полезни за организма хранителни вещества – протеини, биоактивни пептиди, аминокиселини, витамини и минерали.

Сто грама от българско краве сирене ще ви осигури около 18 грама белтъчини и 23 грама мазнини.

Крема сирене

При меките сирена, нещата стоят по малко по-различен начин. Крема сиренето, например, е много бедно на протеини и в 100 грама от продукта се съдържат само 6 грама белтъчини. За сметка на това пък количеството мазнини изобилства- 34 грама.

 

Моцарела

Класическата моцарела  се произвежда от биволско мляко, предимно в района на град Неапол. Италианското сирене може да се похвали с изравнени стойности на белтъчини и мазнини- 22 грама в 100 грама от продукта.

Сиренето е питателна и полезна храна, която можете да включите в режима си за отслабване, но поради високо калоричната й стойност, е необходимо да го консумирате в умерени количества. Ако сте на режим от Топ Форма, не забравяйте, че когато имате „сирене” в индивидуалния си хранителен режим, можете да консумирате всякакъв вид сирене, извара, кашкавал с до 40% масленост.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top