skip to Main Content

#Хранителни съставки

Коледни пости и хранителен режим

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.11.2021

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правите от чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си, важно е внимателно да подбирате храната си. Последствията от 40-дневно неправилно хранене, могат да бъдат опасни за вашето здраве и линия. Въпреки ограниченията по време на пост, при избор на правилните храни, менюто ви по време на пости може да бъде разнообразно и здравословно.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Сега можете да поръчате своя индивидуален хранителен режим, който да е съобразен с Коледните пости. Нашите специалисти ще съставят за вас режим, само с храните които обичате, без да се лишавате от важни хранителни елементи. Нужно е само при попълване на въпросника да напишете в коментар, че желаете да ви съставим постен режим. Към въпросника >>

Какви заместители на млякото и млечните продукти да избираме?

Ако сте свикнали да консумирате много млечни продукти, постите могат да са предизвикателство за вас. Важно е да знаете, че има много заместители на млякото и млечни продукти. В търговската мрежа в момента има всякакви растителни млека като соево, бадемово, кокосово, оризово, овесено и др. Сиренето и кашкавалът също могат да бъдат заменени със сирене от растителен вид – например тофу (соево сирене) или сирене от кашу. Не трябва да се притеснявате за набавянето на калций и да мислите, че единственият източник е кравето мляко. В 100 г. краве мляко се съдържат около 110 мг. калций, а в същото количество спанак се съдържа около 200 мг. калций. Други храни, които ще ви набавят необходимата доза калций са сусамът (970 мг. сусам съдържат около 110 мг. калций). Друга храна, която може да замести калция от млечните продукти са бадемите.

Заместители на Месото

Най-известният заместител на месото са продуктите от соя. В големите хранителни магазини се срещат продукти с надпис „соево месо“. Други храни, които могат да заместят месото  са бобовите – фасул, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини, а също и на редица витамини. Пълнозърнестите продукти като киноа и  булгур също са чудесен избор за трапезата, особено когато не консумирате месо. Като заместител на месото в приготвянето на ястия, може да добавяте гъби и патладжан, защото са с по-месеста структура наподобяваща месо, а и са засищащи. Ако поръчате своя индивидуален хранителен режим от Топ Форма и желаете той да е съобразен с предстоящите пости, препоръчваме да изберете максимално много храни като бобови, зърнени и пълнозърнести продукти, за да бъде режимът ви балансиран и здравословен.

Заместители на Яйцата

Яйцата са неизменна съставка в много рецепти и при приготвянето на много храни, затова ще ви дадем няколко предложения как да ги заместите при приготвянето на любимите си ястия. Заместител на 1 яйце може да бъде смес от 3 с.л. вода със 1 с.л. чия или ленено семе, както и 2 с.л. вода с 1 с.л. олио и 2 с.л. бакпулвер.

Заместители на масло

Кравето масло, може да се замени със слънчогледово олио, зехтин или кокосово масло. В приготвянето на десерти, алтернатива може да бъде тахан от лешници или орехи, както и пюре от авокадо.

Ако желаете да спазвате Коледните пости, но се затруднявате да съставите менюто си и не сте сигурни дали се храните здравословно, индивидуалният хранителен режим ще ви е от голяма полза. Режимът ще бъде съобразен както с желанието ви да не консумирате животински продукти, така и с вашето здравословно състояние, хранителни предпочитания, цели и начин на живот.

Има няколко основни правила, които да спазвате по време на пости, за да не лишавате тялото си от жизненоважни елементи вижте ги>> 

Още информация по темата >>

Статията е актуализирана на 14.11.2021

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top