skip to Main Content

#Хранителни съставки

Метаболитен синдром- застрашени ли сме

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

21.11.2017

Метаболитен синдром- застрашени ли сме

 

Метаболитен синдром е термин, който започваме да чуваме все по-често, но продължава да е забулен в неяснота.  Въпреки че е дефиниран само преди 20 години, метаболитният синдром вече е почти толкова често срещан сред хората, колкото обикновените настинки. Ако бегло сте се сблъсквали с термина “метаболитен синдром”,  най-вероятно все още не можете да си отговорите дали това е вид заболяване или нещо друго.

 • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Истината е , че метаболитният синдром е комплекс от пет взаимно свързани рискови фактори, които увеличават вероятността от развитие на сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Ето защо е добре да сме информирани какво представлява и как да се предпазим.

Топ 5 рискови фактори

 • Високо кръвно ( над 130/85 mmHg)
 • Високи нива на кръвна захар
 • Повишена обиколка на талията
 • Повишени нива на триглицеридите
 • Ниски нива на “добрия холестерол” (HDL холестерол)

Ако в живота ви присъстват три от тези фактори – дошло е време за промяна

Ако при вас присъства един от тези фактори означава, че вероятността да развиете сърдечно-съдово заболяване се увеличава значително. Наличието, обаче, на три или повече от рисковите фактори може да се диагностицира като метаболитен синдром. Това означа, че е дошло време за промяна в начина ви на живот, за да можете отново да се радвате на добро здраве.

Кой е предразположен към развитие на метаболитен синдром?

Хората със затлъстяване в областта на корема и инсулинова резистентност са сред най- застрашени от развитие на метаболитен синдром. Но това не е всичко.  Рискът се повишава и с напредването на възрастта, липсата на физическа активност, фамилна обремененост или при жени със синдром на поликистозните яйчници.

До какви усложнения води метаболитния синдром?

Усложненията, до които може да доведе метаболитният синдром са най-често сериозни и хронични. Те включват:

 • атеросклероза
 • диабет
 • сърдечен удар
 • заболяване на бъбреците
 • инсулт
 • неалкохолна мастна чернодробна болест
 • периферна артериална болест
 • сърдечно-съдови заболявания

Промяната в начина на живот ще ни помогне да се предпазим

Напълно възможно е да се предпазим от метаболитен синдром. Това, което се изисква от нас е просто да поддържаме здравето си и да се грижим за себе си, особено когато възрастта започне да напредва. Вижте как можем да ви помогнем да превърнете правилното хранене в начин на живот.

Правилното хранене и регулярната физическа активност остават най-добрата превенция. От изключителна важност е да запазим обиколката на талията в здравословни граници, да поддържаме нормално кръвно налягане и нивата на холестерол в граници. Така определено бихме дали много по- малки шансове на метаболитния синдром да завладее живота ни.

Осъзнатото хранене и редовното движение са от изключително значение

Опитайте да включите в менюто си много свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ежедневните малки порции физически упражнения са също от огромно значение, когато става дума за превенция. Те ще помогнат да свалите кръвното налягане, както и нивата на кръвната захар и холестерола. Както виждате запазването на теглото в здравословни граници е ключов момент, за да се предпазим.

Кажете “да” на контролните изследвания

Не на последно място, нека не забравяме, че превенцията на метаболитен синдром изисква и контролни лабораторни изследвания. Своевременното диагностициране ще намали значително усложненията в дългосрочен план.

Днес метаболитният синдром става все по-разпространен поради нарастващия процент на затлъстяване сред възрастните. Не се изненадвайте от факта, че основният начин да се предпазим или да забавим появата на рисковите фактори, които водят до тази диагноза, е промяната в начина на живот.  Раздвижете се, изхвърлете вредните храни от хладилника и си подарете промяна, която ще ви позволи да се наслаждавате на живота здрави и усмихнати.

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top