Не изключвайте тези “изкушения” от менюто си

Не изключвайте тези "изкушения" от менюто си

 

Как “изкушения” като пастата, сиренето и ядките в действителност могат да ни помогнат да отслабнем.

Повечето хора, които се опитват да отслабнат, считат, че трябва да странят от храни, които обичат, като ядки, сирене, паста, хляб и др. Бързат да изключат подобни “напълняващи” храни от менюто си, без да осъзнават, че те са богати на полезни хранителни елементи като витамин E, калций, фибри и ненаситени мазнини – елементи, които са ни необходими, когато намалим калорийния си прием. Вярвате или не, подобни храни могат да ни помогнат да отслабнем.

Тайната на това да не чувстваме глад, когато намалим обичайния си калориен прием, е да избираме храни, които съдържат фибри, белтъчини и здравословни мазнини. В стремежа си да свалят килограми, хората често изключват от менюто си храни, богати на мазнини, поради високата им калорийна стойност. Но когато тези храни съдържат и белтъчини и фибри, трите съставки работят заедно и ни карат да се чувстваме сити по-дълго време, което ни предпазва от преяждане.

“Изкушения”, които да не изключваме от режима си:

Ядки

Ядките не се считат за “диетична” храна, защото са висококалорични. Това не означава, че трябва да ги изключите напълно от менюто си. Те са богати на ненаситени мазнини, белтъчини и фибри и могат да ви заситят за дълго време. Хранителният състав на ядките ни помага да стабилизираме кръвната си захар и да избегнем глада, дължащ се на резките й промени, причинени от консумацията на въглехидратни храни като бисквити и тестени закуски.  Шепа ядки на ден са достатъчно, за да си набавите полезните съставки в тях и да се заситите за дълго. Може да ги консумирате самостоятелно или да добавите 5-6  към закуската или междинното си хранене, но не ги консумирайте вечер. Препоръчително е ядките да са сурови и без сол и да избягвате фъстъците и кашуто.

Сирене

Сиренето е друга храна, която хората често изключват от менюто си, когато искат да отслабнат. Но сиренето, както и ядките, съдържа полезни хранителни вещества като белтъчини, калций, магнезий и др. и ако го обичате не е нужно да се лишавате от него дори, когато сте на режим за отслабване.

Поради високата калоричност на сиренето, препоръчително е да ограничите количествата, които консумирате до около 100 – 200 г на ден. Избирайте нискомаслено сирене или такова с до 40% масленост.  Консумирано в правилните количества, сиренето от “напълняваща” храна,  може да се превърне в съюзник на отслабването, когато е част от балансиран хранителен режим. В състава му освен полезните калций, магнезий и белтъчини, влиза и лецитин, който подпомага храносмилането и правилната обмяна на мазнините в организма.

Паста, хляб, ориз

Основните представители на въглехидратните храни – паста, хляб и ориз, се заклеймяват от повечето хора, желаещи да свалят килограми. Вярно е, че храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, като белият хляб, предизвикват  бързо покачване, последвано от бърз спад на кръвната захар и инсулиновите нива, водещи до усещане за глад. (Рафинирани житни храни са тези, на които зърната се отделят от зародиша и от външния слой трици. Този процес премахва повечето фибри, витамини и минерали и остава само нишесте.)

Положението е съвсем различно, когато избираме храни от пълнозърнести култури, които са богати на фибри. Организмът ни ги абсорбира по-бавно и това ни кара да се чувстваме сити.  Пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста и пълнозърнест ориз подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и могат да облекчат симптомите на така наречените “лениви черва”. Пълнозърнестите храни имат по-нисък гликемичен индекс, което го прави по-стабилен и траен източник на енергия и ни помага да поддържаме здравословно тегло.

Пълнозърнестата паста, хляб и ориз са добри източници на витамини, минерали и фибри и имат място във всеки здравословен хранителен режим, дори когато той е за намаляване на теглото.

Всички храни, които обичате

Когато премахнете храните, които обичате от менюто си, това ви кара да се чувствате ощетени и понякога се превръща в причина да желаете силно точно тези храни. Това често води до злоупотребяване с количествата им и нарушаване на режима, който сте избрали. Ефективното решение, което работи в дългосрочен план е любимите ви храни да присъстват в менюто ви в умерени количества, особено тези от тях, които са богати на полезни хранителни вещества. В режимите, изготвяни от нашите специалисти няма забранени храни, а само такива, които могат да се консумират в определени дни. За повечето хора, които желаят да отслабнат,  самата липса на забрани е  достатъчна, за да спазват по-лесно и стриктно подходящия за тях хранителен режим.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5