skip to Main Content

#Хранителни съставки

Не изключвайте тези “изкушения” от менюто си

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

16.05.2016

Не изключвайте тези "изкушения" от менюто си

 

Как “изкушения” като пастата, сиренето и ядките в действителност могат да ни помогнат да отслабнем.

Повечето хора, които се опитват да отслабнат, считат, че трябва да странят от храни, които обичат, като ядки, сирене, паста, хляб и др. Бързат да изключат подобни “напълняващи” храни от менюто си, без да осъзнават, че те са богати на полезни хранителни елементи като витамин E, калций, фибри и ненаситени мазнини – елементи, които са ни необходими, когато намалим калорийния си прием. Вярвате или не, подобни храни могат да ни помогнат да отслабнем.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Тайната на това да не чувстваме глад, когато намалим обичайния си калориен прием, е да избираме храни, които съдържат фибри, белтъчини и здравословни мазнини. В стремежа си да свалят килограми, хората често изключват от менюто си храни, богати на мазнини, поради високата им калорийна стойност. Но когато тези храни съдържат и белтъчини и фибри, трите съставки работят заедно и ни карат да се чувстваме сити по-дълго време, което ни предпазва от преяждане.

“Изкушения”, които да не изключваме от режима си:

Ядки

Ядките не се считат за “диетична” храна, защото са висококалорични. Това не означава, че трябва да ги изключите напълно от менюто си. Те са богати на ненаситени мазнини, белтъчини и фибри и могат да ви заситят за дълго време. Хранителният състав на ядките ни помага да стабилизираме кръвната си захар и да избегнем глада, дължащ се на резките й промени, причинени от консумацията на въглехидратни храни като бисквити и тестени закуски.  Шепа ядки на ден са достатъчно, за да си набавите полезните съставки в тях и да се заситите за дълго. Може да ги консумирате самостоятелно или да добавите 5-6  към закуската или междинното си хранене, но не ги консумирайте вечер. Препоръчително е ядките да са сурови и без сол и да избягвате фъстъците и кашуто.

Сирене

Сиренето е друга храна, която хората често изключват от менюто си, когато искат да отслабнат. Но сиренето, както и ядките, съдържа полезни хранителни вещества като белтъчини, калций, магнезий и др. и ако го обичате не е нужно да се лишавате от него дори, когато сте на режим за отслабване.

Поради високата калоричност на сиренето, препоръчително е да ограничите количествата, които консумирате до около 100 – 200 г на ден. Избирайте нискомаслено сирене или такова с до 40% масленост.  Консумирано в правилните количества, сиренето от “напълняваща” храна,  може да се превърне в съюзник на отслабването, когато е част от балансиран хранителен режим. В състава му освен полезните калций, магнезий и белтъчини, влиза и лецитин, който подпомага храносмилането и правилната обмяна на мазнините в организма.

Паста, хляб, ориз

Основните представители на въглехидратните храни – паста, хляб и ориз, се заклеймяват от повечето хора, желаещи да свалят килограми. Вярно е, че храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, като белият хляб, предизвикват  бързо покачване, последвано от бърз спад на кръвната захар и инсулиновите нива, водещи до усещане за глад. (Рафинирани житни храни са тези, на които зърната се отделят от зародиша и от външния слой трици. Този процес премахва повечето фибри, витамини и минерали и остава само нишесте.)

Положението е съвсем различно, когато избираме храни от пълнозърнести култури, които са богати на фибри. Организмът ни ги абсорбира по-бавно и това ни кара да се чувстваме сити.  Пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста и пълнозърнест ориз подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и могат да облекчат симптомите на така наречените “лениви черва”. Пълнозърнестите храни имат по-нисък гликемичен индекс, което го прави по-стабилен и траен източник на енергия и ни помага да поддържаме здравословно тегло.

Пълнозърнестата паста, хляб и ориз са добри източници на витамини, минерали и фибри и имат място във всеки здравословен хранителен режим, дори когато той е за намаляване на теглото.

Всички храни, които обичате

Когато премахнете храните, които обичате от менюто си, това ви кара да се чувствате ощетени и понякога се превръща в причина да желаете силно точно тези храни. Това често води до злоупотребяване с количествата им и нарушаване на режима, който сте избрали. Ефективното решение, което работи в дългосрочен план е любимите ви храни да присъстват в менюто ви в умерени количества, особено тези от тях, които са богати на полезни хранителни вещества. В режимите, изготвяни от нашите специалисти няма забранени храни, а само такива, които могат да се консумират в определени дни. За повечето хора, които желаят да отслабнат,  самата липса на забрани е  достатъчна, за да спазват по-лесно и стриктно подходящия за тях хранителен режим.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top